Poșta Română a devenit operator economic autorizat pentru simplificări vamale

  • Compania Națională Poșta Română a obținut, din partea Direcției Generale a Vămilor, statutul de Operator Economic Autorizat (AEO).
  • Această certificare vamală a fost dobândită, până în prezent, doar de 4 operatori poștali europeni: Ungaria, Olanda, Cehia și Slovenia.
Prin obținerea statutului AEO, Poșta Română devine „partener de încredere” al autorității vamale. Un operator economic autorizat AEO este recunoscut ca partener fiabil, îndreptățit să beneficieze de anumite avantaje și facilități vamale, cu scopul eficientizării și optimizării proceselor operaționale și logistice, dar și a reducerii cheltuielilor.

„Pentru a obține această certificare, compania a trecut printr-un amplu și îndelungat proces de verificare, pe parcursul căruia a dovedit că îndeplinește criterii bine determinate la nivel comunitar de conformare cu reglementările vamale, precum și standarde de contabilitate adecvate şi solvabilitate financiară. Poșta Română a demonstrat, încă o dată, ca este un partener de încredere atât pentru instituțiile statului, cât și pentru cetățenii acestei țări”, a declarat Horia Grigorescu, Directorul General al Poştei Române.

Acțiunile întreprinse de Poșta Română au jucat un rol important în modernizarea operațiunilor vamale derulate de companie și consolidarea parteneriatului cu autoritățile vamale, parteneriat bazat pe respectarea principiilor de transparență reciprocă, corectitudine, echitate și responsabilitate. Spre exemplu, implementarea sistemului informatic Customs Declaration System (CDS) elaborat de Uniunea Poștală Universală, în colaborare cu Organizația Mondială a Vămilor care permite schimbul electronic de date vamale, în avans, cu alți operatori poștali desemnați sau încheierea cu autoritățile vamale a unui Protocol de colaborare privind combaterea încălcării legislației vamale. Acestea sunt doar câteva dintre acțiunile întreprinse de companie în vederea obținerii statutului AEO.

De asemenea, Poșta Română va avea în vedere utilizarea beneficiilor oferite de autorizarea AEO pentru eficientizarea operațiunilor vamale la nivelul întregii  țări, în baza acestei relații de parteneriat încheiată cu autoritățile vamle.

Statutul AEO este o marcă de calitate recunoscută în toate statele membre UE și în unele țări terțe (China, Japonia, Elveția, Norvegia, SUA) care au parteneriatele încheiate cu UE. Începând cu 21 iulie 2020, Poșta Română s-a alăturat operatorilor poștali Magyar Posta(Ungaria), Post NL(Olanda), Czech Post (Cehia) și Posta Slovenije(Slovenia), singurii din Uniunea Europeană care beneficiază de o astfel de certificare vamală.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul de lucru al Poştei Române în perioada 1 mai – 6 mai 2024

22 Apr 2024 483

Poșta Română a bifat un contract de peste 62.000 de euro cu Direcția Generală Asistență Socială Constanța. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

20 Apr 2024 538

Poșta Română a livrat toate pensiile în termenul de 15 aprilie

18 Apr 2024 443

Patru zile de fascinație filatelică. Eveniment la Biblioteca Națională a României

13 Apr 2024 466

Cumpărări directe Consiliul Județean Constanța cumpără servicii poștale (DOCUMENT)

08 Apr 2024 555

Constanța Sindicaliştii din Poşta Română, în grevă generală (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 602

Avertizare de grevă la Poșta Română. Sindicatul anunță acțiuni pe 1 aprilie

31 Mar 2024 597

Cumpărări directe Primăria Constanța cumpără servicii poștale (DOCUMENT)

23 Mar 2024 538

UPDATE. Constanța Poștașii au intrat în grevă de avertisment! Cât durează acțiunea de protest (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1135

Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment, miercuri

19 Mar 2024 648

Poșta Română Oficiul Poștal Constanța 6- „Cea mai bună șefă din lume a ieșit la pensie“

10 Mar 2024 741

Frauda prin SMS! Iată cum funcționează. Anunțul Poștei Române

03 Mar 2024 821

Oficial! Broker-ul de asigurări al Poştei Române a intrat în faliment. (MINUTĂ)

16 Feb 2024 953

Ziua Unirii Principatelor Române Programul de lucru al subunităților poștale în ziua de 24 ianuarie

22 Jan 2024 726

Poșta Română Suspendarea temporară a serviciului Postmesager pentru materiale cu caracter politic

12 Jan 2024 607