Planul european de luptă împotriva cancerului, în faza consultării publice

Delegația României condusă de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sanatatii, a participat astăzi, în Parlamentul European, la evenimentul de lansare a consultarii publice asupra Planului European de lupta împotriva cancerului(#EBCP) – Accesul la îngrijiri oncologice în Europa, organizat de Comisia Europeana.

Elaborarea Planului European de Cancer reprezintă misiunea prioritara UE în domeniul sănătății a președintelui Comisiei Europene, Ursula von den Leyen din mandatul 2019 – 2024.

La acest eveniment, organizat cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Cancerului participă Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, vice președintele Comisiei, Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, Manfred Weber, președintele PPE, lideri politici, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, miniştri ai sănătății, medici academicieni, oameni de știință și profesioniști din domeniul sănătății, sectorul privat și ONG-uri, precum și asociații care vor reprezenta pacienți cu cancer și supraviețuitorii, inclusiv din Romania.

Planul European de lupta împotriva cancerului urmărește îmbunătățirea prevenției, a diagnosticului, tratamentului și supraviețuirii, precum și modul în care se poate reduce suferința produsă de această maladie, în Europa.

Planul European de lupta împotriva cancerului va integra cinci domenii de acțiune: aplicarea principiului ”Health in all policies”, prevenția, asigurarea accesului corect și egal la tratamente oncologice, supraviețuirea cancerului și calitatea vieții post traumă și îngrijirile paliative.

În momentul de față în România există măsuri de control al cancerului, programe naționale, politicile și reglementările.

Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în țara noastră.

În acest domeniu, echipa Ministerului Sănătății urmărește o schimbare de paradigmă prin dezvoltarea programelor de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, astfel încât să existe posibilitatea unei rate mai mari de succes în asigurarea tratamentului.

De asemenea, Ministerul Sănătății a dezvoltat o strategie care cuprinde măsuri pe termen scurt și mediu pentru acest domeniu.

Începând cu luna aprilie 2020, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract –Cadru, împreună cu comisiile de chirurgie și chirurgie oncologică a fost gândit și va fi funcțional un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică. Este un program chirurgical care nu există până în prezent și care este gratuit pentru pacienți. De asemenea, este prevăzut ca programele de radioterapie și chimioterapie care sunt vitale să fie finanțate la costuri reale. Ministerul Sănătății urmărește dispariția listelor de așteptare pentru imagistică performantă (Computer Tomograf, RMN, PET-CT).


Va fi continuată și urgentată implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidență în rândul populației (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal și hepatite), ce beneficiază de o finanțare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro.

Pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale pentru pacienții oncologici, Ministerul Sănătății a are în lucru și un nou Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului, în acord cu ultimele direcții ale UE, dar și cu nevoile reale a pacienților cu afecțiuni oncologice.

Documentul stabilește priorități de dezvoltare facilitând astfel un proces decizional coerent la nivelul Ministerului Sănătății.

Masterplanul prevede dezvoltarea de acțiuni și măsuri pe mai multe pe mai multe paliere:

– Prevenție

– Diagnostic precoce

– Tratament

– Îngrijiri paliative si de hospice

– Reabilitare Oncologică,

– Psiho – Oncologie

– Cercetare

Principalele acțiuni avute în vedere pentru realizarea obiectivelor sunt următoarele:
  • Adaptarea examinărilor necesare pentru screening–ul cancerului cu localizările cele mai frecvente (col uterin, tract digestiv, sân, plămân, prostată), urmând ghidurile europene actuale de practică medicală
  • Implementarea măsurilor pentru evitarea dezvoltării tumorilor asociate infecțiilor virale (inclusiv plan de vaccinare împotriva papilloma-virus și virusul hepatitic C)
  • Asigurarea standardului terapeutic tuturor pacienților oncologici, indiferent de vârstă, gen, origine, domiciliu sau statutul de asigurat
  • Definirea și certificarea centrelor oncologice (centre ”de organ”, centre de cancer, respectiv centre comprehensive de cancer)
  • Implementarea comisiei oncologice interdisciplinare (Comisia de diagnostic de indicaţie terapeutică)
  • Acces transparent și mai rapid către tratamente antineoplazice inovativ
  • Comunicarea adecvată și implicarea pacientului în decizia terapeutică
  • Dezvoltarea îngrijirilor paliative și de hospice
  • Oferirea de suport psiho–oncologic și dezvoltarea reabilitării oncologice
  • Stimularea/încurajarea participării pacienților la studiile clinice autorizate, în paralel cu îmbunătățirea finanțării din cercetarea independentă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tratament pentru cancerul de sân, la cele mai înalte standarde, disponibil la Constanța

18 Apr 2024 537

CNAS, Valeria Herdea Vor fi incluse servicii gratuite pentru pacienţii neasiguraţi în Planul Naţional de Cancer

11 Apr 2024 368

O descoperire importantă cu impact în tratarea cancerului de sân

07 Apr 2024 522

Cancerul afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârste sub 50 de ani. Ce trebuie să faceți dacă simţiţi că ceva nu este în regulă

31 Mar 2024 711

Palatul Buckingham pregătește înmormântarea Regelui Charles al III-lea sub denumirea „Operațiunea Menai Bridge“

31 Mar 2024 7124

Kate, prințesa de Wales a anunțat că are cancer (VIDEO)

22 Mar 2024 1065

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 04 martie 2024

04 Mar 2024 366

De ce este importantă prevenția în tratamentul cancerului mamar?

22 Feb 2024 533

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 951

Doliu în muzica internațională A murit starul american de muzică country Toby Keith

06 Feb 2024 638

Preşedintele Klaus Iohannis „Îi dorim regelui Charles recuperare completă”

06 Feb 2024 488

Regele Charles, diagnosticat cu cancer! Anunțul Palatului Buckingham

05 Feb 2024 1597

SUA Secretarul american al apărăriii prezintă scuze pentru că a ţinut secret că suferă de cancer

01 Feb 2024 820

Nou tratament împotriva cancerului dezvoltat de cercetători israelieni

19 Jan 2024 909

Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care poate crește riscul de cancer al sângelui

13 Jan 2024 751