Pe WALL – primul Festival de Artă Urbană din Constanța. Unde pot fi admirate picturile murale (GALERIE FOTO+VIDEO)



Pe WALL este primul Festival de Artă Urbană din Constanța. 

În cadrul proiectului, șase pereți de interes selectați din Constanța vor prinde culoare cu ajutorul unora dintre cei mai buni artiști vizuali. În plus, se vor desfășura diferite activități pentru antrenarea comunității și pentru apropierea acestora de segmentul de dezvoltare urbană.

Toată comunitatea constănțeană este așteptată la inaugurarea pereților care va avea loc duminică, 23 octombrie, când picturile murale vor prinde viață simultan cu ajutorul unui spectaculos show de videomapping., transmit reprezentanții Primăriei Constanța. 

Pe WALL este un festival de artă urbană, prin care se dorește în primul rând demararea unui proces de regenerarea urbană, în cadrul căruia să se spargă barierele existente în comunitate, între noi și să se înfrumusețeze cele din jurul nostru, scopul principal fiind cel al revitalizării imaginii orașului în strânsă legătură cu exprimarea creativității în spațiul public.

Tema ediției de anul acesta este: Live, Love, Tech.


Cine sunt artiștii invitați 

Pictorii invitați să prezinte lucrări în cadrul festivalului sunt artiști consacrați de artă, recunoscuți la nivel internațional, cu lucrări prezentate în peste 25 de țări:


- Wanda Hutira - A început relația cu picturile murale în anul 2017 în cadrul unui festival de artă stradală și continuă să facă asta până în prezent. În ultimii 5 ani a început să iubescă această formă de exprimare tot mai mult, până a ajuns să fie principalul mod de expunere a ideilor, conceptelor și gândurilor sale. Asta a rezultat în 50 de murale în decursul a 3 ani. În acest timp, a trecut de la director de publicitate full time în full time artist mural. Mereu a preferat lucrul la un proiect cu un mesaj social, indiferent că a fost vorba despre mediu, inechitatea din societatea noastră, mentalitatea oamenilor sau altele.

- Robert Obert - Robert Matei, este un artist urban format ca grafician, care creează comics- uri, murale, ilustrații și o gamă variată de mixed media, uneori chiar sculptură, într-un registru cu influențe cyberpunk ajuns semnătură. OBERT creează narative diverse în arta sa, inserând metafore și simboluri menite să invite publicul la introspecție, (auto)conștientizare și ieșirea din zona de confort. (DE)individualizarea, secularizarea, tehnologizarea societății și impactul lor asupra identității individuale precum și a interacțiunilor sociale sunt câteva din direcțiile abordate de artist, care se află într-o continuă căutare a ceea ce se află în spatele primelor straturi de percepție a realității și a convențiilor în care trăim.

- Pisică Pătrată – Alexandru Ciubotariu (artist constănțean), este un artist care trăiește și lucrează în București. Este cunoscut pentru creația de bandă desenată dar și pentru street-art- ul creat sub numele de Pisica Pătrată. Are mai mult de 100 de expoziții și intervenții în spații expoziționale în țară, dar și în Grecia, Franţa, Ungaria, Belgia, Maroc, Serbia, Republica Moldova, Germania, Cehia, Polonia, Italia, Portugalia, Elveția, USA, Spania, Finlanda, Croația. Acesta a dobândit de-a lungul tumpului mai multe premii naționale, majoritatea pentru ilustrație și bandă desenată.

- BTA - Dimitri Potapov (artist originar din Republica Moldova) - A crescut în cultura graffiti-ului, studiind fenomenul mural și al mozaicului din vremea sovietică. A început să creeze murale acum aproximativ 10 ani, fiind acum job-ul lui full time, pasiunea și modul său de a trăi. Stilul lui este de a încerca să cultive senzații unice și interpretări ale ”percepției artistului și imaginii” și să îi adauge propria reflexie. Nu încearcă să creeze trenduri, încearcă să promoveze simbolurile și filosofiile cu care rezonează. Lumea noastră există într-un timp al propagandei, care nu susține valorile morale pure, doar consumerismul. Singura esență a tot ce se întâmplă este mereu în detalii și în abilitatea de a vedea și de a simți ce alții nu pot. Munca lui este despre a te alătura unei culturi care rezonează cu mediul, dând un sentiment de apartenență și conștientizare a propriei identități prin înțelegerea altcuiva.

