Pelicanii, simbolul Rezervației Biosferei Delta Dunării

  • Spectacolele încântătoare pe care le oferă aceste impozante păsări, cu impresionantele escadrile care pleacă și se reîntorc în fiecare an, cu un întreg ritual de hrănire aparte de alte specii de păsări, imagini puteți vedea în secțiunea „Galerie foto“ .
Pelicanii sunt printre cele mai emblematice specii de pe Pământ. În România, aceștia reprezintă simbolul Rezervației Biosferei Delta Dunării și o atracție pentru mulți turiști care vizitează delta, fiind printre cele mai mari înaripate din țara noastră.

Spectacolele încântătoare pe care le oferă aceste impozante păsări, cu impresionantele escadrile care pleacă și se reîntorc în fiecare an, cu un întreg ritual de hrănire aparte de alte specii de păsări, nu pot fi întâlnite decât în una dintre cele mai interesante și spectaculoase zone umede din lume - Delta Dunării.

România este una dintre puținele țări din Europa unde se întâlnesc ambele specii europene de pelicani, pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) și pelicanul creț (Pelecanus crispus).

Delta Dunării găzduiește cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa, Roșca – Buhaiova, care a beneficiat de statut de protecție încă din anul 1940, fiind înscrisă în anul 1970 pe lista mondială a rezervațiilor biosferei.

Dacă pelicanii comuni cuibăresc într-un efectiv impresionant, colonia de la Roșca – Buhaiova fiind din ce în ce mai extinsă în ultimii ani, numărând circa 19.000 exemplare, în cazul pelicanilor creți efectivul este mult mai mic, de până la 500 de perechi cuibăritoare, specia fiind periclitată la nivel mondial și inclusă în categoria „Vulnerabil” pe Lista Roșie IUCN.

Rezultatele acțiunilor de monitorizare a coloniilor din ultimii ani, indică faptul că există un număr record de exemplare de pelicani comuni pentru Roșca- Buhaiova, cea mai veche colonie cunoscută de ornitologi.

De asemenea, efectivul cuibăritor total al pelicanilor creți observat în acest an în coloniile din Delta Dunării și Complexul lagunar Razim- Sinoe a fost estimat ca fiind printre cele mai mari efective înregistrate în ultimii ani.

Pelicanii depind de disponibilitatea locurilor de cuibărit (plauri), însă deosebit de importante sunt măsurile de protecție și conservare luate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării prin menținerea condițiilor propice în actualul areal de cuibărit, renaturarea habitatelor degradate sau transformate, crearea de condiții pentru creșterea populației actuale.

Sursa foto: Facebook/ ARBDD

Citește și: Eforie Sud Capu-Turcului. Lebede la răsărit de soare. Peisaj pentru liniștea sufletească (fotoreportaj)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Apariție inedită la Marea Neagră, în stațiunea Mamaia

08 Apr 2024 535

Administratia Rezervației Biosferei Delta Dunării Pelicanii creți, deja la clocit pe Insula Ceaplace! (VIDEO)

12 Mar 2024 607

RAJA Constanța Mai mulți consumatori au rămas fără apă în urma unei avarii în localitatea Lumina

31 Jan 2024 578

ARBDD Pelicani creți, monitorizați cu ajutorul emițătoarelor

05 Jan 2024 766

Angajări Constanța Grădinița cu Program Prelungit „Luminița” Lumina, județul Constanța, scoate la concurs un post de muncitor cu atribuțiuni de fochist. Detalii

19 Oct 2023 1401

Premierul Marcel Ciolacu Cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, Neptun Deep intră în faza de dezvoltare

04 Aug 2023 660

Constanța Mâine începe Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. Ediția a treia aduce peste 50 de evenimente culturale

21 Jul 2023 1032

Investiții Constanța Date din proiectul Neptun Deep, investiție de peste 4 miliarde de dolari. Zăcămintele Domino și Pelican Sud (DOCUMENT)

05 Jun 2023 1703

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 noiembrie 2022

16 Nov 2022 2256

AGA THR Marea Neagră va aproba în ședința din această lună vânzarea unor hoteluri de pe litoral aflate în patrimoniul său (DOCUMENTE)

14 Nov 2022 2702

Județul Constanța Post vacant la Grădiniță cu Program Prelungit „Lumința" din Lumina

04 Jul 2022 1269

Verde pentru gazele din Marea Neagră! Anunț ANRE despre perimetrele Pelican şi Midia

15 Jun 2022 1219

Nepotul fostului patron de la restaurantul Pelican intră în afaceri!

08 Jun 2022 2589

A XV-a ediție a Concursului pentru Elevi și Studenți în Tehnologia Informației – ESTIC, la Universitatea Ovidius din Constanța

24 May 2022 2167

Județul Constanța Șofer drogat, depistat în Lumina. Ce alte nereguli au mai constatat polițiștii constănțeni, în trafic

10 Dec 2021 1288