Actualitate

Peste un milion de lei, suma propusă de Ministerul Dezvoltării Regionale pentru refacerea unei școli mistuite de flăcări în Tulcea

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice are în transparență decizională un proiect de HG privind alocarea unei sume din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru comuna Dorobanțu, județul Tulcea. Este vorba de Școala Gimnazială Dorobanțu, care a fost mistuită de un incendiu puternic la începutul lunii august și pentru reabilitarea căreia propune alocarea a peste un milion de lei.
 
Prin adresa comună a Instituției Prefectului - Județul Tulcea nr. 11955/29.08.2018 și a Consiliului Județean Tulcea nr. 11948/29.08.2018, a fost solicitată suma de 1.179.528 de lei pentru comuna Dorobanțu, județul Tulcea, în vederea efectuării lucrărilor de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale Dorobanțu, amplasată în localitatea Dorobanțu, județul Tulcea.
 
În data de 5 august 2018, în localitatea Dorobanțu din județul Tulcea a avut loc un incendiu care a afectat școala gimnazială din localitate. Înainte de izbucnirea incendiului, cei 165 de elevi și preșcolari își desfășurau activitatea astfel: elevii învățau în 9 săli de clasă situate în corpul A și în corpul B, iar preșcolarii - într-un spațiu impropriu, amenajat în fosta casă a învățătorului. Prin finanțarea Consiliului Local Dorobanțu, s-a construit o grădiniță nouă care a fost dată în folosință la 1 septembrie 2018.
 
Corpul A al școlii, cel care a ars în totalitate, era configurat astfel: 6 săli de clasă; 1 cancelarie; 1 birou secretariat; 1 bibliotecă; 1 arhivă; 1 depozit LCF; holuri de acces.
 
După circa 3 ore de la izbucnire, incendiul a fost stins prin intervenția specializată a pompierilor. Corpul A a fost distrus în totalitate (mobilierul a ars, tavanele și acoperișul s-au prăbușit, pereții s-au fisurat și și-au pierdut tencuiala, ferestrele s-au topit, toate dotările interioare au fost distruse de flecări), iar corpul B a fost parțial afectat la acoperiș, ferestre și instalația electrică. Incendiul nu a afectat corpul în care urma să funcționeze grădinița.
 
Pierderile înregistrate de unitatea școlară sunt foarte mari și cuprind: clădirea corpului A - așa cum a fost descris anterior; mobilierul școlar din cele 6 săli de clasă, din cancelarie, secretariat, bibliotecă, arhivă; 7 calculatoare; 3 frigidere; sistemul de supraveghere audio-video ce era folosit la examenele naționale; fondul de carte din bibliotecă; material didactic pentru ciclul primar și gimnazial; toate manualele școlare; 1 video proiector și ecranul aferent; 2 copiatoare; documentele din arhiva școlii.
 
Imediat după stingerea incendiului, a fost întocmit un proces-verbal și s-au stabilit măsurile urgente ce se impuneau în situația dată, respectiv: repararea urgentă a acoperișului și a instalației electrice a corpului B pentru a-l face funcțional; desfășurarea cursurilor elevilor, în două schimburi, în cele 3 săli de clasă din corpul B și în cele 2 săli de grupă de la grădiniță nou construită; amenajarea unor spații în Căminul Cultural din localitate pentru funcționarea grupelor de preșcolari; procurarea mobilierului necesar sălilor de clase improvizate și a manualelor școlare.
 
Măsurile provizorii pot fi aplicate doar pe termen scurt, întrucât pe termen lung vor produce disfuncționalități deoarece elevii provin nu dor din satul reședință de comună, ci și din cele 3 sate ale comunei: Cîrjelari, Meșteru și Fântâna Oilor, iar cadrele didactice sunt în majoritate cu catedra în mai multe școli (au fracțiuni de normă în școala din Dorobanțu), fapt ce face dificilă realizarea orarului unității de învățământ.
 
Există 80 de copii navetiști cu un singur microbuz școlar și un singur șofer. În circumstanțele date, cursurile se vor termina seara, după ora 18, transportul copiilor de la școală la domiciliul acestora se realizează în condiții meteorologice normale în mai mult de o oră, deoarece distanțele din localitățile apropiate sunt următoarele: Dorobanțu - Cârjelari - 5 km/4 curse; Dorobanțu - Meșteru - 5 km/2 curse; Dorobanțu - Fântâna Oilor - 10 km/2 curse, drum neasfaltat care pe timp de iarnă este foarte greu de parcurs.
 
