Planul european de luptă împotriva cancerului, în faza consultării publice

Delegația României condusă de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sanatatii, a participat astăzi, în Parlamentul European, la evenimentul de lansare a consultarii publice asupra Planului European de lupta împotriva cancerului(#EBCP) – Accesul la îngrijiri oncologice în Europa, organizat de Comisia Europeana.

Elaborarea Planului European de Cancer reprezintă misiunea prioritara UE în domeniul sănătății a președintelui Comisiei Europene, Ursula von den Leyen din mandatul 2019 – 2024.

La acest eveniment, organizat cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Cancerului participă Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, vice președintele Comisiei, Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, Manfred Weber, președintele PPE, lideri politici, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, miniştri ai sănătății, medici academicieni, oameni de știință și profesioniști din domeniul sănătății, sectorul privat și ONG-uri, precum și asociații care vor reprezenta pacienți cu cancer și supraviețuitorii, inclusiv din Romania.

Planul European de lupta împotriva cancerului urmărește îmbunătățirea prevenției, a diagnosticului, tratamentului și supraviețuirii, precum și modul în care se poate reduce suferința produsă de această maladie, în Europa.

Planul European de lupta împotriva cancerului va integra cinci domenii de acțiune: aplicarea principiului ”Health in all policies”, prevenția, asigurarea accesului corect și egal la tratamente oncologice, supraviețuirea cancerului și calitatea vieții post traumă și îngrijirile paliative.

În momentul de față în România există măsuri de control al cancerului, programe naționale, politicile și reglementările.

Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în țara noastră.

În acest domeniu, echipa Ministerului Sănătății urmărește o schimbare de paradigmă prin dezvoltarea programelor de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, astfel încât să existe posibilitatea unei rate mai mari de succes în asigurarea tratamentului.

De asemenea, Ministerul Sănătății a dezvoltat o strategie care cuprinde măsuri pe termen scurt și mediu pentru acest domeniu.

Începând cu luna aprilie 2020, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract –Cadru, împreună cu comisiile de chirurgie și chirurgie oncologică a fost gândit și va fi funcțional un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică. Este un program chirurgical care nu există până în prezent și care este gratuit pentru pacienți. De asemenea, este prevăzut ca programele de radioterapie și chimioterapie care sunt vitale să fie finanțate la costuri reale. Ministerul Sănătății urmărește dispariția listelor de așteptare pentru imagistică performantă (Computer Tomograf, RMN, PET-CT).


Va fi continuată și urgentată implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidență în rândul populației (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal și hepatite), ce beneficiază de o finanțare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro.

Pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale pentru pacienții oncologici, Ministerul Sănătății a are în lucru și un nou Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului, în acord cu ultimele direcții ale UE, dar și cu nevoile reale a pacienților cu afecțiuni oncologice.

Documentul stabilește priorități de dezvoltare facilitând astfel un proces decizional coerent la nivelul Ministerului Sănătății.

Masterplanul prevede dezvoltarea de acțiuni și măsuri pe mai multe pe mai multe paliere:

– Prevenție

– Diagnostic precoce

– Tratament

– Îngrijiri paliative si de hospice

– Reabilitare Oncologică,

– Psiho – Oncologie

– Cercetare

Principalele acțiuni avute în vedere pentru realizarea obiectivelor sunt următoarele:
  • Adaptarea examinărilor necesare pentru screening–ul cancerului cu localizările cele mai frecvente (col uterin, tract digestiv, sân, plămân, prostată), urmând ghidurile europene actuale de practică medicală
  • Implementarea măsurilor pentru evitarea dezvoltării tumorilor asociate infecțiilor virale (inclusiv plan de vaccinare împotriva papilloma-virus și virusul hepatitic C)
  • Asigurarea standardului terapeutic tuturor pacienților oncologici, indiferent de vârstă, gen, origine, domiciliu sau statutul de asigurat
  • Definirea și certificarea centrelor oncologice (centre ”de organ”, centre de cancer, respectiv centre comprehensive de cancer)
  • Implementarea comisiei oncologice interdisciplinare (Comisia de diagnostic de indicaţie terapeutică)
  • Acces transparent și mai rapid către tratamente antineoplazice inovativ
  • Comunicarea adecvată și implicarea pacientului în decizia terapeutică
  • Dezvoltarea îngrijirilor paliative și de hospice
  • Oferirea de suport psiho–oncologic și dezvoltarea reabilitării oncologice
  • Stimularea/încurajarea participării pacienților la studiile clinice autorizate, în paralel cu îmbunătățirea finanțării din cercetarea independentă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IMPORTANȚA SCREENINGULUI ÎN CANCERUL COLORECTAL

19 Oct 2021 1196

Centrulnatura.ro Carcinosinum - un remediu homeopat al vremurilor moderne

15 Sep 2021 333

7 septembrie. Se împlinesc 13 ani de la moartea actorului Ilarion Ciobanu

07 Sep 2021 509

Ovidius Clinical Hospital lansează serviciul Alprevia online- Prevenția în 10 pași

31 Aug 2021 2541

Doliu în lumea sportului. A murit fostul patron al Rapidului, Fathi Taher

23 Jul 2021 866

Oamenii de ştiinţă au utilizat editarea genetică Crispr pentru blocarea replicării coronavirusului în celule

20 Jul 2021 1811

Cântărețul a sfârșit tragic la doar 37 de ani Astăzi și-ar fi sărbătorit ziua de naștere Adrian Uzum

04 Jul 2021 5247

Constanța Au trecut cinci ani de când a plecat dintre noi jurnalista Georgiana Voineagu, șefa Biroului de presă de la Universitatea „Ovidius"

26 Jun 2021 1552

centrulnatura.ro Beneficiile nutriţionale ale merelor

15 Jun 2021 1913

centrulnatura.ro Efectele benefice ale consumului de rodii

12 Jun 2021 1887

Cancerul colorectal Simptome, diagnostic, tratament

28 May 2021 2208

Coronavirus Constanța. Au mai murit două persoane. Un bărbat şi o femeie

18 May 2021 1012

Consumul excesiv de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar, arată un nou studiu

12 May 2021 1820

Consumul periodic de nuci întărește vasele de sânge

05 May 2021 1399

Apel umanitar pentru Mario, un băiețel care suferă de cancer

04 May 2021 842