Peste 6 tone de carne de vită congelată, provenite din comerțul intracomunitar și din import, confiscate în urma unei acțiuni de control

În perioada 08 – 10.01.2023, inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA),  împreună cu cei ai Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene Ilfov, București și Giurgiu, au efectuat o acțiune fulger de control, care a vizat comercializarea cărnii congelate, provenite din comerțul intracomunitar și din import.
 
Obiectivele controlate au fost 29 depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din județele Giurgiu, Ilfov și București.
 
Principalul aspect urmărit a fost depistarea unor posibile practici ilegale, de congelare a cărnii pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată, congelare care, uneori, se realizează chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate.
 
Această metodă, în contradicție cu legislația, este utilizată pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplică o altă etichetă cu informații referitoare la carnea congelată, cu un alt termen de valabilitate) și, deseori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii.
 
Totodată, au fost verificate și condițiile de igienă, conformitatea documentelor însoțitoare, termenul de valabilitate, menținerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilității, etichetarea și marcarea produselor.
 
Inspectorii au descoperit mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerț intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din țări terțe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată și congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător.
 
Principalele neconformități constatate au fost dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului s-a identificat și o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare) și lipsa trasabilității produselor.
 
Pentru neregulile constatate, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale,  în valoare de 245.000 lei și au reținut
oficial cantitatea de 6.098 de kg carne de vită.

  
Ca urmare a rezultatelor acestei acțiuni, s-a dispus extinderea controalelor oficiale cu această tematică la nivel național.
 
Practicile înșelătoare sau frauduloase identificate în timpul controalelor oficiale sunt introduse în platforma AAC (Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă),  sistem folosit la nivelul Uniunii Europene pentru a face schimb de informații cu privire la încălcările transfrontaliere a normelor lanțului alimentar.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Caniculă la Constanța Aveți grijă ce mâncați! ANSVSA face recomandări importante

11 Jun 2024 410

Tribunalul Constanța, „obligat“ să rejudece dosarul! Curtea de Apel, motivare importantă în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

10 Jun 2024 749

Sortiment de carne tocată, rechemat de magazinele Auchan! Ce trebuie să facă clienții

08 Jun 2024 534

Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

07 Jun 2024 442

ANSVSA Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare

07 Jun 2024 431

Oficial de la DSVSA Constanța despre interzicerea pescuitului de rapane și moluște din Marea Neagră

07 Jun 2024 554

Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor,sub egida mesajului „Siguranța alimentelor pregateste-te pentru ceva neasteptat”

07 Jun 2024 426

S-a dat alarma pe Litoral Pescuitul midiilor și rapanelor, interzis! Vezi declarații (VIDEO)

06 Jun 2024 1142

Kaufland retrage de la raft un sortiment de file de somn asupra căruia există suspiciunea de infectare cu Listeria Monocytogenes

01 Jun 2024 596

ANSVSA Mega Image retrage un cunoscut ulei de măsline de la raft! Unde se vindea, în Constanța?

13 May 2024 626

Delegație din Israel, în vizită oficială în județele Constanța și Ialomița (GALERIE FOTO)

08 May 2024 938

ANSVSA 3.200 de unităţi din industria alimentară în zonele turistice, luate la control de inspectorii sanitari

30 Apr 2024 543

Alertă ANSVSA Smoothie contaminat cu patulină, retras de pe rafturile LIDL

12 Mar 2024 823

Alertă alimentară Biscuiți retrași din magazinele LIDL. Pot să conțină corpuri străine metalice

22 Feb 2024 2695

ANSVSA MEGA IMAGE retrage un sos de la raft. Conține un produs care nu se regăsește pe etichetă

16 Feb 2024 716