Petiție. Peste 10.000 de riverani afectați. Se cere modificarea proiectului de modernizare a marilor bulevarde din Constanța!

  • A fost inițiată o petiție prin care constănțenii solicită primăriei Constanța modificarea proiectului de modernizare a bulevardelor 1 Decembrie – Alexandru Lăpuşneanu
  • După reabilitare, proiectul nu prevede şi păstrarea locurilor de parcare
  • Peste 1200 de posesori de autoturisme nu vor mai avea unde să-și parcheze mașinile
  • Agenții economici care funcționează în spațiile comerciale de la parterul blocurilor nu vor mai putea genera venituri și, implicit, impozite și taxe la buget, salarii, etc


Asociația Baricada Verde a inițiat o petiție prin care solicită primăriei Constanța modificarea proiectului de modernizare a bulevardelor 1 Decembrie – Alexandru Lăpuşneanu.


În cadrul proiectului, de la intersecţia de la Gară şi până la intrarea în staţiunea Mamaia se va schimba tot ceea ce înseamnă infrastructură: 143.000 mp de asfalt, peste 44.000 mp de trotuare, aproape 8 km de piste de biciclete, dar, poate mai important decât orice, vorbim de peste 11 km de benzi de circulaţie dedicate transportului public.

În plus, cele două mari bulevarde vor beneficia de staţii de autobuz, mobilier urban inteligent, panouri de informare, o reţea nouă de iluminat public pentru carosabil, trotuare şi piste de biciclete, iluminat smart la trecerile pentru pietoni, senzori pentru măsurarea calităţii aerului, spaţii verzi mediane şi sistem de irigaţii, toate adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi.


Proiectul nu prevede şi locuri de parcare


Mulţi constănţeni care locuiesc pe aceste bulevarde se întreabă dacă proiectul prevede şi păstrarea locurilor de parcare. Răspunsul este: NU.


Obiectivul general al proiectului este reprezentat de îmbunătăţirea mobilităţii urbane în Municipiul Constanţa, prin resistematizarea infrastructurii de transport corespunzătoare arterelor rutiere bd. 1 Decembrie 1918 şi bd. Alexandru Lăpuşneanu, în vederea încurajării utilizării modurilor de transport mai prietenoase cu mediul, prin creşterea atractivităţii şi accesibilităţii deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta şi pietonale, precum şi adaptarea la nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi mobilitate redusă.

Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 4, Prioritatea de investiţii 4e, Obiectivul specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală a proiectului: 91.361.614, 40 lei (eligibil 100%); valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR: 77.657.395,19 lei (85%); valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional: 11.877.013,37 lei (13%); Valoare cofinanţare Primăria Constanţa: 1.827.232,84 lei (2 %). Pe data de 23 martie 2020 se vor deschide în SICAP ofertele pentru acest proiect şi va începe evaluarea acestora. De la momentul semnării contractului, lucrările au termen de execuţie 18 luni.



Modernizarea trebuie făcută cu logică

Inițiatorii petiției au mai multe revendicări în susținerea demersului lor:


1. Ideea de a moderniza marile artere de circulaţie din Constanţa este salutară, cu condiţia să fie făcută cu logică. A desfiinţa peste 1200 de locuri de parcare, fără a crea nicio soluţie alternativă pentru aceste maşini (cum este cazul pe Bd. Lăpuşneanu) nu înseamnă altceva decât a provoca noi probleme de trafic. Cei peste 1200 de posesori de autoturisme vor fi nevoiţi să parcheze….unde??? În spatele liniei de blocuri…sunt parcate alte maşini!

2. Spațiile comerciale de la parterul blocurilor nu vor mai putea genera venituri și, implicit, impozite și taxe la buget, salarii, etc. Toate aceste mici afaceri vor da faliment fiindcă vor deveni foarte greu accesibile pentru clienții care nu vor mai avea unde parca. Vorbim despre comercianți buni platnici și bine intenționați care aduc plus valoare către bugetul local.
Mașinile de aprovizionare, în mod cert, vor bloca traficul și îl vor îngreuna.

3. Faptul că este un proiect pe fonduri europene nu garantează că este unul benefic sau inteligent gândit. Ţineţi, vă rugăm cont, de alt proiect similar – iluminatul pe bulevardele Ferdinand și Tomis – unde fondurile europene au generat un eșec imens : oraşul Constanţa s-a făcut de râs cu un sistem de iluminat care produce “beznă”!


În finalul petiției, se menționează că cel puțin 10.000 de familii sunt afectate de acest proiect, direct sau indirect. Aproximativ 1000 de constănțeni au semnat până acum pentru susținerea petiției.



PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Cel mai mare contract de infrastructură din ultimii 30 de ani. Cum vor arăta bulevardele 1 Decembrie 1918 şi Alexandru Lăpuşneanu peste 18 luni (galerie foto + document)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 396

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”

21 Mar 2024 283

Administrația Fondului Imobiliar SRL scoate la licitație serviciile de curățenie în spațiile administrate. Contractul se ridică la peste 170.000 de euro fără TVA

19 Mar 2024 546

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 546

Decizii CNSC Licitația pentru achiziția de materiale sanitare organizată de Spitalul de Boli Infecțioase, contestată

16 Mar 2024 496

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 534

Licitații publice Contract de peste 16 milioane de euro. Consiliul Județean Constanța a lansat o nouă licitație pentru lotul 3 de transport județean!

11 Mar 2024 918

Achiziția pentru atribuirea contractului pentru pază și protecție în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța din nou contestată la CNSC! (DOCUMENT)

10 Mar 2024 590

Raport de activitate 2023 Care au fost cele mai grave situații în care Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Constanța s-a autosesizat?! Ce recomandări s-au formulat?

07 Mar 2024 626

Achiziția pentru echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale pentru Spitalul de Boli Infecțioase a fost contestată. Ce verdict a primit General Electric Medical Systems România SRL?

02 Mar 2024 678

Licitația pentru cadastrarea unor bunuri ce aparțin domeniului public și privat al județului Constanța a fost contestată. Ce decizii a dictat CNSC?

01 Mar 2024 544

În ședința de Consiliu Local se aprobă bugetul pentru 2024 Mandatele administratorilor de la Termocentrale Constanța au fost prelungite!

28 Feb 2024 590

Ce i-au transmis membrii TNL Constanța, primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac

25 Feb 2024 943

Poliția Locală a cerut punerea în siguranță Lucrarea de artă decorativă amplasată pe peretele sudic al fostei piscinei olimpice a hotelului Parc din Mamaia a fost distrusă! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 2109

Investigate anul trecut de Consiliul Concurenței Asfalt Dobrogea și Autoprima Serv din Constanța s-au luptat pentru contractul de reabilitare străzi în orașul Murfatlar. Cui a dat dreptate CNSC?

21 Feb 2024 820