Polițist cercetat pentru o postare pe Facebook. El a transmis că nu va sancționa cetățenii privind autenticitatea măștii


 
  • SNPPC apară polițiștii cercetați în legătură cu aplicarea HG nr. 34/2022 privind prelungirea stării de alertă!




 
Pentru o postare pe facebook, un membru SNPPC – delegat sindical la Secția 5 Poliție Constanța -, este cercetat prealabil de către Biroul Control Intern din cadrul IPJ.






Iată ce a declarat acesta pe pagina sa de Facebook!




 

”Eu unul....... indiferent de orice dispoziție dată de șefii ierarhici NU VOI CONTROLA ȘI NU VOI SANCȚIONA nici un cetățean român privind autenticitatea măștii purtate. NU am pregătire de specialitate, NU există bază legală în fișa postului meu, NU am pregătire medicală (...)”.







Reacția oficială a SNPPC




 

Așa cum am precizat în Comunicatul nostru din 7 ianuarie a.c., am luat act de HG nr. 34/06.01.2022 privind prelungirea stării de alertă, care impune obligativitatea de purtare exclusiv a măștilor faciale de protectie tip medical sau FFP2, precum și de faptul că legiuitorul a pus în ,,cârca” polițiștilor obligația de a verifica această normă juridică și de a aplica sancțiuni contravenționale/pecuniare (în cuantum de max. 2.500 lei).


Având în vedere lipsa unei proceduri specifice privind verificarea/confirmarea "conformității" măștii faciale de protectie (la nivel IGPR), lipsa pregătirii de specialitate, dar și a instrumentelor tehnice de aplicare, pentru evitarea unor situații care aduc atingere imaginii profesionale și deontologiei activității polițienești, am recomandat membrilor SNPPC să analizeze cu responsabilitate măsura aplicării sancțiunii pecuniare și aibă în vedere faptul că și avertismentul reprezintă o sancțiune (gradualitatea aplicării sancțiunilor este prevăzută de lege).




În cazul de față, conf. art. 57, lit. c1 din Statutul polițistului, nu constituie abatere disciplinară refuzul de a îndeplini o atribuţie de serviciu, DACĂ aceasta nu este cuprinsă în fişa postului (știm că în fișa postului nu pot fi inserate atribuții pentru care un polițist nu are pregătirea necesară/capacități/mijloace tehnice de aplicare și nici o  procedură specifică de lucru). De asemenea, conf. art. 21 din Codul Penal, o asemenea faptă nu poate fi incriminată.



În virtutea calității procesuale conferite de lege și a Statutului SNPPC, reamintim faptul că TOȚI membrii noștri de sindicat beneficiază, la cerere, de posibilitatea de a fi apărați în cazul unor cercetări disciplinare, administrative, penale sau de altă natură, în legătură cu fapte petrecute în timpul serviciului sau în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.
 










Sursa foto: Pixabay

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța. Polițist trimis în judecată de DIICOT Constanța

23 Apr 2024 714

În județul Sibiu Un șofer băut a lovit un polițist rutier, aflat în timpul controlului. Ce alcoolemie i-a fost găsită

20 Apr 2024 486

Tulcea. Polițist lovit cu piciorul în cap. Judecătorii au dictat aproape 7 ani de închisoare

14 Apr 2024 581

Justiție Constanța Patru ani de închisoare cu executare pentru un fost poliţist din Tulcea!

11 Apr 2024 1948

Oficial de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa despre femeia suspectată că a agresat un polițist la Medgidia

05 Apr 2024 526

Curtea de Apel a decis daune morale de mii de euro pentru un polițist din Constanța (MINUTA)

03 Apr 2024 637

Caz incredibil la Constanța! Un fals polițist făcea controale pe litoral și cerea bani pentru a nu da amenzi

03 Apr 2024 782

Surse Polițist cercetat de DIICOT Constanța, plasat sub control judiciar! (MINUTĂ)

02 Apr 2024 1003

Accident în zona sensului giratoriu de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța Polițistă de la Imigrări Galați, rănită după ce motocicleta pe care se afla s-a răsturnat (FOTO+VIDEO)

31 Mar 2024 3841

Acțiune a polițiștilor în două școli din municipiul Constanța

30 Mar 2024 630

Falși polițiști trimiși în judecată la Constanța! Percheziție „la mișto“

25 Mar 2024 689

Un polițist din Constanța a refuzat mită 500 de euro! Prima condamnare

21 Mar 2024 751

Promovare a profesiei de polițist Zeci de tineri interesați au participat la evenimentul de la Constanța (FOTO)

16 Mar 2024 724

Dolj Procuror cercetat de DGA pentru infracțiuni de corupție. Încă un ofițer de poliție este suspect

14 Mar 2024 784

Constanța Final de proces în cazul polițistului acuzat că ar fi dezvăluit unui amic unde sunt amplasate radarele pe Autostrada A2, București – Constanța!

09 Mar 2024 765