Percheziții în județele Gorj si Vâlcea, într-un dosar de fraudă informatică

  • Procurorii DIICOT au efectuate 16 percheziții domiciliare pe raza județelor și Vâlcea.
  • Vizat este un grup infracțional specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fraudă informatică, fals informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice,
La data de 27.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Gorj împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Gorj au efectuat un număr de 16 percheziții domiciliare, pe raza județelor Gorj și Vâlcea, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fraudă informatică, fals informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, spălare a banilor și complicitate la infracțiunea de fraudă informatică.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2013, mai multe persoane au inițiat și constituit pe raza județelor Gorj și Vâlcea, un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de fraudă informatică, fals informatic și spălare de bani, grup infracțional organizat care și-a desfășurat activitatea până la începutul anului 2015.

Grupul infracțional organizat era constituit în paliere bine organizate și coordonate de liderii acestuia.

Primul palier era format din autorii care introduceau și modificau date informatice în vederea comiterii de fraude în mediul on-line, constând în postarea unor anunțuri fictive privind vânzarea unor utilaje agricole și de construcții, autoturisme, bărci cu motor, telefoane mobile etc., urmate de prejudicierea persoanelor vătămate care erau determinate să vireze sume de bani în conturile deschise în străinătate, reprezentând de obicei avansul și cheltuielile de transport necesare livrării bunurilor.

Cel de-al doilea palier era format din “racolatorii” de „săgeți” care determinau diferite persoane să deschidă în străinătate conturi bancare, ce urmau a fi folosite pentru plățile efectuate de către persoanele vătămate, în vederea achiziționării bunurilor.

După transferarea sumelor de bani în conturi din România și ridicarea acestora de către titularii conturilor de la agenții bancare și ATM-uri, sumele erau preluate de către de către un membru al grupării și remise persoanelor din primul palier, după reținerea procentului stabilit pentru activitatea infracțională desfășurată.

Palierul al treilea era format de către persoanele care au deschis conturile bancare în Polonia și în România și pe care le-au pus la dispoziția membrilor grupului infracțional organizat, persoane care, de asemenea, ridicau o parte din sumele de bani transferate din străinătate urmate de predarea acestora către persoanele din legătura infracțională, care au aderat astfel la grupul infracțional organizat.

Prin această metodă, ar fi indus în eroare aproximativ 140 de persoane, prejudiciul estimat în cauză fiind estimat la aproximativ 1.000.000 Euro.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Gorj au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost ridicate sumele de 7.650 de euro, 1.250 de lire, 3.900 de lei, 33 de telefoane mobile, 4 laptop-uri, precum și mai multe carduri de memorie, cartele SIM, CD/DVD-uri și diverse înscrisuri cu valoare probatorie.


Pe parcursul cercetării penale, procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Gorj au colaborat cu autoritățile judiciare din Germania, Austria, Polonia, Belgia, Cehia, Slovenia și Bulgaria.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Vâlcea şi B.C.C.O. Craiova și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu” Gorj și Grupării de Jandarmi Mobile „Frații Buzești” Craiova.

”Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, potrivit DIICOT
 
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Patru persoane arestate de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor DIICOT! (MINUTĂ)

28 Mar 2024 807

Femeie din Tulcea acuzată de viol asupra unui minor! Cazul ajunge la Constanța

27 Mar 2024 467

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1048

VIDEOProcurorii DIICOT cutremură țara! Se fac zeci de percheziții, inclusiv la Constanța!

26 Mar 2024 791

UPDATE. Persoane reținute de DIICOT Constanța pentru trafic internațional de droguri (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1332

Cinci suspecți reținuți pentru camătă și șantaj! Polițiștii BCCO Constanța au participat la descinderi (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 680

SPIT Constanța cere insolvența Balcan Logistic SA! Firma, parte responsabilă civilmente într-un dosar DIICOT cu un presupus prejudiciu de 180 de milioane de euro

20 Mar 2024 686

Trei persoane reținute la Tulcea pentru trafic de droguri! Ce au stabilit procuroriii DIICOT (GALERIE FOTO)

20 Mar 2024 635

DIICOT acuzații oficiale Trafic de droguri de mare risc la Constanța

19 Mar 2024 543

IGPR Acțiuni pentru combaterea criminalității organizate (VIDEO)

16 Mar 2024 414

Mihai Marius Aurel (Pitbull) și Rafte Daniel, trimiși în judecată de DIICOT

15 Mar 2024 671

Constanța! 9 persoane reținute de DIICOT! Oficial (FOTO+VIDEO)

15 Mar 2024 4001

Finul lui Adrian Mutu, reținut înainte de nuntă pentru trafic de droguri

10 Mar 2024 629

Milioane de dolari în criptomonede Mascații din Constanța au participat la un mega dosar DIICOT! Oficial (VIDEO)

10 Mar 2024 2853

Aproape 95.000 de euro K1 Tot SRL, din București, va face curățenie în sediile CERONAV din Constanța și Galați! (DOCUMENT)

09 Mar 2024 630