Prejudecati fata de copiii cu probleme speciale

Parintii invata sa fie toleranti

In Constanta exista patru scoli generale, o gradinita si o scoala profesionala in care studiaza 980 de copii cu cerinte educative speciale * Pentru acestia se lucreaza diferentiat, cu sarcini diferite, dupa manuale si curriculum speciale * Invatamantul special primar si gimnazial este obligatoriu si are durata, dupa caz, de noua sau zece ani, el fiind gratuit * Inainte de inscrierea copiilor in clasa I la scolile speciale, ei sunt evaluati de membrii unei comisii speciale, care stabileste tipul si gradul handicapului micutului * Cu toate ca se incearca reintegrarea in societate a elevilor cu nevoi speciale, acest lucru este mai dificil de realizat tocmai datorita conceptiilor si mentalitatilor cu privire la acesti copii

O categorie aparte o constituie cei care studiaza in scolile speciale, copii suferind de diferite afectiuni fizice sau mentale care nu le permit integrarea totala intr-un colectiv. Acest sector al invatamantului este organizat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii in scopul instruirii, recuperarii si integrarii in societate a prescolarilor si elevilor cu deficiente mintale, fizice, senzoriale, de limbaj, socio-afective si de comportament, sau cu deficiente asociate. Copiii care fac parte din aceasta categorie necesita o atentie deosebita, iar procesul de invatare se realizeaza dupa metode bine definite, astfel incat informatiile sa poata fi percepute cu usurinta. Integrarea scolara a copiilor cu cerinte educative speciale se face in unitati specifice de invatamant, precum si in grupe si clase speciale din unitatile prescolare si scolare obisnuite, inclusiv in cele cu predare in limbile minoritatilor nationale. In cazul invatamantului preprimar, intr-o grupa obisnuita nu sunt mai mult de doi copii cu cerinte speciale, tocmai pentru ca ei necesita o atentie mai mare. Pentru acesti micuti se lucreaza diferentiat, cu sarcini diferite, dupa manuale si curriculum speciale. Invatamantul special primar si gimnazial este obligatoriu si are durata, dupa caz, de noua sau zece ani, el fiind gratuit. Totusi, in clasa I copiii pot fi inscrisi numai pana la varsta de noua ani. Inainte de inscrierea copiilor in clasa I la scolile speciale, ei sunt evaluati de membrii unei comisii speciale, care stabileste tipul si gradul handicapului micutului. Cei care fac parte din aceasta comisie sunt reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului si ai Serviciului pentru Evaluare Complexa. In Constanta exista patru scoli generale, o gradinita si o scoala profesionala in care studiaza 980 de copii cu cerinte educative speciale.

Programe pentru schimbarea mentalitatilor

Cu toate ca se incearca reintegrarea in societate a elevilor cu nevoi speciale, acest lucru este mai dificil de realizat tocmai datorita conceptiilor si mentalitatilor cu privire la acesti copii. Astfel, un copil care sufera de un handicap, chiar si unul usor, se va lovi intotdeauna de intoleranta celorlalti, cel mai bun exemplu fiind faptul ca, de multe ori, acesta este insultat de cei care sunt considerati normali. O alta categorie o constituie parintii celor care nu au un anumit grad de handicap, dar care au o mentalitate gresita despre copiii cu cerinte educative speciale. Principala problema a acestora din urma este tocmai modul de perceptie si de acceptare a copiilor cu cerinte speciale. In acest scop, asociatiile si organizatiile non-guvernamentale, in colaborare cu diferite institutii ale statului, desfasoara programe si stagii care sa pregateasca educatorii si parintii in aceasta problema.Astfel, Inspectoratul Scolar Judetean realizeaza, in colaborare cu Fundatia non-profit "Si Tu", un program finantat de PHARE pentru pregatirea cadrelor didactice care se ocupa de copiii cu cerinte educative speciale de la gradinitele din Constanta. Pentru inceput, vor fi pregatiti zece educatori si zece profesori, cu doi specialisti din Suedia si cadre didactice de la Universitatea "Ovidius". De asemenea, Casa Corpului Didactic organizeaza intalniri, pe teme de educatie pentru sanatate, cu cadrele didactice si parintii elevilor de la Scolile numerele 5, 8, 17, 24, 33, 38, 39 si Speciala 2.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trafic îngreunat pe Autostrada A2 București - Constanța!

25 Apr 2024 125

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

25 Apr 2024 150

Declarații de avere Constanța Viorel - Florin Brătianu, secretar general la Primăria Lumina, averea și interesele (DOCUMENTE)

25 Apr 2024 169

IGPR Infotrafic Circulație reluată pe centura București

25 Apr 2024 171

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe centura București

25 Apr 2024 184

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 393

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 2A

25 Apr 2024 170

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe A 2 București -Constanța

25 Apr 2024 165

Fostul premier Petre Roman pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990

25 Apr 2024 371

Infotrafic Restricții de trafic pe A2, spre Constanța!

25 Apr 2024 296

Firme Constanța Modificări importante în Vega Turism SA, controlată de Gabriel Comănescu

25 Apr 2024 371

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 7 și DN 7A

25 Apr 2024 229

IGPR InfotraficTrafic întrerupt pe DN 2A

25 Apr 2024 202

Mai multe transporturi agabaritice vor circula pe drumuri din țară! Unul va porni de la Agigea, județul Constanța

24 Apr 2024 419

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Georgianei Ivan, secretarul general al comunei Limanu (DOCUMENTE)

24 Apr 2024 336