Premierul Ciucă, mesaj de ziua Independenței Republicii Moldova „ Am fost, suntem și vom fi alături de frații noștri de peste Prut“

 Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Facebook/Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă transmite, în mesajul transmis de Ziua Independenţei Republicii Moldova, că România va continua să se poziţioneze ferm pentru a sprijini paşii pe care îi are de parcurs Republica Moldova, în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.


Mesajul integral al premierului Nicolae-Ionel Ciucă la împlinirea a 31 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova
 
”Republica Moldova sărbătorește astăzi Ziua Independenței de stat, proclamată în urmă cu 31 de ani. România a fost primul stat care a recunoscut independența, fiind în permanență alături de Republica Moldova în parcursul său de dezvoltare și apropiere de spațiul european.

Construcția statală și națională a Republicii Moldova a traversat multiple provocări, implicând armonizarea unor curente diferite, nostalgii și realități obiective cu aspirațiile majorității române a populației Republicii Moldova. În toată această perioadă, România a fost alături de frații de peste Prut, de guvernele de la Chișinău, încercând să ajute la dezvoltarea instituțională, economică și la procesul de democratizare și integrare europeană, opțiunea fermă a unei majorități consistente a cetățenilor Republicii Moldova.

Contextul regional actual, complicat de agresiunea rusă în Ucraina, aduce în atenție și provocări legate de reducerea dependenței energetice față de Rusia și gestionarea frontierelor și a fluxurilor de refugiați din Ucraina. Suntem pregătiți să oferim sprijin în produse energetice, pentru a putea trece cu bine această iarnă, ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova, alocări directe pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova.

România se numără, de altfel, alături de Germania și de Franța, între inițiatorii Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care vizează acordarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică.

Anul acesta, cu sprijinul larg al României, independența Republicii Moldova are de sărbătorit o mare realizare a guvernului democrat și a președintelui pro-european:  statutul de candidat pentru accederea în Uniunea Europeană. Am fost, suntem și vom fi alături de frații noștri de peste Prut cu expertiză și sprijin în materie de reforme, cooperare economică, proiecte de infrastructură și securitate cibernetică, așa cum ne-am angajat în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.


Suntem implicați activ, cu proiecte de reconstrucție și susținere a instituțiilor și valorilor democratice prin grantul de 100 milioane de euro nerambursabili pe care i-am oferit, din nou, pentru proiecte Republicii Moldova.

România va continua să se poziționeze ferm pentru a sprijini pașii pe care îi are de parcurs Republica Moldova, în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Comuniunea de limbă, istorie și cultură a cetățenilor noștri va fi întregită printr-un viitor comun în spațiul european al democrației și valorilor comune.

La mulți ani, Republicii Moldova și cetățenilor săi! La mulți ani tuturor românilor basarabeni!
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse și combat violența împotriva femeilor”

08 Mar 2024 321

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 515

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 888

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 545

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie

19 Feb 2024 1144

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 525

Nicolae Ciucă, despre organizarea alegerilor „Am întrerupt negocierile aseară, urmând a fi reluate vineri”

13 Feb 2024 652

Se va introduce serviciul militar obligatoriu în România? Anunțul președintelui Senatului, Nicolae Ciucă

13 Feb 2024 707

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 653

Înțelegere privind comasarea alegerilor între liderii PSD și PNL

07 Feb 2024 659

Președintele PNL, Nicolae Ciucă Ideea comasării europarlamentarelor cu locale - una care poate să ne aducă o prezență mai mare la vot

03 Feb 2024 645

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Unirea de la 1859 este actul de creare a României şi, totodată, începutul modernizării naţionale“

24 Jan 2024 649

Nicolae Ciucă „Cel mai frumos cadou pe care putem să îl facem României de ziua Unirii Principatelor este încrederea noastră în viitorul ei“

24 Jan 2024 470

Ciucă, despre recoltarea de stuf din Delta Dunării- „Nu se execută plăţi, dacă nu sunt îndeplinite regulile“

22 Jan 2024 681

Ziua Culturii Ciucă- "Cultura a fost dintotdeauna un pilon fundamental al identității și al evoluției noastre ca națiune"

15 Jan 2024 522