Persoanele cu dizabilități, dar apte de muncă, neluate în seamă de angajatori. Avantajele angajării asistate prin proiectul LEAD (galerie foto)

La sfârșitul săptămânii trecute, la Constanța s-a desfășurat conferința „Piața muncii. Probleme și soluții. Cazuri de bună practică”, eveniment organizat în cadrul proiectului „Labour market Employment for young Adults with a Disability – LEAD”. Acțiunea a fost organizată de Fundația Health Action Overseas România (HAO).
 
La conferință au participat potențiali beneficiari ai proiectului (tineri cu dizabilități, deținători de firme), reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, ai Centrului de plasament „Traian“, ai Centrului de Incluziune „Albatros”, precum și ai altor organizații neguvernamentale. Principalele subiecte abordate de echipa HAO România: orientarea firmelor către încadrarea tinerilor cu dizabilități - soluție potențială la rezolvarea parțială a deficitului de forță de muncă; ce înseamnă serviciile de angajare asistată și care sunt avantajele acestora pentru angajator și angajat; oportunitățile oferite în cadrul proiectului LEAD angajatorilor care integrează tineri cu dizabilități; facilitățile fiscale de care poate beneficia un agent economic care angajează persoane cu dizabilități; modalitățile practice de accesare a subvenției de 2.250 lei acordate angajatorilor pentru fiecare persoană cu dizabilități încadrată în muncă.
 
„Din ce în ce mai multe firme se confruntă cu dificultăți în angajarea de personal, dar și în retenția acestuia. Criza pieței forței de muncă este o realitate în domenii precum: construcțiile, retailul, industria ospitalității, serviciile, dar și în sectorul productiv. Cu toate acestea, există o parte a populației active neluată în seamă de angajatori: persoanele cu dizabilități apte de muncă. În județul Constanța, statisticile consemnează circa 10.000 persoane cu dizabilități și doar 10% dintre acestea lucrează. De ce? Companiile sunt încă reticente în a se implica în procesul de angajare asistată și ezită să integreze persoane cu dizabilități. În plus, există puține organizații care furnizează servicii de sprijin pentru tinerii cu dizabilități și nu întotdeauna aceste servicii sunt de calitate”, a declarat Alina Dobrescu, coordonator servicii ocupare în cadrul Fundația Health Action Overseas România (HAO).
 
La rândul său, Nicolae Dobrescu, director executiv al HAO și managerul proiectului LEAD, a subliniat că LEAD se concentrează pe transferul unui model de bună practică în domeniul angajării asistate care și-a dovedit viabilitatea în Marea Britanie. „Ce facem noi în cadrul proiectului LEAD? Ne-am asumat rolul de facilitator în procesul de comunicare între potențialul angajat din acest segment social vulnerabil și angajator. LEAD se concentrează pe transferul unui model de bună practică în domeniul angajării asistate care și-a dovedit viabilitatea în Marea Britanie. Spre deosebire de procesul clasic de plasare de forță de muncă, procesul de angajare asistată sprijină atât candidatul, cât și angajatorul”, a afirmat Nicolae Dobrescu, director executiv al HAO și managerul proiectului LEAD.
 
„În ceea ce privește candidatul, vorbim despre: profilare vocațională, consiliere pentru creșterea încrederii în sine, instruire și dezvoltarea abilităților, pregătire în vederea angajării, sprijin la locul de muncă și în afara lui. În ceea ce privește oamenii de afaceri, serviciile de recrutare, pre-screening și de formare și sprijin la locul de muncă sunt oferite gratuit în cadrul proiectului nostru. În plus, păstrăm o legătură permanentă cu angajatorul pentru a identifica problemele ce apar pe parcursul procesului de integrare a tinerilor și a le remedia și lucrăm cu membrii echipei din care face parte tânărul pentru a-i ajuta să comunice eficient cu acesta. Nu în ultimul rând, le oferim informații complete despre: eligibilitate, reguli și proceduri pentru a obține beneficiile financiare disponibile pentru angajatorii care integrează tineri cu dizabilități, precum și sprijin în accesarea efectivă a acestora”, a explicat Alina Dobrescu.
 
Participanții la eveniment au avut ocazia să afle de la Elisabeta Novac, reprezentanta Pizzeriei San Marco din Constanța, cum este perceput procesul de angajare asistată din perspectiva angajatorului care a beneficiat de servicii de angajare asistată prin proiectul LEAD. Această firmă i-a dat o șansă lui Ștefan, un tânăr de 19 ani, provenind dintr-un centru de plasament din Constanța. Reprezentanta companiei a subliniat că procesul de integrare a lui Ștefan, ajutor la bucătărie în pizzeria amintită, a fost un succes și că dorește să mai angajeze astfel de tineri.
 
„Exemplul lui Ștefan nu este singular. Din noiembrie 2018, când am avut conferința de lansare a proiectului, 51 de tineri cu dizabilități au fost înscriși în baza noastră de date. Dintre aceștia, 31 au fost profilați vocațional, 17 sunt în etapa de identificare a unui loc de muncă, 9 au fost angajați, 3 au fost incluși în programe de calificare profesională. Lucrăm cu 43 de firme din județul Constanța și am semnat deja 7 acorduri de parteneriat cu instituții publice din Constanța și București”, a declarat Cristina Șerbănescu, director comunicare în cadrul proiectului LEAD.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajarea asistată, soluție eficientă pentru integrarea durabilă a persoanelor cu dizabilități pe piața muncii și în societate (GALERIE FOTO)

30 Jan 2024 653

Formare profesională şi angajare asistată pentru persoanele cu dizabilităţi, prin proiectul LEAD

07 Nov 2018 2668