Peste 6 tone de carne de vită congelată, provenite din comerțul intracomunitar și din import, confiscate în urma unei acțiuni de control

În perioada 08 – 10.01.2023, inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA),  împreună cu cei ai Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene Ilfov, București și Giurgiu, au efectuat o acțiune fulger de control, care a vizat comercializarea cărnii congelate, provenite din comerțul intracomunitar și din import.
 
Obiectivele controlate au fost 29 depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din județele Giurgiu, Ilfov și București.
 
Principalul aspect urmărit a fost depistarea unor posibile practici ilegale, de congelare a cărnii pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată, congelare care, uneori, se realizează chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate.
 
Această metodă, în contradicție cu legislația, este utilizată pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplică o altă etichetă cu informații referitoare la carnea congelată, cu un alt termen de valabilitate) și, deseori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii.
 
Totodată, au fost verificate și condițiile de igienă, conformitatea documentelor însoțitoare, termenul de valabilitate, menținerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilității, etichetarea și marcarea produselor.
 
Inspectorii au descoperit mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerț intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din țări terțe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată și congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător.
 
Principalele neconformități constatate au fost dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului s-a identificat și o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare) și lipsa trasabilității produselor.
 
Pentru neregulile constatate, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale,  în valoare de 245.000 lei și au reținut
oficial cantitatea de 6.098 de kg carne de vită.

  
Ca urmare a rezultatelor acestei acțiuni, s-a dispus extinderea controalelor oficiale cu această tematică la nivel național.
 
Practicile înșelătoare sau frauduloase identificate în timpul controalelor oficiale sunt introduse în platforma AAC (Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă),  sistem folosit la nivelul Uniunii Europene pentru a face schimb de informații cu privire la încălcările transfrontaliere a normelor lanțului alimentar.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ANSVSA Acțiune fulger de control în hala de pește din Piața Obor. Au fost aplicate mai multe amenzi

27 Mar 2023 698

LIVE TEXT Ședință a Consiliului Prefectural Constanța. DSVSA și APIA Constanța prezintă rapoartele de activitate (GALERIE FOTO)

23 Mar 2023 610

UE înăsprește regulile de bunăstarea a animalelor pe durata transportului pe cale maritimă

20 Feb 2023 597

Legea laptelui și a produselor lactate - acțiune mixtă ANSVSA-ANPC-ANAF pentru informarea operatorilor economici

13 Feb 2023 606

Câte focare de pestă porcină africană sunt active, în prezent, în România. Datele ANSVSA

10 Feb 2023 667

Un nou focar secundar de gripă aviară confirmat pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov

30 Jan 2023 665

Recomandări ANSVSA pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă

30 Jan 2023 529

Un nou focar de gripă aviară la o fermă de curcani din județul Brașov. Al doilea din ultimele zile

28 Jan 2023 774

Atenție Suspiciune de contaminare cu corp străin în două produse de ciocolată, distribuite în două mari hipermarketuri din Constanța

25 Jan 2023 981

Lebede diagnosticate cu gripă aviară

04 Jan 2023 818

ANSVSA Amenzi de peste 5,5 milioane lei, în urma controalelor derulate în contextul Sărbătorilor de iarnă (GALERIE FOTO)

30 Dec 2022 791

Ce condiții trebuie să respecte românii care sacrifică porci în 2022

08 Dec 2022 1136

ANSVSA. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

06 Dec 2022 1388

Alertă alimentară! Iaurt Pilos, vândut de LIDL, rechemat de către producător. Iată de ce

22 Nov 2022 2837

ANSVSA, sprijin legislativ pentru operatorii din domeniul alimentar care dețin abatoare

21 Nov 2022 713