Postul Crăciunului 2022. Atenție la eticheta „produs de post”. Avertismentul ANPC

foto: pexels
Protecția Consumatorilor le atrage atenția românilor să fie foarte atenți de unde se aprovizionează cu produse de post și, mai ales, să citească atenți etichetele.


Anunțul lui Paul Anghel, director ANPC 

Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Crăciunului să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să cumpărați produse alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate, să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea\conformitatea sau siguranța unui produs.

De asemenea, atenționez asupra faptului că dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.
Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați!

Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.

Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.

Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului și de a evita astfel să fie induși în eroare.


Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Crăciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumparare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor.

În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.

Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale.

Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmatia „ poate contine urme de ou, lapte...”. Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate.

Și nu în ultimul rând, verificați dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpărați produse care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După aachiziție, respectați și la domiciliu condițiile de depozitare precizate pe ambalaj.
De asemenea, verificați data durabilității minimale. Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limita de consum depășita sau modificată.
În urma acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori, comisarii #ANPC au găsit la comercializare produse, pe a căror etichete, erau înscrise mențiuni care puteau induce în eroare consumatorii:

• Cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant “produs de post”;
• “Maioneză vegetală simplă” și “Maioneză vegetală Shaorma”. Denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente;
• “Pizza de post” - “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs „ de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor;
• Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum șnițel, pate, parizer, salam, cârnați, cremwurști etc. la care era atașată sintagma “vegetal”;
• Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii „fără colesterol” sau „0% colesterol”, sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică;
• Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conținea proteine din lapte, în neconcordanță cu denumirea de produs;
• Produse de cofetărie preambalate, cu mențiunea “de post”, deși în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris “frișcă”.

De asemenea au fost constatate următoarele abateri:

• Produse de post expuse la comercializare în același raft și în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii ( de exemplu produsul „Untar” ce conținea grăsimi vegetale era expus la vânzare în același raion cu untul);
• Expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conținut ingrediente lactate;
• Produsul „Crutoane cu ierburi aromate” era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiș inscripționat "Idei savuroase de post", deși, produsul conținea la ingrediente: "zer praf dulce" și "praf de iaurt", care sunt de origine animală și nu de post.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bilanțul activităților din primul an de mandat al președintelui ANPC, Horia Constantinescu

26 Jan 2023 609

Horia Constantinescu „Alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri ca să ştii că ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii“

26 Jan 2023 607

VIDEO ANPC a intervenit prompt în cazul opririi activității telegondolei din Sinaia

23 Jan 2023 666

Reduceri de iarnă 2023. Sfaturile ANPC pentru românii care fac cumpărături în această perioadă

23 Jan 2023 613

Amenzi în valoare de 140.000 lei date de ANPC pentru o companie care vinde bunuri de uz casnic (FOTO)

21 Jan 2023 819

Peste 2 milioane de lei amenzi, aplicate de ANPC comercianților de jucării din România, înaintea sărbătorilor de iarnă

11 Jan 2023 577

Imagini de la controale Controale ANPC la mai multe restaurante. „Nu suntem pelicanii Europei!“ (FOTO)

07 Jan 2023 962

Retrospectiva CJPC Constanța - Controale, sancțiuni și amenzi (GALERIE FOTO)

03 Jan 2023 969

Control ANPC într-un complex comercial din județul Ilfov. Mai multe companii, sancționate. Ce nereguli au fost constatate (GALERIE FOTO)

29 Dec 2022 584

Amenzi pentru o societate care comercializează electrocasnice. Ce nereguli au constatat comisarii ANPC (GALERIE FOTO)

21 Dec 2022 641

Control ANPC la un supermarket. Nereguli grave! (FOTO+VIDEO)

20 Dec 2022 859

ANPC „Acordați o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, în special în cazul „ofertelor promotionale”!“

17 Dec 2022 677

Comandamentul de iarnă al ANPC intră în acțiune. Ce zone sunt vizate

12 Dec 2022 749

ANPC recomandă atenţie la produsele achiziţionate în luna cadourilor! „Sunt şanse mari ca un produs aşa-zis de lux să fie o contrafacere”

10 Dec 2022 736

Raiffeisen Bank SA a restituit peste 13 milioane de euro către clienți. Anunțul ANPC

09 Dec 2022 1804