Polițiștii de frontieră români, într- o nouă operaţiune internaţională desfăşurată sub egida FRONTEX

Sursa foto: Poliția de FrontierăPoliţiştii de frontieră, membri ai echipajului navei maritime MAI 1106 din dotarea Gărzii de Coastă, au plecat într-o nouă misiune Frontex care se va desfăşura în Marea Mediterană timp de două luni. 

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, în perioada 17.03.2023 – 22.05.2023, nava maritimă de supraveghere MAI 1106, nou intrată în dotarea Poliţiei de Frontieră Române, va participa la Operaţiunea Comună „THEMIS 2023”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), ce se va desfăşura la frontierele maritime externe ale U.E.

„Nava Poliţiei de Frontieră Române are un echipaj format din 28 de membri și va executa misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune. 
Se va avea în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraţioniste la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni.
Reamintim faptul că achiziția acestei nave maritime de patrulare conferă Poliţiei de Frontieră Române o creștere a capacității de intervenţie operativă, pentru desfășurarea de misiuni specifice în scopul asigurării respectării drepturilor statului român în apele maritime din zona de competență, supravegherea și controlul frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol și salvarea echipajelor acestora“ - au mai precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.

De asemenea, în contextul gestionarii fenomenului migraționist la frontierele externe ale UE, achiziția de noi mijloace de mobilitate navală este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliției de Frontieră Române asumate față de Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operațiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE.

„Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „THEMIS” este reprezentat de asistarea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene,  precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene. 
Activitatea este o continuare a operaţiunilor de control la frontieră, organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi al numărului, profilurilor şi profesionalismului experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor italiene, cât şi din partea Agenţiei Frontex. Operaţiunea este finanţată de către Agenţia Frontex7 - au mai precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Garda de Coastă Vama Veche, cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei, în minivacanța de Rusalii

06 Jun 2023 251

Poliția de Frontieră Rezultate în perioada minivacanţei de Rusalii. Care a fost cea mai cea mai tranzitată frontieră

06 Jun 2023 347

Poliția de Frontieră Peste 132.000 de persoane au intrat sâmbătă în România. Câți sunt ucraineni

04 Jun 2023 438

Poliția de Frontieră. Câți ucraineni au intrat în România, ieri

02 Jun 2023 459

Măsurile dispuse la nivelul Poliţiei de Frontieră Române pentru minivacanţa de Rusalii

31 May 2023 422

Situația traficului la frontieră. Câți români nu au putut ieși din țară

29 May 2023 443

Poliția de Frontieră. Câți ucraineni au intrat ieri în România

27 May 2023 471

DIICOT - aproape 100 de persoane, reținute

26 May 2023 859

Ambarcațiunea cu migranți depistată în această dimineață este escortată în Portul Militar Constanța (FOTO + VIDEO)

26 May 2023 736

Situația traficului la frontieră. Câți români nu au putut ieși din țară

25 May 2023 403

Cetăţean peruan, trimis în judecată după ce a fost depistat pe Aeroportul Henri Coandă cu cocaină (FOTO)

25 May 2023 451

Poliția de Frontieră. Câți ucraineni au intrat ieri în România

23 May 2023 499

Situația traficului la frontieră. Date oficiale actualizate. Câți români nu au putut ieși din țară

21 May 2023 494

Poliția de Frontieră. Câți ucraineni au intrat ieri în România. Date oficiale

17 May 2023 491

Zeci de cetățeni străini nu au fost lăsați să intre în țară. Anunțul Poliției de Frontieră

15 May 2023 517