Poșta Română a devenit operator economic autorizat pentru simplificări vamale

  • Compania Națională Poșta Română a obținut, din partea Direcției Generale a Vămilor, statutul de Operator Economic Autorizat (AEO).
  • Această certificare vamală a fost dobândită, până în prezent, doar de 4 operatori poștali europeni: Ungaria, Olanda, Cehia și Slovenia.
Prin obținerea statutului AEO, Poșta Română devine „partener de încredere” al autorității vamale. Un operator economic autorizat AEO este recunoscut ca partener fiabil, îndreptățit să beneficieze de anumite avantaje și facilități vamale, cu scopul eficientizării și optimizării proceselor operaționale și logistice, dar și a reducerii cheltuielilor.

„Pentru a obține această certificare, compania a trecut printr-un amplu și îndelungat proces de verificare, pe parcursul căruia a dovedit că îndeplinește criterii bine determinate la nivel comunitar de conformare cu reglementările vamale, precum și standarde de contabilitate adecvate şi solvabilitate financiară. Poșta Română a demonstrat, încă o dată, ca este un partener de încredere atât pentru instituțiile statului, cât și pentru cetățenii acestei țări”, a declarat Horia Grigorescu, Directorul General al Poştei Române.

Acțiunile întreprinse de Poșta Română au jucat un rol important în modernizarea operațiunilor vamale derulate de companie și consolidarea parteneriatului cu autoritățile vamale, parteneriat bazat pe respectarea principiilor de transparență reciprocă, corectitudine, echitate și responsabilitate. Spre exemplu, implementarea sistemului informatic Customs Declaration System (CDS) elaborat de Uniunea Poștală Universală, în colaborare cu Organizația Mondială a Vămilor care permite schimbul electronic de date vamale, în avans, cu alți operatori poștali desemnați sau încheierea cu autoritățile vamale a unui Protocol de colaborare privind combaterea încălcării legislației vamale. Acestea sunt doar câteva dintre acțiunile întreprinse de companie în vederea obținerii statutului AEO.

De asemenea, Poșta Română va avea în vedere utilizarea beneficiilor oferite de autorizarea AEO pentru eficientizarea operațiunilor vamale la nivelul întregii  țări, în baza acestei relații de parteneriat încheiată cu autoritățile vamle.

Statutul AEO este o marcă de calitate recunoscută în toate statele membre UE și în unele țări terțe (China, Japonia, Elveția, Norvegia, SUA) care au parteneriatele încheiate cu UE. Începând cu 21 iulie 2020, Poșta Română s-a alăturat operatorilor poștali Magyar Posta(Ungaria), Post NL(Olanda), Czech Post (Cehia) și Posta Slovenije(Slovenia), singurii din Uniunea Europeană care beneficiază de o astfel de certificare vamală.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poșta Română se va ocupa de serviciile poștale ale primăriei Constanța

12 Mar 2021 2355

Mașină a Poștei Române, jefuită de hoți în zona gării din Constanța. Ce au furat (video)

24 Feb 2021 6099

Poşta Română lansează stagii de practică. Vizați, elevii care vor să devină agenți vamali

12 Feb 2021 1067

Poșta Română va achiziționa 15 autoutilitare electrice. Mesajul ministrului Lucian Bode

14 Dec 2020 605

Oficiile poştale vor fi închise pe 30 noiembrie și 1 decembrie

25 Nov 2020 643

Poşta Română deschide un Birou de Schimb Internaţional, în Constanţa (galerie foto)

06 Sep 2020 877

Programul Tezaur continuă şi în luna septembrie, în oficiile Poştei Române

02 Sep 2020 608

Poșta Română se va ocupa de serviciile poștale ale Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (document)

24 Aug 2020 2640

Programul de lucru al Poștei Române pe data de 15 august 2020

13 Aug 2020 519

Factor poștal din Constanța, mușcat de câine, în timpul programului. Se face o anchetă

19 Jun 2020 1663

Investiție nouă la Poșta Română. Şi pentru unităţile din Constanţa (document)

12 Jun 2020 1614

Achiţi ratele bancare de acasă, prin Poşta Română

28 May 2020 780

Acces rapid şi direct la serviciile Poştei Române, cu noua aplicaţie mobilă pentru Android

14 May 2020 1075

Toți factorii poștali sunt echipați corespunzător Poşta Română a început achitarea pensiilor

01 Apr 2020 1194

Preşedintele PostEurop „Operatorii poştali au roluri esenţiale în timpul pandemiei COVID-19“

30 Mar 2020 799