Pompierii români încep misiunea în Grecia (GALERIE FOTO)

Pompieri români în Grecia. Foto: IGSUAstăzi, 02.07.2022, personalul modulului național specializat de stins incendii de pădure a participat la ceremonialul de deschidere al programului pilot de pre-poziționare, organizat în incinta Academiei de Pompieri din Atena. 

Potrivit IGSU, la această activitate a participat o delegație din cadrul Ministerului Crizei Climatice și Protecției Civile, condusă de ministrul Christos Stylianides și viceministrul Evangelos Tournas, precum și reprezentanți din cadrul Corpului de Pompieri Eleni.

„După finalizarea activității, pompierii români  vor executa o recunoaștere în teren cu un efectiv constituit din 21 de forțe (3 ofițeri și 18 subofițeri) și 5 mijloace de intervenție.

Începând cu ora 11:00 modulul specializat poate fi alocat la intervenție, la solicitarea ofițerului de legătură elen“ - au precizat reprezentanții IGSU.

Reamintim că, în perioada 01 iulie - 01 august 2022, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul  General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program pilot de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea  timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.

Primul contingent, care însumează 28 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă, 1 autospecială cu capacitate mărită de trecere, 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă) a început deplasarea ieri , 30 iunie, pe ruta Ciolpani – București – Giurgiu – Sofia – Kulata  – Grecia (Atena). 

Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.  

Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16.07.2022, urmând ca alți 28 de pompieri să înlocuiască personalul din Atena.

Toate autospecialele de stingere vor fi echipate cu motopompe transportabile și cu un rucsac de prim ajutor, iar fiecare pompier va beneficia de echipament individual de protecție, inclusiv un aparat cu aer comprimat și o butelie de rezervă. 

Pentru pregătirea misiunii, începând cu data de 27 iunie a.c., o delegație a IGSU s-a deplasat la Atena pentru a participa la o sesiune de pregătire a programului de pre-poziționare. Cu această ocazie, au fost prezentate aspecte de interes și s-au efectuat recunoașteri în teren. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

12 persoane implicate într-un accident în lanț pe Autostrada A2 București-Constanța. Un copil a ajuns la spital (GALERIE FOTO)

08 Aug 2022 722

Zile dificile pentru pompierii din Tulcea. Unde au fost solicitați în acest sfârșit de săptămână

08 Aug 2022 278

Ziua de ieri, solicitantă pentru salvatorii din întreaga țară. Cele mai importante misiuni gestionate de pompieri

08 Aug 2022 305

Bilanț IGSU. Județul Constanța se află pe locul doi la intervențiile SMURD din țară

04 Aug 2022 404

Județul Tulcea Casă din Babadag, cuprinsă de flăcări. De la ce a pornit incendiul (GALERIE FOTO)

04 Aug 2022 510

Raport IGSU Sute de hectare afectate de incendii, în doar o zi

03 Aug 2022 365

​IGSU Bilanțul primei luni de la operaționalizarea punctelor de lucru pe litoral. În ce stațiune s-au raportat cele mai multe persoane asistate medical (GALERIE FOTO)

03 Aug 2022 386

Apartament din Tulcea, cuprins de flăcări. Degajări mari de fum! Doi copii, surprinși de incendiu în apartamentul de la etajul superior (GALERIE FOTO)

02 Aug 2022 715

Intervenţii ale pompierilor tulceni în acest sfârșit de săptămână, în urma fenomenelor prognozate cu COD ROȘU

01 Aug 2022 439

ISU Bihor Comunicat de presă - 01.08.2022

01 Aug 2022 250

Portret de salvator! Patru ore militarii ISU Dobrogea au luptat să salveze un om prins sub un mal de pământ la Castelu (FOTOREPORTAJ)

30 Jul 2022 2745

Mai multe persoane blocate într-un lisft în stațiunea Eforie Nord. Intervin pompierii

29 Jul 2022 714

Incendiu la un apartament de pe strada Constantin Hurmuzache din municipiul Constanţa

29 Jul 2022 636

Intervenție salvatoare în județul Alba! Bărbat resuscitat cu succes după ce a fost recuperat de salvatori din fântână

28 Jul 2022 560

Alertă la Costineşti, judeţul Constanţa! Intervin pompierii ISU Dobrogea

28 Jul 2022 621