Actualitate

Pesta porcină africană - boala cu o rată de mortalitate de 100%. Cum recunoşti afecţiunea?

Pesta porcină africană este una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă în momentul de faţă România. Chiar dacă autorităţile luptă neîncetat cu eradicarea bolii, iată că la Constanţa lucrurile evoluează agresiv, după cum au punctat şi reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor.
 
Instituţia a prezentat într-un raport recent situaţia la zi, din care reiese faptul că numărul focarelor a crescut considerabil, zeci de mii de animale fiind ucise, atât în gospodăriile particulare, cât şi în ferme.
 
De la data confirmării prezenţei pestei porcine africane în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13 porci mistreţi şi au fost ucişi 175 de porci domestici.

În zona de S-E a României, evoluţia bolii este agresivă. Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Galaţi. Au fost ucişi 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în trei ferme comerciale, până în data de 2.08.2018 - 49.647. Acţiunea în două ferme comerciale a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia s-a început sacrificarea porcilor. De asemenea, au fost afectaţi 20 de porci mistreţi.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de pestă porcină africană se prezintă astfel:

Regiunea de N-V a României:
-        judeţul Satu Mare - 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 9 cazuri la porci mistreţi,
-        judeţul Bihor - 21 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ,
-        judeţul Sălaj - 2 cazuri la mistreţi.

Regiunea de S-E a României:
-        judeţul Tulcea - 471 de focare, din care 467 de focare în gospodăriile populaţiei, un focar în exploataţie comercială de tip A, 3 focare în exploataţii comerciale industriale şi 17 cazuri la porci mistreţi
-        judeţul Brăila - 14 focare în gospodăriile populaţiei
-        judeţul Constanţa - 16 focare în gospodăriile populaţiei
-        judeţul Ialomiţa - 16 focare în gospodăriile populaţiei
-        judeţul Galaţi - un focar într-o gospodărie.
 
Prin focar de pestă porcină africană se înţelege evoluţia bolii într-o exploataţie care numără unul sau mai mulţi porci, la care s-a confirmat infecţia cu virusul pestei porcine africane.
 
Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. La nivel naţional, până la data de 2.08.2018 au fost soluţionate 56 de dosare de despăgubire, în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare, în suma totală de 2.065.162 de lei, urmează să fie date în plată. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are însă impact la nivel economic şi social.
 

Preşedintele CJC Constanţa cere izolarea judeţului

 
Un comandament a fost instaurat la Bucureşti, unde medicii ANSVSA încearcă să elimine infecţia cu PPA din ţară. La Constanţa, preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu, doreşte să ia o decizie radicală. „Începând cu săptămâna următoare, iau în calcul posibilitatea izolării nord-estului judeţului Constanţa, pentru a deratiza, a dezinfecta şi a sacrifica tot ce înseamnă porc, porc mistreţ şi porc casnic din zonă. Chiar dacă o să supăr primari şi fermieri, este alegerea cea mai bună pentru a împiedica răspândirea pestei porcine în restul judeţului“, declara şeful CJC, la sfârşitul lunii iulie.
 

Raed Arafat a rugat populaţia să permită uciderea animalelor

 
Pesta porcină africană (PPA) este o boală pentru care nu există vaccin, în schimb, este foarte agresivă, dar nu afectează sănătatea omului, a subliniat secretarul de stat Raed Arafat, în urma unei şedinţe recente la sediul MAI. Acesta le-a cerut oamenilor să le dea permisiunea medicilor sanitari-veterinari să sacrifice animalele bolnave.
 

Ce este pesta porcină şi ce simptome prezintă animalele

 
Pesta porcină africană a fost descoperită pentru prima dată în Kenya, Africa, în Europa a fost confirmată în 1957 în Portugalia, în apropiere de aeroportul din Lisabona, unde deşeurile alimentare au fost folosite pentru hrana porcinelor. Virusul care produce pesta are o perioadă de incubaţie între 3 şi 15 zile, cu 3-4 zile la formele acute.
 
Boala este deosebit de periculoasă, fiind uşor de transmis între populaţiile de suine, afectând atât animalele din ferme şi gospodării, cât şi porcii sălbatici de toate sexele şi vârstele.
 
Semnele specifice apariţiei pestei porcine lipsesc, ceea ce face ca depistarea imediată să fie îngreunată. Nu există diferenţe între pesta porcină clasică şi cea africană. Semnele care indică infecţii sunt: moartea subită a animalelor, prezenţa unei febre ridicate, de 40-42 de grade, prezenţa unei înroşiri a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă şi care apare în vârful urechilor, la coadă, pe piept sau în zona abdomenului, voma, diaree cu sânge, scurgeri din ochi. Scroafele pot avorta, iar animalele mor în cel mult 20 de zile de la îmbolnăvire. Rata de mortalitate în cazul îmbolnăvirii cu pestă porcină africană este de 100%.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pestă porcină, confirmată în județul Dâmbovița

06 Jul 2019 548

Situația actualizată a cazurilor de pestă porcină. Câte focare mai sunt în județul Constanța

19 Jun 2019 964

Noi focare de pestă porcină înregistrate în județul Tulcea. Ce măsuri au luat autoritățile

22 May 2019 368

Situația actualizată a cazurilor de pestă porcină. Câte focare mai sunt în județul Constanța

16 May 2019 816

Câte focare de pestă porcină sunt în prezent în județul Constanța. Zeci de focare au fost stinse

03 Apr 2019 672

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

09 Mar 2019 988

Zeci de focare de pestă porcină sunt în prezent în județul Constanța. Câți proprietari din Constanța au fost despăgubiți

28 Feb 2019 1272

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

19 Feb 2019 771

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din județul Bacău

16 Feb 2019 527

S-a încheiat misiunea experților europeni, privind stabilirea zonelor de restricție impuse de evoluția pestei porcine africane

14 Feb 2019 373

Virusul pestei porcine, confirmat la patru mistreți morți găsiți pe un fod de vânătoare din județul Constanța. Ce măsuri vor fi luate

05 Feb 2019 577

Două noi focare de pestă porcină, confirmate în județul Buzău. Ce măsuri vor lua autoritățile

03 Feb 2019 447

Pestă porcină africană, confirmată într-o gospodărie din județul Covasna

02 Feb 2019 591

Virusul peste porcine africane pare de neoprit. A fost confirmat în județele Timiș și Arad

28 Jan 2019 1868

Virusul pestei porcine africane, depistat la un porc mistret, găsit mort pe un fond de vânătoare din județul Botoșani

24 Jan 2019 420