Inspectoratul școlar general a făcut imediat apel la directorii celorlalte unități de învățământ din județ pentru a asigura manualele necesare, mobilierul școlar pentru amenajarea sălilor improvizate, frigidere pentru programul „Lapte și corn”, material didactic etc. Procurarea manualelor școlare este un proces dificil deoarece, în ultimii ani, la clasele a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a și a VI-a, au fost achiziționate în număr egal cu cel al elevilor existent în școli.
 
În data de 9 august 2018, Comisia județeană pentru constatarea și evaluare pagubelor materiale provocate de incendiul produs la Școala Gimnazială Dorobanțu din data de 5.08.2018, constituită prin ordinul Prefectului nr. 187/2018, s-a deplasat la Dorobanțu și a inventariat pagubele produse de incendiu, recomandând achiziționarea unui serviciu de evaluare tehnică de către un expert autorizat.
 
Prin Raportul de Expertiză tehnică nr. 83/2018, s-a procedat la evaluarea structurii clădirii existente - dacă satisface cerințele fundamentale, în momentul expertizării, ale normativelor în vigoare (P100/3/2008), în vederea executării de lucrări de refacere, ca urmare a incendiului din data de 5.08.2018.
Prin acest raport de expertiză se propune execuția de lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii și se realizează evaluarea lucrării de refacere, astfel: Corp C1 - construcții - 802.386 de lei, dotări - 100.298 de lei, total - 902.684 de lei, Corp C2 - construcții - 251.677 de lei, dotări - 25.167 de lei, total - 276.844 de lei. Total C1+C2 = 1.179.528 de lei.
 
Având în vedere necesitatea reluării activităților didactice și ținând cont de faptul că autoritățile administrației publice locale nu dispun de fondurile necesare, prin prezentul act normativ se propune alocarea sumei de 1.179.000 de lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, bugetului local al comunei Dorobanțu, județul Tulcea, pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale Dorobanțu.
 
Citește și:
 
UPDATE. Incendiu violent în județul Tulcea. Școala Gimnazială Dorobanțu, mistuită de flăcări. O persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale (galerie foto + video)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Flagrant la Dorobanțu județul Constanța. Vizați, suspecții de furt din vagoane cisternă ce transportă motorină. Polițiștii au făcut uz de armă pentru prinderea suspecților (video)

14 Jan 2019 1279

Preoţi şi biserici la sat Parohia Mireasa, judeţul Constanţa (galerie foto)

12 Jan 2019 2202

UPDATE. Accident rutier în localitatea Dorobanțu, județul Constanța. Două victime. Cadrele medicale de la SMURD, chemate în ajutor (galerie foto)

08 Dec 2018 2616

Poveştile pietrelor antice (II) Vestigiile Dobrogei Romane (Dorobanţu, Băltăgeşti, Gârliciu)

28 Nov 2018 1155

Carambol în Dorabanţu. Două maşini şi o autoutilitară, implicate. Un tânăr, rănit (galerie foto)

13 Nov 2018 769

Sărbătoare mare în satul natal al istoricului Adrian V. Rădulescu. Irina Loghin, la Zilele Comunei Dorobanțu

10 Nov 2018 924

UPDATE. Imagini de la eveniment. Incendiu în Gara Dorobanțu din județul Constanța. Mai multe vagoane încărcate cu cărbuni afectate (galerie foto+video)

28 Oct 2018 1100

Dosar penal pentru un tânăr din judeţul Constanţa, depistat de poliţişti fără permis de conducere

17 Oct 2018 364

Personalităţi din judeţ, prezente, alături de ZIUA de Constanţa, la acordarea numelui istoricului Adrian V. Rădulescu şcolii din Dorobanţu, judeţul Călăraşi (galerie foto)

08 Oct 2018 1574

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul În loc de epilog (galerie foto)

06 Oct 2018 641

LIVE TEXT La iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa,  Adrian V. Rădulescu devine, azi, de ziua Educaţiei, patronul spiritual al şcolii din comuna unde s-a născut (galerie foto+video)

05 Oct 2018 2149

Guvernul alocă bani pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a şcolii gimnaziale din localitatea Dorobanțu, județul Tulcea, afectată de incendiu

04 Oct 2018 697

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Istoricul Adrian Rădulescu şi legăturile cu viaţa spirituală a Tomisului (galerie foto)

21 Sep 2018 1410

Județul Constanța. Accident rutier pe DN2A între localitățile Nicolae Bălcescu și Dorobanțu. O persoană a fost rănită

10 Sep 2018 1068

Imagini de la eveniment. Accident rutier în localitatea Dorobanțu, județul Constanța. O persoană a fost rănită (galerie foto)

03 Sep 2018 1232