Polițiștii, prezenți la mai multe școli din județul Tulcea. Despre ce au vorbit cu elevii

foto: IPJ Tulcea În perioada 14-18 noiembrie 2022, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea-Biroul Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, au desfășurat activități la mai multe școli din județul Tulcea, împreună cu specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Tulcea, în cadrul proiectului ,,Dincolo de aparențe”.

Astfel, elevii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, dar și cadrele didactice, au participat la activitățile proiectului, fiind informați despre consecințele negative ale consumului de alcool și substanțe psihoactive, simptomatologia consumului de NSP, serviciile furnizate de ANA-CEPECA, dar și termenii uzuali folosiți în domeniul drogurilor., informează IPJ Tulcea.


Recomandări ale specialiștilor Antidrog și ale polițiștilor:
 
COMUNICĂ! Orice problemă are o rezolvare! Chiar dacă tu nu o vezi, alții o pot identifica. Pentru asta trebuie să apelezi la ajutor, fie că e vorba de un prieten apropiat, un membru al familiei, un profesor în care ai încredere sau un specialist.

IMPLICĂ-TE ÎN ACTIVITĂŢI CÂT MAI DIVERSE! Încearcă să-ți găsești hobby-uri, să te apuci de un sport, să faci voluntariat, să te plimbi, să faci fotografii, să asculți muzică, să faci cursuri de teatru, de dezvoltare personală, de autoapărare…orice te face să te abții de la tentații nesănătoase.

AI GRIJĂ CU CINE TE ÎMPRIETENEŞTI! De multe ori, unii prieteni se dovedesc a nu fi exact cine credeai tu. De exemplu, au alţi prieteni care consumă droguri sau poate chiar ei își petrec timpul altfel decât credeai. Se poate întâmpla chiar să-ţi impună condiția să fumezi, să consumi alcool sau alte droguri ilegale pentru a intra într-un grup.

EŞTI UNIC ŞI VALOROS AŞA CUM EŞTI, NU TREBUIE SĂ FACI COMPROMISURI CA SĂ FII ACCEPTAT ÎNTR-UN GRUP! Acceptând o țigară de la niște persoane pe care poate nici nu le cunoști prea bine, nu-ți va câștiga nici respectul lor și nici nu-ți va asigura un loc în acel grup.

ÎNVAȚĂ SĂ SPUI NU, POLITICOS, DAR FERM! Probabil că uneori îţi este greu să refuzi pe cineva, fie pentru că nu vrei să superi, fie că vrei să să fii acceptat, fie din teama de alte consecinţe, însă nimic din toate acestea nu merită dacă îţi pui în pericol sănătatea.


TUTUNUL, ALCOOLUL ŞI DROGURILE DAU DEPENDENŢĂ ŞI NU REZOLVĂ PROBLEMELE, CI LE AGRAVEAZĂ! Orice consum de substanţe psihoactive poate agrava vulnerabilităţile sau problemele psihice (depresie, anxietate, paranoia).

SUNĂ LA 112 dacă prietenii tăi se simt rău şi descrie starea acestora (supradozele pot fi fatale)!

DACĂ MERGI LA PETRECERI, ai grijă de băutura ta, nu bea din sticle desfăcute, nu lăsa necunoscuţii să îţi prepare sau să îţi aducă băutura.

INFORMEAZĂ-TE CORECT! Dacă vrei să afli ceva despre droguri, cel mai potrivit ar fi să întrebi un specialist. Există persoane care au experiență în lucrul cu consumatorii de droguri și îți vor răspunde sincer, profesionist, la orice întrebare. Amintește-ți că orice traficant îți va spune orice pentru a-și vinde marfa. Asta se întâmplă inclusiv pe paginile de internet.

Dacă apreciezi că ai întrebări legate de consumul de droguri, APELEAZĂ CU ÎNCREDERE LA NOI. Te vom sfătui cum să procedezi. Accesează www.ana.gov.ro şi contactează Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Tulcea. Serviciile noastre sunt gratuite și confidențiale.,mai transmite IPJ Tulcea. 
 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Structura anului școlar 2023-2024, proiect în consultare publică. Când sunt programate vacanțele

27 Jan 2023 503

Care este calendarul simulărilor la Evaluarea Națională 2023 și Bacalaureat 2023. Ministerul Educației a făcut anunțul

25 Jan 2023 620

Elevii se întorc miercuri la cursuri. În februarie urmează o altă vacanță

25 Jan 2023 584

Elevii se întorc miercuri la cursuri. Când va începe următoarea vacanță?

23 Jan 2023 1168

Polițiștii, prezenți la o școală din Tulcea. Despre ce au discutat cu elevii (FOTO)

21 Jan 2023 549

Care elevi intră primii în vacanță în februarie. Repartiția vacanțelor pe județe

21 Jan 2023 1234

Revista Zări Alb Astre Articolul program al revistei – “Pentru noi, după lunga furtună a omenirii, strălucesc zări albastre”

21 Jan 2023 748

Iată în care săptămână din februarie vor avea vacanță elevii constănțeni

19 Jan 2023 11503

Minivacanță pentru elevi și profesori. În ce perioadă stau acasă în februarie

19 Jan 2023 1617

Imagini de la eveniment Dezvelirea bustului poetului național Mihai Eminescu, la Tulcea (GALERIE FOTO)

16 Jan 2023 771

Zile libere pentru elevi! Când au vacanță în ianuarie și februarie 2023.

14 Jan 2023 1469

Incendiu la un liceu! Elevi și profesori evacuați. De la ce a pornit focul

13 Jan 2023 699

Elev bătut de un coleg de clasă. Mama copilului a anunțat Poliția. A fost întocmit dosar penal

10 Jan 2023 1066

Silviu Coșa, anunț important pentru elevi. „Am hotărât să urmărim săptămânal calendarul acțiunilor desfășurate“

10 Jan 2023 820

LIVE Prof. Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța, anunț important pentru elevi despre măsurile luate în starea de alertă epidemică (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Jan 2023 3415