Peste 20 de ambasade, declarație comună de Ziua Internațională a Femeii

foto: Pexels Peste douăzeci și patru de ambasade și Reprezentanța Comisiei Europene în România au semnat o declarație comună de Ziua Internațională a Femeii

Vă prezentăm în continuare conținutul integral al declarației:

Prezenta declarație comună este semnată de următoarele ambasade și reprezentanțe internaționale (în ordine alfabetică): Albania, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Olanda, Portugalia, Republica Coreea, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia și Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Astăzi, de Ziua Internațională a Femeii, sărbătorim succesele obținute în privința unei egalități de gen semnificative și progresele înregistrate până în prezent în asigurarea drepturilor femeilor și fetelor de pe întreg globul. Totodată, trebuie să recunoaștem că au mai rămas multe de făcut pentru ca femeile și fetele să își poată exercita pe deplin drepturile omului. Această declarație are în vedere cinci teme cheie.

1. Femeile și fetele au dreptul la o viață lipsită de violență și discriminare. Cu toate acestea, violența împotriva femeilor și fetelor este cea mai frecventă încălcare a drepturilor omului, una din trei femei trecând cel puțin o dată în viață prin experiența unei violențe fizice și/sau sexuale, fapt neschimbat de mai bine de un deceniu. În zonele de conflict, femeile și fetele sunt principalele ținte ale violenței sexuale și de gen. Prea adesea, această violență predominant masculină devine normă si rămâne nepedepsită. Acest lucru trebuie să înceteze. Este nevoie să se asigure accesul la justiție și servicii complete de suport victimelor și supraviețuitoarelor violenței sexuale și de gen.

2.Fetele și femeile sunt singurele care trebuie să poată lua decizii în privința corpului lor. Drepturile la sănătate sexuală și reproductivă fac parte din drepturile fundamentale ale omului. Trebuie să sprijinim femeile și fetele pentru a-și putea exercita aceste drepturi, inclusiv dreptul la propria decizie în privința numărului de copii pe care vor să îi aibă și când să îi aibă. În acest scop, este esențial să li se asigure femeilor și fetelor accesul complet la informație, educație și servicii aferente drepturilor la sănătate sexuală și reproductivă.

3.Accesul la serviciile de bază, între care educație de calitate, locuințe decente și servicii medicale pentru toate femeile și fetele este esențial în societățile echitabile. Prea multor femei si fete le sunt refuzate aceste drepturi, ele fiind expuse la exploatare și marginalizare, mai ales atunci când se confruntă cu forme multiple, structurale și concomitente de discriminare. Totodată, ele au nevoie de susținere în dezvoltarea potențialului economic pentru a-și putea exercita drepturile și egalitatea de gen.

4.Intensificarea hărțuirii sexuale, a intimidării și a discursului instigator la ură împotriva femeilor și fetelor, inclusiv în mediul online, cere obligatoriu o acțiune imediată și fermă. Femeile din sfera publică, între care jurnalistele, activistele pentru drepturile omului și femeile din politică, sunt vizate în mod special. Făptașii trebuie să răspundă în fața legii.

5.Esențială în realizarea egalității de gen este asigurarea participării depline, egale, eficiente și semnificative a femeii în toate sferele vieții private și publice, inclusiv prin reprezentare politică și la nivel de conducere în procesele decizionale.

În concluzie, ne reafirmăm angajamentul în asigurarea egalității de gen și a respectării și protejării depline a drepturilor femeilor și fetelor ca drepturi ale omului. Facem apel la toate statele să facă același lucru. De egalitatea de gen și echitate beneficiază nu doar femeile și fetele, ci și întreaga societate, inclusiv bărbații și băieții.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca la vernisajul expoziției organizate de Ambasada Republicii Polone la București, „Polonia – 25 de ani în NATO”

15 Mar 2024 419

Ambasada României în Statele Unite ale Americii, gazdă a unei recepții pentru Harvard Club of Washington DC

20 Feb 2024 662

Vizita ambasadorului Republicii Elene în România la Constanța

19 Feb 2024 693

Protest la ambasada Rusiei din București, după moartea lui Navalnîi. Mesajele adresate lui Vladimir Putin

18 Feb 2024 551

Înalți oficiali și diplomați americani, în discuții la București despre regiunea Mării Negre

23 Jan 2024 3535

Monument în cinstea luptătorului bulgar Stefan Caragea, ridicat la Tulcea

12 Jan 2024 758

Avioane F-16 ale SUA vor survola într-un exercițiu Bosnia-Herțegovina, ca un avertisment adresat „secesioniștilor” sârbi

08 Jan 2024 779

Guvernul Federației Ruse denunță acordul bilateral privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don. Reacția MAE

12 Dec 2023 814

Reuniune la nivel înalt la Tulcea pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene şi securitatea alimentară globală

07 Dec 2023 922

Autoritatea Vamală Română promovează procedurile vamale simplificate pentru facilitarea comerțului cu Turcia

29 Nov 2023 792

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, efectuează o vizită la Roma Participă la inaugurarea expoziţiei "Dacia, ultima frontieră a romanităţii"

19 Nov 2023 829

#Dobrogea145 E.S. Dl. Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia în România, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2023 1143

AVR Fluidizarea traficului la frontiera dintre România și Republica Moldova - obiectiv comun al celor două autorități vamale (FOTO)

26 Oct 2023 782

MAE A murit încă o persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Israel

23 Oct 2023 713

Comunitate Elenă „Elpis” Constanța organizează un eveniment de Ziua Marelui NU sau Ziua Demnității

23 Oct 2023 812