Poartă mască, arată că îți pasă! Ziua internațională de conștientizare privind gripa


Pe data de 28 octombrie Organizația Mondială a Sănătății marchează “Ziua internațională de conștientizare privind gripa”. De-a lungul anilor, această zi internațională a fost dedicată unor campanii internaționale complexe, prin care se atrage atenția asupra infecției cu virusurile gripale.

Principalul obiectiv al acestei campanii este consolidarea progreselor obținute în campania din anul precedent și vizează distribuirea materialelor și mesajelor specifice pentru acest subiect. Este accentuată importanța vaccinării grupelor de risc: gravide, vârstnici, lucrători din domeniul medical, pacienți cu patologie cronică.

Gripa este boală infecțioasă cauzată de un virus Influenza. Simptomele pot fi blânde sau severe. Cele mai întâlnite simptome sunt: febră, congestie nazală, durere de gât, dureri musculare, dureri de cap, tuse, strănut și starea de oboseală. Aceste simptome se instalează de obicei la două zile după expunerea la virus și durează mai puțin de o săptămână. Cu toate acestea, tusea poate să dureze mai mult de două săptămâni. La copii, mai pot apărea și diareea și stările de vomă, acestea fiind însă rare în cazul adulților. Diareea și stările de vomă apar și în cazul gastroenteritei, o boală ce nu are legătură cu gripa, existând posibilitatea de a fi asociate în mod eronat gripei. Printre complicațiile gripei se numără penumonia virală, o a doua pneumonie bacteriană, sinuzită, dar și înrăutățirea condițiilor medicale deja existente, precum astmul bronșic sau insuficiența cardiacă.

Spălarea frecventă a mâinilor reduce riscul de răspândire a virusului. Purtatul măștii chirurgicale de către o persoană bolnavă poate, de asemenea, reduce riscul răspândirii. Vaccinarea anuală împotriva gripei este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru cei ce prezintă un risc ridicat. Vaccinul este eficient împotriva a trei subtipuri de virus gripal, din cele patru subtipuri, și este de obicei tolerat bine de organism. Vaccinarea făcută pentru un an poate să nu mai fie eficientă și în anul următor, deoarece virusul evoluează foarte rapid. Medicamentele antivirale pot fi folosite pentru a trata gripa, scrie wikipedia.org.

Este clar că această pandemie de coronavirus ne-a schimbat pe toți, de la mic la mare. 
 
O pandmeie reprezintă, în sine, un eveniment marcant, fie că suntem direct implicați, în linia întâi, în spital, în contact direct cu pacienții, fie că suntem la o distanță mai mare de aceștia, izolați în casele noastre. Acest gen de eveniment poartă o încărcătură emoțională fantastică, uneori greu de controlat, cu repercursiuni în plan psihologic. Toate stările sunt resimțite exacerbat. Apar fără îndoială preocuparea permanentă pentru viitor, pentru felul în care viețile noastre pot fi impactate, o teamă irațională de ceilalți, de faptul că ne-ar putea îmbolnăvi.

Guvernul României a lansat un  spot din campanie pentru combaterea noului coronavirus. Mesajul se schimbă și nu mai merge pe îndemnul central „Poartă mască”. Principalul mesaj al spotului este „Punem virusul în izolare!”. În cadrul clipului apar mai multe secvențe în care suntem îndemnați să respectăm câteva reguli elementare, pentru a opri răspândirea COVID-19.

În reclamă ni se specifică să „ne spălăm pe mâini”, să „evităm îmbrățișările și strângerile de mână”, să folosim „plata cu cardul” și evitarea „contactului cu suprafețe comune”.


De asemenea, ni se recomandă să ne dezinfectăm cât mai des pe mâini și să avem ecranul telefonului cât mai igienizat.

Același mesaj - "Punem virusul în izolare" - a fost adaptat și pentru reclamele radio și online.

Anterior, campania Guvernului a lansat două spoturi publicitare - ambele cu mesajul „Poartă mască, arată că îți pasă”. Într-una ne învăța cum să purtăm eficient masca, iar în a doua erau prezentate categorii sociale diferite de oameni, toți purtând masca pentru a se proteja împotriva virusului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alexandru Rafila „ Numărul de viroze a început să scadă uşor”

18 Feb 2024 477

Directorul de la Institutul „Matei Balș”, Adrian Marinescu, explică de ce a murit președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma

17 Feb 2024 1774

INSP Cazurile de gripă raportate la nivelul întregii ţări. Iată cu câte cazuri se află în top, Constanța

08 Feb 2024 875

Traian Băsescu, internat în spital din cauza unei gripe de tip A

28 Jan 2024 691

Gripa și rujeola pun severe probleme! Iată spitalul unde vizitele au fost suspendate

18 Jan 2024 982

Gripă aviară, confirmată la două cadavre de lebede din Portul Constanța

12 Jan 2024 854

Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respitatorii, la reluarea cursurilor școlare

08 Jan 2024 717

Ministerul Sănătății În România nu este epidemie de gripă în acest moment

05 Jan 2024 902

Doi pacienți din Bistrița au murit de gripă, în ultimele 24 de ore

05 Jan 2024 780

S-a descoperit un focar de gripă aviară la o fermă de raţe care au fost vaccinate!

04 Jan 2024 842

Constanța, în topul județelor unde au fost raportate mai multe cazuri de gripă. Un nou deces, la nivel național

04 Jan 2024 1095

INSP În săptămâna 18 - 24 decembrie au fost raportate 62.287 de cazuri de infecţii respiratorii

29 Dec 2023 609

Un nou focar de gripă aviară, într-o exploataţie comercială de găini din Piscani, judeţul Olt

24 Dec 2023 698

Suspiciune de gripă aviară confirmată în Delta Dunării! Ce măsuri au fost luate în județul Tulcea

15 Dec 2023 916

Focar de gripă aviară, descoperit în Țările de Jos

12 Nov 2023 824