PNL Constanța „Este nevoie să motivăm cadrele didactice pentru a crea și a atrage profesioniști“

Elevi. Foto: PixabayPartidul Național Liberal consideră învățământul preuniversitar prioritate națională. Valorile și principiile unui sistem de educație modern se bazează și pe asigurarea fondurilor necesare acestui serviciu de interes public.

Proiectul LEGII ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR - ROMÂNIA EDUCATĂ, aflat în dezbatere publică, precizează la articolul 106, alineatul (1): „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale de asigurare a funcționării, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.”

„Este nevoie să motivăm cadrele didactice pentru a crea și a atrage profesioniști. Iar atractivitatea profesiei didactice trebuie să se producă și prin nivelul de salarizare. De aceea, cadrul didactic stagiar și debutant va avea un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat. Bineînțeles, și celelalte salarii vor crește proporțional, ajungându-se astfel la o creștere de 43% a salariului mediu în educație. Mai mult decât atât, evoluția în carieră va fi însoțită în mod direct de creșterea complexității rolurilor didactice și de asocierea cu noi responsabilități. Rolurile suplimentare (mentor, formator, evaluator) aduc stimulente suplimentare pentru cadrele didactice calificate (modificări în modul de încadrare, salarizare, normare)“ - au transmis reprezentanții PNL Constanța.


Este nevoie să motivăm elevii, să susținem performanța. De aceea, în noua lege a educației se stabilește un cuantum minim al burselor:
a) bursa de excelență olimpică I/ internațională – 1.000 lei/ lună;
bursa de excelență olimpică II/ națională – 700 lei/ lună;
b) bursă de performanță școlară – 500 lei/ lună;
c) bursă profesională – 300 lei/ lună;
d) bursă socială – 300 lei/ lună.

Vorbim de un cuantum minim, deoarece fondul pentru burse poate fi suplimentat de autoritățile publice locale. Acest fond pentru burse se alocă unităților de învățământ de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, în funcție de numărul de elevi de la învățământul cu frecvență și nu poate fi folosit cu altă destinație.

„Finanţarea de bază este asigurată de stat, pentru învățământul obligatoriu: unitățile de învăţământ preuniversitar de stat, particulare şi confesionale, acreditate. Finanțarea se face în baza şi în limitele costului standard per elev, per preşcolar sau per antepreşcolar. Este necesară, totuși, și stabilirea unui cost standard per formațiune de studiu, dacă numărul de beneficiari direcți la nivelul unei formațiuni de studiu este sub numărul minim prevăzut de lege și există o singură clasă pe nivel. Numeroase localități, mai ales din mediul rural, se află în această situație, iar aceasta este cea mai bună soluție pentru acoperirea costurilor suplimentare“ - au transmis reprezentanții PNL Constanța.

Costul standard per elev pentru unitățile de învățământ defavorizate poate fi suplimentat cu 25%.
Costul standard se suplimentează cu 25% pentru unitățile de învăţământ care fac parte din consorții școlare sau consorții de învăţământ dual, constituite din unități de învăţământ din mediul urban și rural. 
Costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev este majorat cu 100%, în baza contractului complementar, pentru școlile din spital și pentru unitățile de învățământ preuniversitar în care sunt înscriși antepreşcolari/ preşcolari/ elevi cu CES integrați în învățământul de masă (care beneficiază de nivelele de intervenție 3-4).
Costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev este majorat cu 75% pentru unitățile de învățământ preuniversitar în care sunt înscriși antepreşcolari/ preşcolari/ elevi care beneficiază de nivelele de intervenție 1-2 (elevii cu CES integrați în învățământul de masă).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Organizația de tineret a PSD Murfatlar a trecut în corpore la filiala PNL din localitate

28 Mar 2024 485

Gabriel Ciobanu, candidează la funcția de primar Partidul Național Liberal, filiala Constanța susține un pol electoral unit cu toate forțele de dreapta, pentru localitatea Agigea!

27 Mar 2024 891

Bogdan Bola îl susține pe Stelian Ion în cursa pentru Primăria Constanța „E nevoie de o schimbare, înfrățirea PNL și PSD este evidentă"!

20 Mar 2024 728

Începe evaluarea secretarului general al municipiului Constanța. Cine o va nota pe Fulvia Dinescu?

18 Mar 2024 711

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1190

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1523

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1298

LIVE VIDEO+TEXT Vergil Chițac consideră că Florin Mitroi îl poate ajuta să câștige al doilea mandat la Primăria Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 883

Vergil Chițac - „Candidez pentru al doilea mandat de primar al Municipiului Constanța“

15 Mar 2024 1051

Florin Mitroi, candidat PNL la CJ Constanța! Iulia Iurea, actualul viceprimar, viitor candidat la primăria Valu lui Traian

15 Mar 2024 1407

Florin Mitroi face tandem cu Vergil Chițac PNL Constanța și-a desemnat candidații pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța !

15 Mar 2024 1414

Florin Mitroi, oficial candidat al PNL la Consiliul Județean Constanța

15 Mar 2024 1082

Liberalii constănțeni dezbat și decid duminică în CDJ candidatul pentru Consiliul Județean Constanța!

14 Mar 2024 969

Un consilier județean a fost radiat din registrul membrilor PNL Constanța. Cine preia mandatul vacant în CJC?

13 Mar 2024 928

Partidul Național Liberal - Filiala Constanța, mesaj de 8 Martie

08 Mar 2024 367