- Meri the Zu - Maria Zurbagiu - creează imagini care inspiră bucurie și optimism. Un spirit liber și curios, Maria Zurbagiu are în spate mulți ani de design grafic și ilustrație. Stilul său mural este caracterizat de o estetică grafică plină de culoare. Alăturări neașteptate de elemente generează contraste pline de intrigă care captează atenția și provoacă imaginația. Universul creativ al Mariei este plin de umor și jovialitate. Personaje boeme cu atitudine, personalități excentrice și haine la modă animează basme urbane, pline de haz. Poveștile ei ne amintesc să nu ne luăm prea tare în serios și să înfruntăm provocările vieții cu umor și creativitate.


Unde pot fi admirate picturile murale 

Zonele în care sunt realizate picturile murale sunt: parcarea supraetajată din proximitatea Spitalului Județean Constanța, zona Portului Turistic Tomis și zona hotelului Continental.

Festivalul de Artă Urbană este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, a Administrației Porturilor Maritime Constanța, o serie de parteneri privați și comunitatea de tineri constănțeni.



”Capitala Tineretului din România” este un program național guvernat de Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTCluj), PONT și Banca Comercială Română (BCR).

Proiectul Pe Wall - Festival de Artă Urbană este unul din cele 3 proiecte cuprinse în Proiectul ”#ComeToSEAus 2.0” și este finanțat de Primăria Municipiului Constanța și organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța (FONT CT), fiind un proiect de interes general finanțat din fonduri nerambursabile. La finanțarea publică se adaugă si un important aport financiar rezultat din contribuție proprie și din sponsorizări ale partenerilor.


Date despre costurile proiectului 

Proiect: #ComeToSEAus 2.0 are o valoarea totală a Proiectului din finanțare publică este 209.940 RON. Denumirea este următoarea: Proiect: Pe Wall – Festival de Artă Urbană, iar valoarea Totală a Proiectului din finanțare publică: 90.184 RON. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biblioteca Județeană Constanța Festivalul European Latin Grec ediția 2024 - „Adunarea femeilor” de Aristofan (VIDEO)

22 Mar 2024 417

A doua ediție a festivalul Massif a fost un succes. Peste 43.000 de participanți în cele 4 zile de festival

18 Mar 2024 556

Cumpărări directe Constanța Primăria Ciobanu, contract de 45.000 de euro cu Danezu Music SRL pentru un festival de trei zile (DOCUMENTE)

18 Mar 2024 543

Biroul pentru ImigrăriPolițiștii de imigrări au fost prezenți la festivalul ”Massif-Winter Festival” din Poiana Brașov

18 Mar 2024 379

Festivalul Massif Stațiunea Poiana Brașov, pentru a treia zi consecutiv, centrul distracției pentru peste 17.000 de fani (GALERIE FOTO)

17 Mar 2024 553

Peste 12.000 de participanți în cea de-a doua zi a festivalului Massif

16 Mar 2024 502

Peste 10.000 de fani s-au bucurat alături de artiștii preferați în prima zi de MASSIF

15 Mar 2024 373

Peste 1.000 de angajați ai MAI se vor asigura că festivalul Massif se desfășoară în condiții de maximă siguranță

13 Mar 2024 574

Trei zile până la cel mai așteptat festival de la munte din România, Massif! Ce trebuie să știi înainte să ajungi la eveniment

12 Mar 2024 433

Festival de mini-rugby la Constanța, la care a fost comemorat Adrian Tinca, „pe o vreme frumoasă ca inima lui!“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

09 Mar 2024 899

Constanța Invitație la mini-rugby! Peste 250 de copii participă la Memorialul „Adrian Tinca“

08 Mar 2024 536

Unii dintre cei mai ascultați artiști din România urcă pe scena festivalului Massif 2024

29 Feb 2024 636

Memorialul „Adrian Tinca“, festival de mini-rugby la Constanța

28 Feb 2024 963

Festival de Dragobete, la Tulcea. Programul evenimentului (VIDEO)

23 Feb 2024 740

Record de participanți la UNTOLD Dubai! Ce vedete au urcat pe scena festivalului (GALERIE FOTO)

19 Feb 2024 607