Poliția Română începe campania împotriva materialelor pirotehnice comercializate ilegal


Pentru prevenirea producerii accidentelor provocate de utilizarea ilegală și necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, Poliţia Română continuă să informeze persoanele asupra pericolului la care se expun, prin nerespectarea instrucțiunilor existente pe eticheta fiecărui articol pirotehnic.

În perioada următoare, vor fi demarate acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu articole pirotehnice
 
În conformitate cu prevederile legale, Poliţia Română este instituţia responsabilă cu prevenirea, constatarea şi combaterea neregulilor în domeniul operaţiunilor cu articole pirotehnice, exercitând, la nivel naţional, controlul referitor la regimul tuturor operaţiunilor cu materii explozive.
 
Având în vedere aproprierea sărbătorilor de iarnă, context în care este necesară informarea cetățenilor cu privire la prevederile legislației referitoare la regimul articolelor pirotehnice, facem următoarele precizări:
 
Persoanele juridice autorizate:
a. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate;
b. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;
c. organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.
 
Referitor la persoanele fizice, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2 - F4, P.2 şi T.2 nu pot fi confecţionate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice.
 

În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau altor categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic.
 
Nerespectarea prevederilor legale în aceste cazuri atrage sancțiuni de natură penală sau contravențională, după caz.
 

Iarna trecută, în cadrul acțiunii „Foc de Artificii”, la nivel național, au fost desfășurate peste 3.500 de acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu articole pirotehnice. În urma acestora, polițiștii au indisponibilizat peste 37 de tone de materiale pirotehnice, au constatat peste 1.300 de infracțiuni și au aplicat amenzi contravenționale în valoare de aproape 300.000 de lei.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Clujul sărbătorește Ziua Unirii cu concerte și foc de artificii

23 Jan 2024 740

Peste 20 de apeluri pe minut la 112, de Anul Nou. Sute de apeluri au anunțat urgențe provocate de materiale pirotehnice.

03 Jan 2024 560

Știri Constanța Coș de gunoi distrus după ce au lăsat petardele să explodeze în el (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Jan 2024 1090

Ceața de la trecerea dintre ani a estompat spectacolul cu artificii (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Jan 2024 1673

Sondaj de opinie De acord cu interzicerea totală a petardelor? „Daaaa! Sunt un coșmar pentru câinele meu“

31 Dec 2023 1044

Articole pirotehnice comercializate ilegal în județul Constanța! Polițiștii au aplicat mai multe amenzi

31 Dec 2023 790

Percheziții la Tulcea! Articolele pirotehnice, în atenția Poliției

31 Dec 2023 763

Percheziții la Tulcea! Ce au descoperit oamenii legii

29 Dec 2023 893

Tradiții și superstiții de Revelion. De ce se luminează cerul de artificii

29 Dec 2023 1223

Știri Constanța Atenție la animalele de companie în perioada sărbătorilor! Zgomotele puternice și lumina intensă generează un stres extrem pentru acestea

29 Dec 2023 610

IGSU Măsuri dispuse la sfârșit de an. Recomandările pompierilor

28 Dec 2023 682

ISU Dobrogea Atenție la artificii! Recomandările pompierilor din Constanța

28 Dec 2023 679

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu interzicerea totală a petardelor și a produselor pirotehnice în interiorul localităților?

24 Dec 2023 1215

Peste trei tone de articole pirotehnice, indisponibilizate de polițiștii Capitalei

21 Dec 2023 659

Comercianții ilegali de articole pirotehnice, în atenția Poliției!

16 Dec 2023 608