Pelerinaj cu crucea în spate, până la Peșterea Sfântului Andrei, din județul Constanța

  • Pelerinajul de pe data de 30 noiembrie, la Peștera Sfântului Apostol Andrei a fost fără incidente
  • Enoriașii au respectat măsurile de distanțare socială
  • Oamenii au venit inclusiv cu crucile în spate, pe jos, pentru a-și arăta căința în fața Domnului

Anul acesta a fost unul dificil, încărcat cu greutăți, plin de incertitudine într-o lume încercată de noul coronavirus. Am vorbit adeseori de dezumanizare în multe circumstanțe. Din păcate, faptul că ne izolăm fizic a început să se resimtă și izolarea socială. Nu mai suntem empatici și încercăm din răsputeri să ne revoltăm, însă se întâmplă în direcția greșită.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Dobrogei a adus o oază de speranță în sufletele multora. De altfel, față de anii trecuți, când pelerinajul era de ordinul miilor de persoane, anul acesta, din cauza restricțiilor impuse, numărul a fost clar mai mic. Câteva sute de persoane au participat la slujba de luni, fiind distanțați prin marcaje unde să stea familiile pentru a se respecta distanța față de ceilalți enoriași. Totodată, efective ale Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și a Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța au asigurat buna desăfșurare a slujbă.

Chiar dacă sărbătoarea a fost una atipică din punct de vedere al organizării, iar frigul a avut și el ceva de spus, pelerinii au uitat de ploaie, lapoviță care s-a transformat în ninsoare și s-au rugat la cele sfinte. Enoriași îngenuncheați în fața slujbei susținută de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, dar și alții care au arătat credința prin aducerea unei cruci în brațe, pe jos, până la mânăstire.

Un locuitor din Ion Corvin și-a pus o cunună de spini în cap și a venit cu o cruce în spate pe jos, prin lapoviță, până la mânăstire. A spus că așa îi vor fi iertate păcatele de către Dumnezeu, arătându-și căința.

Un alt grup de enoriași din Capitală au venit cu o cruce în brațe la Peștera Sf. Apostol Andrei, ei susținând că așa își arată dragostea pentru Dumnezeu. De altfel, pe cruce era menționat „Cu noi este Dumnezeu”.
 

Crucea Sfântului Andrei

Crucea Sfântului Andrei este o cruce în formă de X. Numele său provine de la forma Crucii care a fost utilizată, potrivit tradiției, la torturarea și uciderea Sfântului Andrei. Acest simbol a fost utilizat de numeroase țări europene. Crucea Sfântului Andrei este prezentă în cultura europeană, în arta relgioasă, în simbolistica identitară a unor țări, regiuni sau forțe politice, în viața practică.

Teritoriul Dobrogei de astăzi era cunoscut în Antichitate sub denumirea în latină de Scythia Minor, în română Sciția Mică, iar în greacă Μικρά Σκυθία, Mikrá Skythia. Cu privire la limita vestică a Sciției, Herodot afirmă (IV, 99) că Tracia se desfășoară în partea dinspre mare, înainte de a ajunge la Sciția, care începe din acea parte de loc unde țărmul formează un golf și unde se varsă Istrul, cu gura întoarsă spre răsărit.

În România, este considerat drept „protector al României” și al doilea fondator al Bisericii Ortodoxe Române, după Sfântul Duh.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sfântul Antonie cel Mare prăznuit la Constanța și Tulcea

17 Jan 2021 1076

„Proceduri care se exclud reciproc“ De ce au refuzat judecătorii din Constanța pelerinajul de Sfântul Andrei

01 Jan 2021 1677

Avocata ÎPS Teodosie, Diana Iovanovici-Șoșoacă, senator de Iași din partea AUR

07 Dec 2020 2875

Arhiepiscopul Tomisului slujește, astăzi, la Catedrala Navigatorilor din Constanța. Despre catedrală. Întâmplări adevărate

06 Dec 2020 1358

La Tribunalul Constanța Arhiepiscopia Tomisului, pledoarie pentru primirea creștinilor în biserici

03 Dec 2020 679

Pelerinajul la Peștera Sfântului Andrei se desfășoară în condiții speciale.Imagini de la fața locului(LIVE)

30 Nov 2020 4531

Sf. Apostol Andrei și 1 Decembrie Meniu special oferit de ARIMEX COMEXIM 2000 SRL pentru pacienții din spitalele din Constanța

30 Nov 2020 1182

#citeșteDobrogea Prima vizită a patriarhului Teoctist la Peștera Sf. Andrei

30 Nov 2020 3357

Măsuri de ordine luate de polițiști cu ocazia sărbătorii hramulu mănăstirii Sfântul Apostol Andrei

29 Nov 2020 1094

Liturghia de duminică, la Peștera Sf. Apostol Andrei. Ce măsuri sunt luate pentru protecția enoriașilor

29 Nov 2020 1200

Imagini exclusive+video. Arhiepiscopul Tomisului verificat de filtrul organizat pentru pelerinajul de Sfântul Andrei

29 Nov 2020 5955

Prefectul județului Constanța Silviu-Iulian Coșa refuză invitația ÎPS Teodosie de a participa la pelerinaj

29 Nov 2020 1577

Prefectura Constanța, despre pelerinajul la Peștera Sfântului Andrei "Îi îndemnam la responsabilitate pe cei care vor participa"

28 Nov 2020 1502

ÎPS Teodosie invită autoritățile să ia parte la sărbătoarea națională religioasă Sfântul Andrei

28 Nov 2020 1181

Tribunalul Constanța a explicat de ce s-a respins cererea de suspendare a hotărârii ce limitează accesul la pelerinajul de Sfântul Andrei

28 Nov 2020 1183