Percheziții în județele Gorj si Vâlcea, într-un dosar de fraudă informatică

  • Procurorii DIICOT au efectuate 16 percheziții domiciliare pe raza județelor și Vâlcea.
  • Vizat este un grup infracțional specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fraudă informatică, fals informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice,
La data de 27.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Gorj împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Gorj au efectuat un număr de 16 percheziții domiciliare, pe raza județelor Gorj și Vâlcea, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fraudă informatică, fals informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, spălare a banilor și complicitate la infracțiunea de fraudă informatică.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2013, mai multe persoane au inițiat și constituit pe raza județelor Gorj și Vâlcea, un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de fraudă informatică, fals informatic și spălare de bani, grup infracțional organizat care și-a desfășurat activitatea până la începutul anului 2015.

Grupul infracțional organizat era constituit în paliere bine organizate și coordonate de liderii acestuia.

Primul palier era format din autorii care introduceau și modificau date informatice în vederea comiterii de fraude în mediul on-line, constând în postarea unor anunțuri fictive privind vânzarea unor utilaje agricole și de construcții, autoturisme, bărci cu motor, telefoane mobile etc., urmate de prejudicierea persoanelor vătămate care erau determinate să vireze sume de bani în conturile deschise în străinătate, reprezentând de obicei avansul și cheltuielile de transport necesare livrării bunurilor.

Cel de-al doilea palier era format din “racolatorii” de „săgeți” care determinau diferite persoane să deschidă în străinătate conturi bancare, ce urmau a fi folosite pentru plățile efectuate de către persoanele vătămate, în vederea achiziționării bunurilor.

După transferarea sumelor de bani în conturi din România și ridicarea acestora de către titularii conturilor de la agenții bancare și ATM-uri, sumele erau preluate de către de către un membru al grupării și remise persoanelor din primul palier, după reținerea procentului stabilit pentru activitatea infracțională desfășurată.

Palierul al treilea era format de către persoanele care au deschis conturile bancare în Polonia și în România și pe care le-au pus la dispoziția membrilor grupului infracțional organizat, persoane care, de asemenea, ridicau o parte din sumele de bani transferate din străinătate urmate de predarea acestora către persoanele din legătura infracțională, care au aderat astfel la grupul infracțional organizat.

Prin această metodă, ar fi indus în eroare aproximativ 140 de persoane, prejudiciul estimat în cauză fiind estimat la aproximativ 1.000.000 Euro.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Gorj au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost ridicate sumele de 7.650 de euro, 1.250 de lire, 3.900 de lei, 33 de telefoane mobile, 4 laptop-uri, precum și mai multe carduri de memorie, cartele SIM, CD/DVD-uri și diverse înscrisuri cu valoare probatorie.


Pe parcursul cercetării penale, procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Gorj au colaborat cu autoritățile judiciare din Germania, Austria, Polonia, Belgia, Cehia, Slovenia și Bulgaria.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Vâlcea şi B.C.C.O. Craiova și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu” Gorj și Grupării de Jandarmi Mobile „Frații Buzești” Craiova.

”Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, potrivit DIICOT
 
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DIICOT Trei persoane reținute pentru trafic de droguri. Au fost confiscate 50 grame de cannabis

22 Jan 2021 333

14 percheziții domiciliare Cinci persoane arestate la cererea DIICOT Constanța cer să fie puse în libertate

22 Jan 2021 473

Zeci de percheziții în Constanța, Mangalia, Eforie, Techirghiol și Tuzla. Procurorii DIICOT vor ca mai multe persoane să rămână în arest

22 Jan 2021 1201

DIICOT Percheziții masive în Capitală și mai multe județe. 105 suspecţi, conduși la audieri

20 Jan 2021 456

DIICOT Suspecți, reținuți pentru introducere în țară de droguri de risc și mare risc

20 Jan 2021 371

20 de ani de închisoare pentru furtul a două portofele din Spitalul Judeţean Constanţa și din Policlinica cu Plată. Pedeapsa contestată

20 Jan 2021 907

Droguri din China și Olanda! Procurorii DIICOT Constanța au efectuat 14 percheziții. Cinci persoane arestate

18 Jan 2021 718

DIICOT Minore șantajate cu imagini compromițătoare. Un suspect, arestat preventiv

15 Jan 2021 517

Droguri comercializate pe raza județului Iași. Doi suspecți, reținuți

14 Jan 2021 408

DIICOT- Brașov Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc

11 Jan 2021 587

DIICOT Trei inculpați, reținuți pentru pornografie infantilă, viol și complicitate la viol

09 Jan 2021 1109

Un service auto din Constanța, transformat într-o fabrică de droguri. Ce au găsit procurorii DIICOT

07 Jan 2021 1758

DIICOT Percheziții în Suceava. Doi inculpați reținuți pentru trafic de droguri

05 Jan 2021 694

Zeci de constănțeni aflați în spatele gratiilor cer azi să fie puși în libertate

05 Jan 2021 1035

Cazuri declinate Desființarea Secției Speciale, din nou în atenția CSM. Dosarul șefului DNA Constanța, printre anchetele vizate de noile măsuri

05 Jan 2021 909