Pelerinaj cu crucea în spate, până la Peșterea Sfântului Andrei, din județul Constanța

  • Pelerinajul de pe data de 30 noiembrie, la Peștera Sfântului Apostol Andrei a fost fără incidente
  • Enoriașii au respectat măsurile de distanțare socială
  • Oamenii au venit inclusiv cu crucile în spate, pe jos, pentru a-și arăta căința în fața Domnului

Anul acesta a fost unul dificil, încărcat cu greutăți, plin de incertitudine într-o lume încercată de noul coronavirus. Am vorbit adeseori de dezumanizare în multe circumstanțe. Din păcate, faptul că ne izolăm fizic a început să se resimtă și izolarea socială. Nu mai suntem empatici și încercăm din răsputeri să ne revoltăm, însă se întâmplă în direcția greșită.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Dobrogei a adus o oază de speranță în sufletele multora. De altfel, față de anii trecuți, când pelerinajul era de ordinul miilor de persoane, anul acesta, din cauza restricțiilor impuse, numărul a fost clar mai mic. Câteva sute de persoane au participat la slujba de luni, fiind distanțați prin marcaje unde să stea familiile pentru a se respecta distanța față de ceilalți enoriași. Totodată, efective ale Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și a Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța au asigurat buna desăfșurare a slujbă.

Chiar dacă sărbătoarea a fost una atipică din punct de vedere al organizării, iar frigul a avut și el ceva de spus, pelerinii au uitat de ploaie, lapoviță care s-a transformat în ninsoare și s-au rugat la cele sfinte. Enoriași îngenuncheați în fața slujbei susținută de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, dar și alții care au arătat credința prin aducerea unei cruci în brațe, pe jos, până la mânăstire.

Un locuitor din Ion Corvin și-a pus o cunună de spini în cap și a venit cu o cruce în spate pe jos, prin lapoviță, până la mânăstire. A spus că așa îi vor fi iertate păcatele de către Dumnezeu, arătându-și căința.

Un alt grup de enoriași din Capitală au venit cu o cruce în brațe la Peștera Sf. Apostol Andrei, ei susținând că așa își arată dragostea pentru Dumnezeu. De altfel, pe cruce era menționat „Cu noi este Dumnezeu”.
 

Crucea Sfântului Andrei

Crucea Sfântului Andrei este o cruce în formă de X. Numele său provine de la forma Crucii care a fost utilizată, potrivit tradiției, la torturarea și uciderea Sfântului Andrei. Acest simbol a fost utilizat de numeroase țări europene. Crucea Sfântului Andrei este prezentă în cultura europeană, în arta relgioasă, în simbolistica identitară a unor țări, regiuni sau forțe politice, în viața practică.

Teritoriul Dobrogei de astăzi era cunoscut în Antichitate sub denumirea în latină de Scythia Minor, în română Sciția Mică, iar în greacă Μικρά Σκυθία, Mikrá Skythia. Cu privire la limita vestică a Sciției, Herodot afirmă (IV, 99) că Tracia se desfășoară în partea dinspre mare, înainte de a ajunge la Sciția, care începe din acea parte de loc unde țărmul formează un golf și unde se varsă Istrul, cu gura întoarsă spre răsărit.

În România, este considerat drept „protector al României” și al doilea fondator al Bisericii Ortodoxe Române, după Sfântul Duh.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează. Detalii

25 Mar 2024 817

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, Constanța, scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

11 Mar 2024 1021

Concurs de angajare la Spitalul Clinic Județean de Urgența „Sfântul Apostol Andrei” Constanța. Cine poate participa

05 Mar 2024 1412

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”, Constanţa angajează. Ce post este scos la concurs

05 Mar 2024 846

Angajări Constanța Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa scoate la concurs un post vacant

03 Mar 2024 1428

Angajări Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează medici specialiști. Detalii

28 Feb 2024 831

Locuri de muncă Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, Constanța, scoate la concurs trei posturi vacante. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești

14 Feb 2024 1097

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa face angajări! Sunt mai multe posturi scoase la concurs

13 Feb 2024 1446

Declarații de avere Enache Bucovală, de la Bueno Comp SRL, membru CA al Spitalului Județean Constanța (DOCUMENTE)

12 Feb 2024 929

Atlantida Grama SRL, care deține hotelul și restaurantul Zodiac, asigură servicii de cazare pentru piloții elicopterului SMURD (DOCUMENT)

03 Feb 2024 975

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa scoate la concurs mai multe posturi vacante

21 Jan 2024 3241

Un medic de la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța a fost agresat fizic de un bărbat. Iată ce spun polițiștii

08 Jan 2024 1970

Biserica Sfântului Apostol Andrei, din cartierul Palas al Constanței

30 Nov 2023 855

ISU GiurgiuLa datorie, în minivacanţa prilejuită de Ziua Naţională a României şi sărbătoarea Sfântului Andrei

30 Nov 2023 538

Calendar ortodox Astăzi, 30 noiembrie, zi de mare sărbătoare pentru creștini!

30 Nov 2023 1289