Precizări importante ale ABADL! „Profilul de plajă din Mamaia funcţionează aşa cum s-a anticipat de la etapa de proiectare“

Plaja Mamaia. Foto: Facebook/Apele Române Dobrogea LitoralReprezentanții ABADL au transmis câteva precizări referitoare la plaja din Mamaia.

Potrivit ABADL, încă din iulie - august 2021 în proiectul pentru zona Mamaia se prevedea un profil stabilit la etapa studiului de fezabilitate (profilul final dorit de beneficiar) si un profil de execuție (care este extins fata de cel final, cu pana la 60m, diferența reprezentând un volum “de sacrificiu”).

„În imagini se poate vedea că iarna (winter profile) se estimează preluarea nisipului din plaja uscată și antrenarea acestuia în zona submersă unde fundul apei se va aplatiza și în anul următor vom regăsi o situație mult mai bună.
La finalul execuției am observat cu toții o plajă mult extinsă si au fost indicate câteva probleme temporare, una dintre acestea fiind progresia rapidă în adâncime a zonei de îmbăiere. Acest inconvenient temporar, așa cum menționam anterior, se va stabiliza în anii următori (în special în sezonul rece, acesta fiind caracterizat de furtuni marine mai puternice) iar modalitatea de stabilizare este erodarea unui volum tampon de nisip din plaja emersă.
Ceea ce putem observa astăzi pe o parte din lungimea plajei noi din Mamaia, este manifestarea acestui fenomen și formarea în zona de interfață (la linia țărmului) a unei zone asemănătoare unei mici faleze. Denumirea fenomenului este de cliffing, si se produce si pe plajele naturale însă la o scara mai mică.
Intervenția umană asupra profilului plajei a creeat un dezechilibru inițial, care se va corecta natural prin acțiunea valurilor asupra plajei. În anii următori, fenomenul va scădea în intensitate până la atingerea stabilității când acesta nu se va mai manifesta semnificativ“ - au mai precizat reprezentanții ABADL.

Pe parcursul sezonului rece acesta va progresa și va suferi noi modificări urmând ca înainte de debutul sezonului turistic 2023 să fie analizată situația profilului plajei și corectată, dacă este necesar, astfel încât, activitățile specifice sezonului turistic să se desfășoare în condiții optime.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, va asigura intervenția mecanizată necesară începând cu finalul lunii februarie 2023, astfel încât până în luna mai, plaja sa fie pregătită pentru sezonul turistic.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a anulat licitația pentru contractul de prevenire a inundațiilor în Casimcea (DOCUMENT)

02 Jun 2023 246

Mamaia și Năvodari Două sectoare de plajă, închiriate de ABADL

01 Jun 2023 520

Teren situat pe malul Dunării în județele Constanța și Călărași, închiriat de ABADL

01 Jun 2023 462

Constanța Unicom Holding SA are ponton pe Dunăre, la Ostrov

31 May 2023 535

Certificat de urbanism pentru Apele Române! Este vizată zona Cazinoului din Constanța

24 May 2023 569

ABADL a contractat o firmă din București. Va realiza audit pentru un amplu proiect (DOCUMENT)

20 May 2023 788

Apele Române pierd un teren recuperat de Primăria Constanța de la Holland Development Group. Cheltuieli impresionante

20 May 2023 962

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, acord-cadru cu Stef Instal Conect SRL Constanța pentru servicii de mentenanță a liniilor electrice (DOCUMENT)

20 May 2023 615

Administrația Bazinală de Apă „Dobrogea“ Litoral a încheiat un contract subsecvent de servicii de mentenanță pentru lifturi (DOCUMENT)

17 May 2023 697

ABADL, citată să achite un onorariu impresionant pentru expertizarea unui teren pe care îl revendică drept faleză! Judecătorii au rămas în pronunțare

10 May 2023 1318

Aproape 3.000 de metri pătrați de plajă din Agigea, revendicați de Apele Române! Judecătorii au nevoie de mai mult timp pentru a da verdictul

06 May 2023 829

Sesizare fără precedent, la Curtea Constituțională, în legătură cu Faleza Mării Negre și terenurile din Constanța! În ce stadiu se află dosarul

19 Apr 2023 7351

Sondaj de opinie Credeți că litoralul românesc va fi pregătit la data de 1 mai?

17 Apr 2023 1235

Cine va repara mașinile Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral! (DOCUMENT)

08 Apr 2023 879

Curtea Supremă, chemată să decidă dacă 500 de metri pătrați de faleză din Mamaia aparțin Statului Român sau Municipiului Constanța

03 Apr 2023 1453