Poliţia de Frontieră Română 158 de ani de existenţă instituţională. Andrei Ene, din cadrul Gărzii de Coastă, a cântat Imnul Național al României, alături de Felicia Filip

Astăzi, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în prezenţa lui Lucian Nicolae Bode, ministrul Afacerilor Interne, a comisarului şef de poliţie Victor-Ştefan IVAŞCU, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, şefilor de arme din Ministerul Afacerilor Interne, şefi şi reprezentanţi de seamă ai instituţiilor cu care Poliţia de Frontieră colaborează şi a personalului Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, a avut loc festivitatea prilejuită de sărbătorirea a 158 ani de existenţă instituţională.
 

Ziua Poliţiei de Frontieră Române (24 iulie) reprezintă de fiecare dată un prilej pentru a fi recompensate acţiunile desfășurate de colegii noştri, în îndeplinirea misiunilor specifice la granița României.
 

Cu această ocazie,  inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române a felicitat poliţiştii de frontieră pentru sprijinul acordat şi eforturile depuse de aceştia din punct de vedere profesional, în această perioadă specială, demonstrând capacitate de mobilizare și adaptare, pentru a putea acționa eficient, pe toate planurile și de a contribui la efortul colectiv.


 

În mesajul adresat polițiștilor de frontieră, în acest moment deosebit, inspectorul general al PFR a precizat: 

Împlinim 158 de ani de activitate ....

Este Ziua tuturor polițiștilor de frontieră, care prin muncă, dăruire, chiar și sacrificiu suprem, au predat de la o generație la alta, cu hotărâre, ștafeta profesională sub legământul ”depășirii de sine.

 Dovadă de adaptare am manifestat în cele 2 situații nemaiîntâlnite pe parcursul vieții noastre - pandemia Covid 19 și conflictul armat existent pe teritoriul unui stat vecin, când Poliția de Frontieră Română a fost cea dintâi instituție a statului care a acționat prompt în raport cu ineditul acestora. 

Situația de vecinătate cu un stat - parte într-un război, a fost și rămâne în continuare una complexă, fiind gestionată, încă din ziua declanșării, cu mult tact, stăpânire de sine, empatie față de un aproape aflat în grea suferință, dar și cu atenție sporită în ceea ce privește tranzitarea frontierei de către numărul mare de persoane strămutate…”
 

Acest moment festiv a reprezentat un prilej pentru promovarea a 200 de poliţişti de frontieră,  ofiţeri şi agenţi care își desfășoară activitatea în structurile Poliției de Frontieră, specialiști în supravegherea frontierei terestre, maritime, aeroportuare, care au fost evidențiați şi recompensaţi prin avansare în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, pentru merite deosebite avute în misiunile operative desfășurate, atât pe teritoriul țării, cât şi în urma participării la operaţiunile comune organizate de Agenția Frontex.
 

Majoritatea poliţiştilor de frontieră avansați provin din cadrul structurilor teritoriale operative ale poliţiei de frontieră, aceştia remarcându-se în cadrul acțiunilor de supraveghere şi control desfășurate la frontiera de stat, dar în mod special în misiunile pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere și a migrației ilegale, având o contribuție importantă la rezultatele operative obţinute de structurile din care fac parte.

Totodată, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române a acordat distincţia "Poliţistul de frontieră al anului 2022” pentru  doi poliţişti de frontieră, după cum urmează:
 

  1. Inspector principal de poliţie Ene Laurenţiu, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Sectorul Poliţiei de Frontieră Nădlac, pentru merite deosebite şi implicare în gestionarea situaţiei operative, ofiţerul depistând peste 20 de mijloace de transport in care se aflau grupuri de migranţi.
     
  2. Agentul principal de poliţie Țolea Valentin-Andrei, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră GIURGIU - Sectorul Poliției de Frontieră Calafat, care, în luna februarie a acestui an, dând dovadă de o intuiţie deosebită, a depistat  82 de kg de opiu într-un autocamion care s-a prezentat la intrarea în ţară. Drogurile, estimate la valoarea de peste 6 milioane de lei, au fost găsite în 8 pachete ascunse în paravântul autocamionului.
     

