„Plecăm toți, ne întoarcem toți!“ Cine este pompierul erou care s-a aflat în mijlocul incendiului izbucnit la Rafinăria Petromidia

Ioan este pompierul care s-a aflat în mijlocul incendiului izbucnit  la Rafinăria Petromidia, din localitatea Năvodari, județul Constanța, în vara anului 2021. 


Ioan a avut atunci un singur gând… să stingă cât mai repede incendiul! Nu s-a gândit nicio clipă la viața lui, ci doar la cea a oamenilor din vecinătatea rafinăriei.


În jurul salvatorilor ardeau cablurile instalațiilor cu o repeziciune incredibilă, iar capacele de canalizare de la conductele subterane, pur și simplu, săreau în aer din cauza reziduurilor petroliere și a căldurii.Incendiul de la Petromidia 

În data de  2 iulie 2021, la ora 12:16 a izbucnit un incendiu  la Rafinăria Petromidia, din localitatea Năvodari, județul Constanța.

În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum.

Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul  județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

Prioritatea echipajelor  de intervenție a reprezentat-o căutarea și salvarea persoanelor surprinse în acest incident.
 
Bilanțul final al victimelor era de 6 persoane, astfel:  2 persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafața corpului transportate cu 2 elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgență București, 2 persoane cu diverse  traumatisme transportate la spital, 1 persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească. Din nefericire, persoana dispărută  a fost găsită decedată.

Incendiul a fost localizat la ora 13:14, iar în urmă cu puțin timp acesta a fost lichidat. La acest moment nu mai există flacără, iar echipajele de intervenție acționează pentru răcirea zonei de ardere, în scopul eliminării posibilității de reaprindere.

Pentru gestionarea acestei situații de urgență, aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență Județene au acționat  cu următoarele mijloace de intervenție : 14 Autospeciale de stingere cu apa și spumă; 3 Autocamioane de intervenție; 4 motopompe de mică și mare capacitate; 1 autospecială CBRN; 1 autospecială transport victime multiple; 1 ambulanța SMURD Terapie Intensivă Mobilă; 6 ambulanțe SMURD Echipaj de Prim Ajutor; 6 ambulanțe ale SAJ Constanța ( 1 echipaj C2 și 5 echipaje B2); 2 elicoptere SMURD. Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns s-a dispus alocarea de forțe suplimentare din cadrul ISU Călărași, ISU Galați, ISU Vrancea, ISU Ialomița, ISU Tulcea, ISU Brăila.

Planul Roșu de Intervenție a fost  dezactivat la ora 16:20.


Postarea de pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne 


Un OM care merită din plin să fie cunoscut și apreciat!

El este Ioan. El, împreună cu colegii lui, erau de serviciu în acea zi de 2 iulie, atunci când, dinspre Rafinăria Petromidia, s-a auzit o explozie puternică.

Nu a fost nevoie să mai fie anunțați. S-au echipat cu toții imediat și au plecat spre locul exploziei. Pe drum, au văzut oamenii cum fugeau dinspre rafinărie.

Ioan a avut atunci un singur gând… să stingă cât mai repede incendiul! Nu s-a gândit nicio clipă la viața lui, ci doar la cea a oamenilor din vecinătatea rafinăriei.

Două ore a durat toată intervenția. Două ore în condiții infernale: fum dens și înecăcios, aer irespirabil din cauza temperaturii ridicate. Era atât de cald, încât simțea cum uniforma de protecție se va topi pe pielea lui. 20 de litri de apă a băut atunci Ioan și tot simțea că se deshidratează!

În jurul salvatorilor ardeau cablurile instalațiilor cu o repeziciune incredibilă, iar capacele de canalizare de la conductele subterane, pur și simplu, săreau în aer din cauza reziduurilor petroliere și a căldurii.

Ioan și camarazii săi se uitau la celelalte instalații din zonă și din priviri se întrebau cât timp mai au până când căldura degajată putea provoca o nouă explozie.
El este Ioan. El și colegii lui au fost într-un infern, anul trecut. Unii le-au zis că au avut o misiune de sinucigași. Ei nu au gândit așa. Știau doar că trebuie să stingă un incendiu, care ar fi pus în pericol viața multor oameni. Și au făcut acest lucru riscându-și propriile vieți. La sfârșit, epuizați, transpirați, murdari de fum, și-au scos echipamentul de intervenție și s-au așezat lângă mașini. Mâinile și picioarele erau umflate de la căldura degajată de incendiu.

- Suntem toți? a întrebat cineva.

După câteva secunde a venit un răspuns:

- Suntem toți!

Este deviza lor, a salvatorilor: Plecăm toți, ne întoarcem toți!

Și au plecat spre unitate, unde, nici bine nu au ajuns, că au preluat o nouă intervenție: un accident rutier cu 5 victime, dintre care, una încarcerată. Nu știm câți dintre noi am fi avut forța să mai mergem la încă o misiune în acea zi. Ei au avut! Și la fel ar face oricând!

El este Ioan, pompier de 15 ani, cu sute de intervenții la activ. Un om de o simplitate și modestie remarcabile. Nu o să vorbească niciodată despre el, ci întotdeauna despre colegii lui.

El este Ioan și, astăzi, am ales să vorbim noi despre el. Pentru că merită din plin. Pentru că el este cel care își riscă viața în fiecare zi pentru a o salva pe a celor aflați în primejdie.

Și ca Ioan sunt foarte mulți salvatori!

Tuturor, vă mulțumim!


Sursa foto: Facebook/ MAI 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Tulcea Mașină cuprinsă de flăcări pe DN 22! În interiorul autoturismului, trei copii și doi adulți! (GALERIE FOTO)

24 Sep 2022 676

Incendiu la ieșire din municipiul Constanța spre Ovidiu. Intervin pompierii

23 Sep 2022 736

Incendiu în municipiul Tulcea! Remorca unui autotren, afectată de flăcări (GALERIE FOTO)

23 Sep 2022 406

Incendiu pe Autostrada A2! Ce se întâmplă acolo

22 Sep 2022 684

ISU Prahova Buletin informativ - 22.09.2022

22 Sep 2022 233

Mașină cuprinsă de flăcări la ieșire din Ciocârlia. Pompierii intervin

22 Sep 2022 1218

Zi solicitantă pentru salvatorii din întreaga țară! Unde au intervenit și de ce

21 Sep 2022 328

Casa unei familii a luat foc! În incendiu au fost surprinse și 11 păsări de curte și un câine (FOTO)

21 Sep 2022 633

Incendiu în Constanța, de la o oală cu mâncare uitată pe aragaz! (VIDEO)

20 Sep 2022 2299

Incendiul ce a afectat patru locuințe din Babadag, în atenția polițiștilor IPJ Tulcea

20 Sep 2022 439

Incendiu violent la Babadag, județul Tulcea. Mai multe locuințe, cuprinse de flăcări. De la ce a pornit focul (GALERIE FOTO)

20 Sep 2022 671

Incendiu în cartierul Henri Coandă din municipiul Constanța. Intervin mai multe echipaje de pompieri (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Sep 2022 981

Incendiu în localitatea Cogealac județul Constanța. Intervin pompierii

19 Sep 2022 775

Incendiu în Constanța! Persoane autoevacuate! În ce zonă s-a produs evenimentul

18 Sep 2022 1408

Incendiu la Spitalul de Copii din Timişoara! A fost activat Planul roşu de intervenţie. Starea copiiilor (GALERIE FOTO)

18 Sep 2022 525