Poliția Română Activitate pentru siguranța transporturilor și a călătorilor. Opt tone de metal au fost confiscate

În perioada 13 – 14 noiembrie 2019, polițiștii de la transporturi, ordine publică şi rutieră au desfășurat activităţi pentru prevenirea și combaterea furturilor de metale feroase şi neferoase (în special cupru) de la componentele de infrastructură feroviară, din sistemul de transport şi distribuție a energiei electrice şi de gaze naturale, de îmbunătățiri funciare și de la reţelele de telecomunicaţii.
 
Totodată, s-a urmărit respectarea legalității înființării şi funcţionării societăţilor comerciale colectoare de metale feroase şi neferoase, precum şi transportul pe căile rutiere al unor astfel de materiale.
 
În paralel, cu sprijinul structurilor teritoriale ale I.G.S.U. au fost efectuate verificări şi în domeniul transporturilor feroviare şi navale de mărfuri periculoase. Împreună cu structurile teritoriale ale I.G.I. au fost realizate controale vizând legalitatea şi valabilitatea documentelor de identitate ale străinilor.
 
Pentru eficientizarea activităţilor vizate, poliţiştii români au realizat un schimb de date şi informaţii cu omologii din celelalte poliții de transporturi europene.
 
În cadrul acțiunii, au fost verificate 947 de centre de colectare metale, ilegalitățile constatate fiind cercetate în 27 de dosare penale.Cu această ocazie, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 6.137 de kg. de metale feroase și 54 de kg. de metale neferoase (cupru).
 
Au fost efectuatecontroale în 365 de locaţii cu potenţial criminogen ridicat (componente de la infrastructură critică depozitate şi neasigurate cu pază), precum şi în 281 de staţii şi triaje de cale ferată. Cu ocazia acestor verificări au fost recuperate 1.912 kg. de metale feroase şi neferoase.
Pe linia siguranţei transporturilor feroviare de mărfuri periculoase s-a acționat împreună cu reprezentanți I.G.S.U., fiind controlate 93 de trenuri de marfă.
 
Cu sprijinul I.G.I. au fost efectuate verificări în 285 de trenuri de persoane, fiind depistaţi 13 cetăţeni străini care se aflau în situaţia de şedere ilegală pe teritoriul României.
 
Totodată,în cadrul acţiunii au fost constatate 45 de infracţiuni, au fost aplicate3.156 de contravenţii, au fost reținute 252 de permise de conducere și au fost retrase 182 de certificate de înmatriculare.

 
Suplimentar, poliţiştii implicaţi s-au sesizat cu privire la săvârşirea a 26 infracţiuni cu violenţă, 4 furturi din buzunare şi din bagaje, 8 distrugeri şi 24 alte infracţiuni.
 

Exemple:
 
1. Poliţiştii de transporturi din Dolj, au depistat în trafic un conducător auto ce transporta cu o autoutilitarăcantitatea de 980 de kg. deșeuri feroase, pentru a le valorifica la o societate comercială, fără a avea documente legale de proveniență. Față de conducătorul autovehiculului a fost luată măsura sancționării contravenționale, conform Legii nr.12/1990 R și măsura complementară de confiscare, în vederea stabilirii provenienței deșeurilor feroase.
 
2. Polițiștii de la transporturi din Dolj au efectuat un control la un punct de colectare metale situat în Craiova, constatând că la acesta se desfășoară activități de recuperare ale deșeurilor metalice feroase și neferoase de la persoane fizice care declară pe propria răspundere că acestea provin din patrimoniul personal sau din gospodăria proprie cu scopul de a fi scutite de plata impozitului pe venit. Din evidențele societății a fost identificat un bărbat, din județul Dolj, care, în perioada ianuarie – decembrie 2018, în calitate de persoană fizică, a valorificat la centrul de colectare cantitatea totală de 33.693 de kg., deșeuri fier provenite din gospodăria proprie, pentru care a încasat suma de 33.186 de lei. Au fost întocmite acte premergătoare cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
 
3. Poliţişti de la transporturi din Galați au efectuat verificări la centrele de colectare aparţinând unor societăţi comerciale din Galaţi, ocazie cu care au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 35.000 de lei, ridicându-se în vederea confiscării cantitatea de 82 de kg. deșeu plumb.
 
Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Metal Construct SRL, controlată de Surghie Valentin Mihai, fost consilier local, vizată de o cerere de insolvență

20 Mar 2024 521

Investiție în Năvodari Ce a decis Tribunalul Constanța cu privire la autorizația de construire pentru Stely Metal SRL?

14 Mar 2024 1961

Stely Metal SRL va elabora un PUD pentru o investiție în municipiul Constanța

13 Mar 2024 674

FOTO+VIEO Poliția din Vama Veche se mută în casă nouă! Din container, într-o clădire ce a aparținut Gărzii de Coastă

07 Mar 2024 906

Simion Mariana Alexandrina anunță începerea lucrărilor de construire pentru imobilul teren și/sau construcții situat pe str. Lanului

04 Mar 2024 303

Justiție Constanța Ce au decis magistrații în procesul deschis de Prefectura Constanța împotriva Stely Metal SRL

29 Feb 2024 604

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un nou tip de „frunză artificială”

28 Feb 2024 581

Monedă din argint cu tema „270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai”, lansată de BNR (FOTO)

24 Feb 2024 482

Prefectul Județului Constanța cere anularea autorizației de construire pentru Stely Metal SRL. Vizată, investiția din Mamaia

14 Feb 2024 910

Tradiţii pentru spor şi sănătate în ziua de Crăciun. Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi

25 Dec 2023 1219

Poliția Română - Două femei pe bulevardul Gării, din Brașov, au sustras unui bărbat aproximativ 76.000 de euro și bijuterii din metal galben

06 Dec 2023 583

​Afaceri Constanța Firmă nouă în domeniul metalelor, la Constanța

28 Nov 2023 697

Poliția Română - Au fost descoperite peste șase kilograme de bijuterii din metal galben, monede, sume în lei, euro, dolari SUA, lire sterline și forinți

24 Nov 2023 473

ISU HarghitaReguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor la instalarea şi folosirea sobelor

21 Nov 2023 371

Banca Națională a României va lansa o nouă monedă de aur, în circuitul numismatic. Care este tema, de această dată

17 Nov 2023 1054