„Momentele solemne ale acestui eveniment au fost întregite de către Felicia Filip, celebra soprană care a dus numele României pe scene prestigioase din întreaga lume şi care ne-a făcut imensa onoare de a fi alături de noi. Lângă domnia sa s-a aflat colegul nostru, inspector principal de poliţie Andrei Ene din cadrul Gărzii de Coastă, iar împreună au deschis evenimentul aniversar, intonând Imnul Național al României”, au transmis reprezentanții Poliției de Frontieră.


 

Alături de Poliţia de Frontieră, la acest moment deosebit, a fost de asemenea prezent inegalabilul artist Grigore Leşe, care a oferit celor prezenţi emoţie, profunzime şi bucurie printr-o bucăţică din ceea ce domnia sa numeşte “matricea muzicală a românilor”.

Istoric

La 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti "de dincoace şi dincolo de Milcov", moment ce a devenit reper istoric pentru instituţia noastră, însemnând recunoaşterea identităţii instituţionale şi, totodată, piatra de temelie a Poliţiei de Frontieră de astăzi.


 

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, această dată istorică a fost desemnată sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române, fiind momentul de recunoaştere a identităţii instituţionale şi, de asemenea, temelia organizaţiei moderne de astăzi, care funcţionează la standarde europene.
 

În cei 158 ani de existenţă - şi nu numai, deoarece apărarea hotarelor ţării a existat din cele mai vechi timpuri - Poliţia de Frontieră Română a parcurs mai multe etape de transformare şi perfecţionare, în funcţie de caracterul perioadei istorice trăite, însă indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rămas întotdeauna aceeaşi, cea de străjer al legalităţii, ordinii şi liniştii la frontieră.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a semnat contractul de modernizare a Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR

14 Jun 2024 594

Județul Constanța Autoturism de lux, căutat de autoritățile din Italia, descoperit de poliţiştii de frontieră, la Negru Vodă (FOTO)

31 May 2024 485

România 30 de zile de arest pentru un șofer bulgar, prins de polițiștii de frontieră cu 40 kg de droguri, la Calafat

24 May 2024 455

Județul Constanța Polițiștii de frontieră de la Vama Veche au confiscat marfă de peste 250.000 lei

22 May 2024 595

Știri România Rezultatele privind acțiunile desfășurate de Poliția de Frontieră în perioada sărbătorilor de 1 Mai și Paști

07 May 2024 468

România Mai mulți cetățeni străini și minori depistați cu nereguli pe aeroporturi în ultima săptămână

06 May 2024 558

În Portul Mangalia Două drone de tip avion au intrat în dotarea Poliției de Frontieră (Galerie FOTO)

17 Apr 2024 744

​LIVE TEXT. Eveniment important la Mangalia Două drone de tip avion, cu decolare verticală, intră azi în dotarea Poliţiei de Frontieră (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 1768

Poliția de Frontieră Polițiștii de frontieră au verificat peste 20.000 de persoane în aplicația eDAC în această săptămână

07 Apr 2024 570

Traficul la frontieră, în ultimele 24 de ore

16 Feb 2024 572

Traficul la frontierele României, în ultimele 24 de ore. Aproape 8.000 cetățeni ucraineni au intrat în țară

28 Jan 2024 649

Fapte ilegale, amenzi usturătoare și intrări interzise! Date oficiale de la Poliția de Frontieră

27 Jan 2024 625

Traficul la frontierele României, în ultimele 24 de ore

25 Jan 2024 600

Peste 260.000 de euro și 20.000 de dolari, descoperiți de polițiștii de frontieră, ascunși într-un autocar turcesc (FOTO)

24 Jan 2024 1078

Garda de Coastă Alți 14 cetățeni străini, intrați ilegal în țară, depistați de polițiștii de frontieră, în zona localității Cetate, din județul Constanța

24 Jan 2024 713