Poartă mască, arată că îți pasă! Ziua internațională de conștientizare privind gripa


Pe data de 28 octombrie Organizația Mondială a Sănătății marchează “Ziua internațională de conștientizare privind gripa”. De-a lungul anilor, această zi internațională a fost dedicată unor campanii internaționale complexe, prin care se atrage atenția asupra infecției cu virusurile gripale.

Principalul obiectiv al acestei campanii este consolidarea progreselor obținute în campania din anul precedent și vizează distribuirea materialelor și mesajelor specifice pentru acest subiect. Este accentuată importanța vaccinării grupelor de risc: gravide, vârstnici, lucrători din domeniul medical, pacienți cu patologie cronică.

Gripa este boală infecțioasă cauzată de un virus Influenza. Simptomele pot fi blânde sau severe. Cele mai întâlnite simptome sunt: febră, congestie nazală, durere de gât, dureri musculare, dureri de cap, tuse, strănut și starea de oboseală. Aceste simptome se instalează de obicei la două zile după expunerea la virus și durează mai puțin de o săptămână. Cu toate acestea, tusea poate să dureze mai mult de două săptămâni. La copii, mai pot apărea și diareea și stările de vomă, acestea fiind însă rare în cazul adulților. Diareea și stările de vomă apar și în cazul gastroenteritei, o boală ce nu are legătură cu gripa, existând posibilitatea de a fi asociate în mod eronat gripei. Printre complicațiile gripei se numără penumonia virală, o a doua pneumonie bacteriană, sinuzită, dar și înrăutățirea condițiilor medicale deja existente, precum astmul bronșic sau insuficiența cardiacă.

Spălarea frecventă a mâinilor reduce riscul de răspândire a virusului. Purtatul măștii chirurgicale de către o persoană bolnavă poate, de asemenea, reduce riscul răspândirii. Vaccinarea anuală împotriva gripei este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru cei ce prezintă un risc ridicat. Vaccinul este eficient împotriva a trei subtipuri de virus gripal, din cele patru subtipuri, și este de obicei tolerat bine de organism. Vaccinarea făcută pentru un an poate să nu mai fie eficientă și în anul următor, deoarece virusul evoluează foarte rapid. Medicamentele antivirale pot fi folosite pentru a trata gripa, scrie wikipedia.org.

Este clar că această pandemie de coronavirus ne-a schimbat pe toți, de la mic la mare. 
 
O pandmeie reprezintă, în sine, un eveniment marcant, fie că suntem direct implicați, în linia întâi, în spital, în contact direct cu pacienții, fie că suntem la o distanță mai mare de aceștia, izolați în casele noastre. Acest gen de eveniment poartă o încărcătură emoțională fantastică, uneori greu de controlat, cu repercursiuni în plan psihologic. Toate stările sunt resimțite exacerbat. Apar fără îndoială preocuparea permanentă pentru viitor, pentru felul în care viețile noastre pot fi impactate, o teamă irațională de ceilalți, de faptul că ne-ar putea îmbolnăvi.

Guvernul României a lansat un  spot din campanie pentru combaterea noului coronavirus. Mesajul se schimbă și nu mai merge pe îndemnul central „Poartă mască”. Principalul mesaj al spotului este „Punem virusul în izolare!”. În cadrul clipului apar mai multe secvențe în care suntem îndemnați să respectăm câteva reguli elementare, pentru a opri răspândirea COVID-19.

În reclamă ni se specifică să „ne spălăm pe mâini”, să „evităm îmbrățișările și strângerile de mână”, să folosim „plata cu cardul” și evitarea „contactului cu suprafețe comune”.


De asemenea, ni se recomandă să ne dezinfectăm cât mai des pe mâini și să avem ecranul telefonului cât mai igienizat.

Același mesaj - "Punem virusul în izolare" - a fost adaptat și pentru reclamele radio și online.

Anterior, campania Guvernului a lansat două spoturi publicitare - ambele cu mesajul „Poartă mască, arată că îți pasă”. Într-una ne învăța cum să purtăm eficient masca, iar în a doua erau prezentate categorii sociale diferite de oameni, toți purtând masca pentru a se proteja împotriva virusului.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce facem dacă o cunoștință e infectată și noi am vorbit cinci minute cu ea. Situații concrete. Ce recomandă specialiștii

02 Dec 2020 799

Cazurile de infecții respiratorii, inclusiv gripă clinică, în scădere comparativ cu datele de anul trecut

10 Nov 2020 2341

Sucul de sfeclă roșie, indicat împotriva simptomelor de gripă și răceală

03 Oct 2020 1729

În luptă cu toamna, un sistem imunitar scăzut, viroze, gripe și COVID-19. Cum să ne pregătim de bătălie

16 Sep 2020 610

Raed Arafat, precizări despre ce se va întâmpla când se va suprapune noul coronavirus cu gripa

28 Aug 2020 651

Editorial Ajutor! Mă sufoc și m-am săturat

27 Aug 2020 2327

Şeful OMS speră că pandemia de coronavirus va dura mai puţin de doi ani

21 Aug 2020 919

Beneficiile porumbului dulce pentru sănătatea organismului

20 Aug 2020 1447

Mircea Dobre îl intreabă public pe ministrul sănătății - "Sunt testați oamenii și pentru alte tipuri de gripă?"

10 Jul 2020 2087

Nelu Tătaru „Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue“

24 Apr 2020 821

Gripa amiralului Doamna Cioc ripostează (galerie foto)

27 Mar 2020 3504

Coronavirus Cetățean bulgar, fugit din izolare. Polițiștii l-au găsit într-un microbuz cu pasageri care se îndrepta spre București

18 Mar 2020 788

Oficial de la INSP Gripa continuă să facă victime. O femeie de 88 de ani a decedat

11 Mar 2020 1103

Gripa face în continuare victime. O femeie din județul Constanța a decedat

10 Mar 2020 948

Coronavirus. CCR limitează accesul în sediul instituţiei al persoanelor care nu sunt angajate

10 Mar 2020 785