„Pedagogia Memoriei şi Datoria Neuitării“, tema Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat a IICCMER

IICCMER: Foto: FacebookTema ediţiei din acest an a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat, care va fi organizat în perioada 22-26 august de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este „Pedagogia Memoriei şi Datoria Neuitării'“. 

Conform unui comunicat de presă al organizatorilor, Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat este prima de acest fel din ţara noastră, destinată studierii sistemului opresiv comunist.

"Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat - 'Pedagogia Memoriei şi Datoria Neuitării' este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist. Participanţii vor avea oportunitatea de a se implica în dezbateri şi de a asista la prelegeri susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european", au transmis organizatorii. 


Sursa citată mai menționează că deschiderea oficială a evenimentului va avea loc luni, 22 august, la Complexul Brâncovenesc din Municipiul Râmnicu Sărat. În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate alocuţiuni ale reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Parlamentului, ai IICCMER, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Organizatorii au mai transmis că în data de 23 august va avea loc o depunere de coroane în incinta Închisorii Tăcerii de la Râmnicu Sărat, cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului.

„De asemenea, printre dezbaterile incluse în program şi care sunt deschise presei se numără "Vocile exilului şi sensul libertăţii", la care va participa ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, alături de preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER, Dinu Zamfirescu, prof univ dr Michael Shafir de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, preşedintele Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi, prof univ dr Doru Tompea, şi Liviu Tofan, fost director-adjunct al Radio "Europa Liberă".

În data de 26 august, ultima zi a evenimentului va avea loc lansarea "Documentului Programatic referitor la Promovarea Politicilor Memoriei despre Regimul Comunist prin Centrul Educaţional privind Comunismul în România", au mai precizat  organizatorii.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IICCMER Problematica minorilor "nerecuperabili" internaţi în căminele-spital din România anilor '80 în Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

26 Jan 2024 453

Dosarul Plătăreşti privind tratamente degradante aplicate minorilor în perioada 1978 - 1991 depus de IICCMER la Parchet

12 Dec 2023 574

Președintele IICCMER „El a reușit să întrețină peste ani memoria istorică a unei națiuni ce a aspirat la democrație“

09 Sep 2023 647

„Este o datorie de onoare“ IICCMER cere urgentarea lucrărilor de restaurare a fostului penitenciar politic de la Râmnicu-Sărat

23 Aug 2023 650

IICCMER „Viața cotidiană în comunism“, tema aleasă pentru ediția a XV-a a Universității de Vară

21 Aug 2023 676

Petiție pentru susținerea investigării crimelor regimurilor totalitare, lansată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

16 Aug 2023 738

IICMER A fost obținută autorizația de construire pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat

09 May 2023 1044

Semnal de alarmă tras de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului după clasarea unui dosar de crime comise de regimul comunist

04 May 2023 782

O nouă disciplină obligatorie pentru liceu! Ce trebuie să știe liceenii

04 Mar 2023 1287

Ultima dezbatere publică organizată de IICCMER în acest an, dedicată unui alt episod trist din istoria recentă a României

06 Dec 2022 1006

IICCMER, de Ziua Arhivelor Naționale „Păstrarea documentelor de arhivă, esențiale pentru identitatea unei țări“

31 Oct 2022 1036

Semnarea contractului de finanțare pentru ,,Închisoarea Tăcerii" de la Râmnicu Sărat, moment important pentru IICCMER (VIDEO)

04 Oct 2022 1177

IICCMER, partener al celei de-a XI-a ediții a Conferinței Naționale „Comunismul Românesc”

27 Sep 2022 2196

IICCMER solicită îndepărtarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități ridicat în Pitești

16 Sep 2022 1026

Raport al IICCMER pe ultimele șase luni. Ce proiecte urmează a fi implementate în cadrul Institutului

15 Sep 2022 1089