Actualitate

Peste un milion de caziere judiciare au fost eliberate în primele cinci luni ale anului. Cum se poate obţine documentul

În primele 5 luni ale anului, polițiștii din întreaga țară, sub coordonarea Direcției Cazier Judiciar Statistică și Evidență Operativă a Poliției Române, au eliberat peste 1.000.000 de caziere (certificate de cazier) cetățenilor care le-au solicitat.

Direcția Cazier Judiciar Statistică și Evidență Operativă din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este direcția care organizează activitatea de verificare a cererilor și de eliberare a certificatelor de cazier judiciar persoanelor fizice și juridice, în sistem automat, după caz.

În perioada 1 ianuarie — 31 mai a acestui an, polițiștii din întreaga țară au eliberat 1.050.468 de certificate de cazier persoanelor care au solicitat, dar și 194.250 de alte documente (extras de cazier judiciar, adeverință de cazier etc.)

Informații utile:

Pentru a obține un certificat de cazier judiciar din România, persoana fizică poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă și motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar însoțită de:

actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, pașaport, cartea de identitate provizorie și certificat de înregistrare a cetățenilor U.E., carte de rezidență, carte de rezidență permanentă, permis de ședere temporară sau permanentă, aflate în termen de valabilitate);

Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

De asemenea la cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverințe în care consemnează rezultatele verificărilor.

Aceste adeverințe au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar și se utilizează exclusiv în străinătate.

Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita și prin împuterniciții acestora, conform procedurilor legale în vigoare, după cum urmează:

în țară, numai pe baza unei procuri autentificate de către un notar public;

în străinătate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea cerințelor legalizării actelor oficiale străine. Pentru statele care au aderat la Convenția de la Haga din 5 noiembrie 1961 este suficient să fie aplicată apostila.

Conținutul procurii trebuie formulat în termeni clari, din care să rezulte persoana care a fost mandatată, scopul și durata mandatului.

În situația în care cererea se depune prin împuternicit, aceasta va fi însoțită de copia actului de identitate a solicitantului, copia actului de identitate a împuternicitului și de procura autentificată în condițiile legi.

Procurile întocmite în Republica Moldova sau de ambasadele Republicii Moldova, în limba română, sunt acceptate ca valabile fără vreo altă supralegalizare.

Când certificatul de cazier judiciar este necesar pentru depunere la dosarul de grațiere individuală, acesta poate fi solicitat de persoana condamnată, copiii, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia, soțul persoanei condamnate, ascendenții, frații ori surorile celui condamnat sau ai soțului acestuia.

Când certificatul de cazier judiciar este necesar pentru Registrul Operatorilor Intracomunitari în document se înscriu pe lângă sancțiunile penale din hotărârile judecătorești rămase definitive și date notate în mod provizoriu privind persoanele fizice sau juridice față de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România.

Pentru situațiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverințelor în termen de 10 zile de la data solicitării.

Documentele sunt valabile 6 luni de la data primirii și numai în scopul pentru care au fost eliberate.

Lista subunităților de poliție care eliberează certificate de cazier judiciar, precum și programul ghișeelor de lucru cu publicul, se găsesc afișate pe paginile de internet ale Inspectoratelor de Poliție Județene, respectiv, Poliția Capitalei.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Constanţa scoate la concurs un post vacant. Ce condiții trebuie îndeplinite

04 Apr 2019 693

Defecţiunea la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român – ROCRIS a fost remediată

13 Nov 2018 391

Defecțiune la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român – ROCRIS. Cum sunt afectați cetățenii

12 Nov 2018 430

IPJ Constanţa Programul pentru eliberarea cazierelor judiciare va suferi modificări

17 Oct 2018 967

UPDATE Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar, nefuncţional

01 Oct 2018 640

Inculpaţii din dosarul Petrotel Lukoil în atenţia judecătorilor. Cauza, amânată

13 Jun 2018 617

Important. Vezi ce taxe vor fi eliminate de la 1 februarie

29 Jan 2017 3432

Din februarie, taxa de cazier judiciar nu se mai plăteşte

17 Jan 2017 1507

Cazierul se eliberează gratuit de la 1 februarie!

15 Jan 2017 1689

Colegiul Tehnic „Pontica“ Constanţa angajează pedagog

16 Dec 2016 1280

Ce trebuie să ştie cei care doresc să devină agenţi de poliţie la IPJ Tulcea

03 Oct 2016 1605

Certificatul de cazier judiciar poate fi cerut de tinerii care au peste 14 ani fără a fi însoţiţi de părinţi

17 Sep 2016 791

Actul de identitate și dovada plății amenzii de circulație se pot trimite, scanate, pe adresele de e-mail ale IPJ Tulcea

30 Aug 2016 1142

Posturi scoase la concurs de IPJ Constanţa! Detalii şi condiţii

21 Jul 2016 2657

În urma simplificării procedurilor, peste un milion de caziere judiciare au fost eliberate

15 Jul 2016 874