Peste două milioane de persoane au tranzitat frontiera în perioada sărbătorilor de iarnă


În perioada sărbătorilor de iarnă şi în primele zile ale anului 2020, traficul prin punctele de trecere a frontierei a înregistrat creșteri faţă de o perioadă normală, sens în care Poliţia de Frontieră Române a dispus măsuri, în acord inclusiv cu Codul Frontierelor Schengen, pentru fluidizarea traficului, nefiind înregistrate blocaje sau timpi mari de aşteptare în punctele de trecere a frontierei.

Deoarece vacanţa de iarnă se încheie şi având în vedere că, în curând, vor începe sărbătorile de iarnă pe rit vechi, măsurile dispuse pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei vor fi menținute, prin suplimentarea numărului de polițiști de frontiera şi folosirea la maxim a capacităţii punctelor de trecere a frontierei.  

În perioada 20 decembrie 2019 - 03 ianuarie 2020, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.540.000 de persoane, din care 1.180.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 1.360.000 pe sensul de intrare în ţară, si 573.000 mijloace de transport, fiind înregistrată o creştere cu aproximativ 14 % faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care peste 4.200 de poliţişti de frontieră, în medie, desfăşoară zilnic activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Menționăm că este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora, iar în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

De asemenea, în mod constant, sunt derulate activităţi de cooperare cu autorităţile statelor vecine pentru a se asigura sincronizarea măsurilor de suplimentare a personalului şi a arterelor de control.

Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera de vest, pe sensul de intrare în România dar, în urma gestionării situaţiei prin dispunerea unor măsuri imediate de fluidizare, inclusiv relaxarea controalelor pe momente operative în acord cu legislația europeană, nu s-au înregistrat blocaje sau timpi mari de aşteptare.
Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul ţării, pe unde au trecut aproximativ 941.000 persoane, cele aeroportuare - 734.000 persoane, dar şi cele de la frontiera cu R. Moldova- 385.000 persoane.

De exemplu, cel mai tranzitat punct de frontieră a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă cu un trafic de aproximativ 473.000 persoane, urmat de P.T.F. Nădlac II cu peste 361.000 persoane şi P.T.F. Borş unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 231.000 persoane. Totodată, la frontiera cu R. Moldova cel mai tranzitat punct de frontieră a fost Albița, iar la granița cu Bulgaria a fost PTF Giurgiu.

Recomandări:


Deoarece în perioada imediat următoare mulţi cetăţeni români se vor întoarce la reşedinţele lor din străinătate, se preconizează o creştere a traficului de persoane şi a mijloacelor de transport la frontiera din vestul tarii pe sensul de ieșire din țară, fapt pentru care Poliţia de Frontieră Română recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei de la granița româno-ungară unde sunt 11 puncte de trecere cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile, atât  pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 58/53 de benzi de control pe sens.
  • pe raza jud. Timiş: P.T.F. Cenad - Kiszombor;
  • pe raza jud. Arad: P.T.F. Nădlac - Nagylak           
P.T.F. Nădlac II - Csanadpalota
P.T.F. Turnu - Batonnya;
P.T.F. Vărşand - Gyula
  • pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta - Mehkerek;           
P.T.F. Borş - Artand;
P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany;
P.T.F. Săcuieni - Letavertes
  • pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni - Vallaj;     
P.T.F. Petea - Csengersima.

De asemenea, având în vedere că în perioada următoare se celebrează sărbătorile de iarnă pe rit vechi, se estimează creşteri ale traficului la frontiera cu R. Moldova, pe sensul de intrare în ţară, determinate de numărul mare de persoane care vin în scop turistic în România.
La frontiera româno-moldoveană:
  • pe raza jud. Galaţi: P.T.F. Oancea-Cahul       
P.T.F. Galaţi-Giurgiulesti
  • pe raza jud. Vaslui : P.T.F. Albiţa-Leuseni
  • pe raza jud. Iaşi: P.T.F. Sculeni-Sculeni
  • pe raza jud. Botoşani: P.T.F. Rădăuţi – Prut-Lipcani      
P.T.F. Stînca-Costeşti

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă în continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia aglomerărilor doar la unele dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Reamintim că pe site-ul institutiei www.politiadefrontiera.ro este disponibilă  aplicaţia Trafic on-line care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

De asemenea, Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Garda de Coastă Opt cetățeni din Turcia, prinși intrând ilegal în România

08 Mar 2021 365

Județul Constanța Bărbat, prins cu permis de conducere contrafăcut

04 Mar 2021 563

Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore Valoarea amenzilor aplicate se ridică la aproximativ 3.000 de lei

28 Feb 2021 543

Portul Constanța Ghiozdane contrafăcute, descoperite într-un container sosit din China

23 Feb 2021 385

Țigări în valoare de 82.000 lei, confiscate la frontiera verde Brodina

07 Feb 2021 494

40 de cetăţeni din Turcia, Afganistan, Siria și Pakistan, prinși în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera în Ungaria

07 Feb 2021 633

Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore Nu s-a permis intrarea în ţară a 93 de cetăţeni străini

03 Feb 2021 638

Cetățean bulgar, cercetat după ce a încercat să introducă ilegal în țară țigări, la frontiera Vama Veche

01 Feb 2021 699

Șase cetățeni din Siria care încercau să intre ilegal în România, prinși ascunși într-un camion

30 Jan 2021 1097

Produse farmaceutice, aflate pe lista substanţelor dopante cu grad mare de risc, descoperite într-o autoutilitară

30 Jan 2021 1096

Treisprezece cetăţeni din Afganistan și Turcia, prinși încercând să treacă granița ilegal

23 Jan 2021 744

Cetăţeni din Pakistan şi Afganistan, ascunși în TIR-uri. Încercau să treacă granița în Ungaria

17 Jan 2021 857

Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore Zeci de fapte ilegale constatate. Valoarea amenzilor

07 Jan 2021 756

Cernavodă Bijuterii din aur, confiscate la frontieră. Ce au mai descoperit polițiștii

12 Dec 2020 1107

Container cu deșeuri, în Portul Constanța, ambalate frumos. A fost „o greșeală”

01 Dec 2020 1072