Peste 6 tone de produse alimentare expirate de 3 ani, descoperite la Costinești. Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC (GALERIE FOTO)

Imagine de la Costinești, foto: ANPC
În urma unor sesizări primite de Secția Regională de Poliție Transporturi (SRPT) Constanța și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), echipe de control mixte aflate sub coordoarea SRPT Constanța, din care au mai făcut parte ANPC – comisarii Comandamentului Litoral 2022, ANAF, Jandarmeria Română și ITM, au descins la 5 puncte de lucru și o curte interioară ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL, din Costinești. În curtea interioară – punctul central de depozitare și aprovizionare al societății - , se aflau mai multe structuri de tip depozit, unele având camere de frig și o brutărie care aproviziona toate locațiile din Costinești ale operatorului economic.
Imagine de la Costinești, foto: ANPC
Activitățile menționate s-au desfășurat în cadrul unui dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanța – Biroul de Investigarea  Fraudelor.

” În ultimii patru ani de zile am încercat să pătrundem în curtea interioară administrată de acest operator economic, rămânând de fiecare dată în afară.

Iată că anul acesta, într-un dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanța - Biroul de Investigarea Fraudelor, s-a emis un mandat de percheziție ce a putut sparge, la propriu, toate ușile și porțile ce până acum ne-au ținut departe de adevăr.
Aveam informații, dar nu le-am putut fructifica!

Iată că, umăr la umăr cu alte structuri ale statului, am reușit să dovedim că informațiile primite sunt adevărate.
Se cumpără marfă imediat înainte de expirare sau chiar după, se scoate din ambalaj și se distribuie către punctele de lucru, fiind folosită la prepararea mâncării, ce se servește consumatorilor.

Tone de carne și sute de kilograme din alte materii prime au fost identificate și scoase de la consum!

Eu cred că legile trebuie modificate în funcție de aceste situații!

Mult mai aspre, amenzi și condamnări mai mari! Aici vorbim de o situație ce trebuia să conducă la reținerea celor vinovați!” – Horia Constantinescu, președinte ANPC.


În conformitate cu competențele ANPC, stabilite prin lege, comisarii din cadrul comandamentului Litoral 2022 au întocmit un proces verbal de constatare al neregulilor întâlnite, menționând cantitatea mare de produse neconforme, neaplicând nicio sancțiune, dat fiind că acest caz nu mai reprezintă o contravenție, ci este unul cercetat penal, iar eventualele sancțiuni cad în sarcina altor instituții ale statului, cu atribuții în acest sens.

Imagine de la Costinești, foto: ANPC


De altfel, acest operator economic a fost controlat în mai multe rânduri de ANPC și amendat pentru abateri repetate, în ultimii 5 ani, existând chiar și procese în instanță câștigate de instituția noastră împotriva sa. Niciodată, însă, ANPC nu a avut acces în acestă curte interioară, până la emiterea mandatului de percheziție și intrarea prin forță a instituțiilor statului, în acest spațiu.

Cele mai importante deficiențe constatate de comisarii ANPC au fost:
- existența a peste 6 tone de materii prime (carne, produse din carne, condimente) expirate încă din 2019
- la această cantitate, se mai adaugă existența a 2 camere pline de condimente, esențe sau arome, pastă de ardei, orez expirate din anul 2021
- existența câtorva sute de borcane de murături fără elemente de identificare
- existența câtorva mii de tuburi de frișcă expirate
- depozitarea neconformă, în condiții insalubre, a materiei prime
- schimbarea stării termice a produselor alimentare
- existența pereților și a pavimentului neigenizate și cu plăci de gresie sau faianță sparte, cu acumulări de apă și mizerie, care emanau un puternic miros înțepător
- folosirea unor spații frigorifice și a altor aggregate neigienizate și deteriorare, cu strat gros de praf, sânge închegat și insecte, precum și a unor recipiente și ustensile de bucătărie neprofesionale
- camera de curățare a legumelor impropie, alături de materiile prime folosite aflându-se paturi, mătura si fărașul.

Marfa neconformă a rămas în custodia operatorului economic, după sigilarea spațiilor în care era depozitată, aceasta fiind destinată distrugerii. ANPC urmează să fie anunțat care va fi momentul stabilit de Protan (operatorul care va gestiona distrugerea produselor), pentru ridicarea acestora, astfel încât inspectorii ANPC să fie prezenți pentru a rupe sigiliile.

Menționăm că, în cadrul acestei operațiuni, reprezentanții ANPC și ai celorlalte instituții au fost amenințați și s-a încercat intimidarea acestora de către reprezentanții operatorului economic, fiind necesară intervenția Jandarmeriei și a altor structuri speciale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru calmarea spiritelor., transmite ANPC. 


Acțiunea a început sâmbătă, 6 iunie 2022, ora 17.30, percheziția efectivă, realizată prin spargerea ușilor de către forțele MAI, în prezența reprezerntanților legali și ai avocatului operatorului economic, având loc la 19.30 și încheindu-se 12 ore mai târziu.


Mai multe imagini puteți vedea în secțiunea „Galerie foto“  a materialului.   
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Eiluminat Electrical Solutions SRL, din București, contract cu Primăria Costinești pentru iluminat stradal cu telecomandă și jocuri de lumini (DOCUMENT)

24 Mar 2024 387

Licitații publice Cât vrea să plătească primăria Costinești pentru extinderea sistemului de supraveghere video?

14 Mar 2024 1309

Afaceri Constanța Firme noi în Costinești! Iată cine și-a deschis afaceri

13 Mar 2024 1248

Amânare în procesul dintre prefectul județului Constanța și primarul comunei Costinești. Dosarul, pe rolul Tribunalului Constanța

13 Mar 2024 378

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele

11 Mar 2024 1393

Licitații Constanța Primăria Comunei Costinești cumpără echipamente și resurse tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ (DOCUMENT)

07 Mar 2024 512

Misiunea de cercetare a Forțelor Navale Române în raionul maritim Costinești – Tuzla - 23 August - Mangalia s-a încheiat

07 Mar 2024 606

Reacția MApN după depistarea minei de la Costinești, județul Constanța

07 Mar 2024 532

Mină la malul mării, în Costinești, județul Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 1450

Licitații Constanța Serviciul Public de Gospodărie Comunală şi Prestări Servicii Destinate Protecţiei Populaţiei Costineşti investește în automaturatoare stradală (DOCUMENT)

06 Mar 2024 442

Fotbal județul Constanța Rezultatele din primele meciuri jucate în Liga a 5-a în 2024 și clasamentele

05 Mar 2024 1334

Asociația „Împreună pentru Viitor” aduce o rază de lumină în viața bătrânilor din Constanța, în luna martie (FOTO)

04 Mar 2024 537

Monument distrus la Costinești, județul Constanța BTT SA a depus plângere penală împotriva firmei lui Iancu Papazicu pentru distrugere

19 Feb 2024 1302

Municipiul Mangalia a băgat în insolvență a Preponderent SRL! Firma deține trei hectare în pădurea Comorova

16 Feb 2024 1024

UPDATE Situație incredibilă la Costinești, județul Constanța Monumentul statuar de pe faleza sud a ajuns un morman de piatră. Un consilier local cere explicații autorităților

16 Feb 2024 1350