UPDATE. Premierul Florin Cîțu „Am câștigat încrederea agențiilor de rating, a partenerilor și a investitorilor“ (video)

Premierul interimar Florin Cîțu a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre evaluarea pozitivă făcută de agenţiile de rating americare României, 

Primul ministru a declarat că acest lucru înseamnă că în curând românii vor simţi bunăstare.

„România a convins agențiile de rating americane să evalueze pozitiv situaţia economică din ţară. Evaluările se bazează pe reformele din PNRR și pe politicile credibile. Vreau să felicit echipa guvernamentală, mediului privat care și-a arătat potențialul de inovație în vremurile dificile. Am livrat cam tot ce așteptau de la noi românii: creștere economică sustenabilă și reducerea deficitelor
Agențiile de rating văd perspective stabile. Evaluările ne obligă să nu lăsăm guvernarea României pe mâna demagogilor și populiștilor. Am câștigat încrederea agențiilor de rating, a partenerilor și a investitorilor

În ciuda tuturor știrilor alarmiste, agențiile confirmă că mergem într-o direcție bună. Perspectiva de stabil arată că suntem foarte aproape de momentul în care toți românii vor simți bunăstarea. Perspectiva ”stabil” înseamnă dobânzi mai bune la credite, dar și faptul că agențiile de rating cred că inflația nu va derapa. E clar că agențiile de rating cred că guvernul a găsit cele mai bune metode pentru a stabiliza economia. Eu și echipa mea ne-am făcut treaba bine și am livrat ce am promis”, a declarat  premierul Florin Cîţu.


Florin Cîțu a menționat că toate ţările au trecut prin criză anul trecut, precizând că România este ţara care îşi revine cel mai mult.

„Toate țările am trecut prin criză anul trecut, dar România e țara care își revine cel mai mult. Bunăstarea se simte deja, se vede în investiție, ne permitem să creștem salariul minim fără să creăm dezechilibre majore. Dacă nu am fi avut resurse suplimentare, alocările  suplimentare din sănătate ar fi dus la creștere deficitelor.

Acest an a fost cel în care am spus că stabilizăm economia. Creștem salariul minim cu 11% din 2022, venim cu măsuri pentru amânarea facturilor la energie. Vom discuta despre salarii, pensii și alocații la construcția bugetului pentru anul viitor”, a mai adăugat premierul.  demis în cadrul conferinţei de presă de sâmbătă.


Agenţiile de evaluare financiară Standard & Poor’s şi Moody’ s au anunţat reconfirmarea ratingului României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda naţională şi a îmbunătăţit perspectiva din negativă în stabilă.

UPDATE: Oficial de la Guvernul României

Agenția internațională de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda națională la BBB minus/A-3. În același timp, agenția de rating Moody's a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută şi a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă.

 ,,Vreau să felicit echipa guvernamentală şi oamenii profesioniști care m-au susținut în implementarea măsurilor de răspuns la criză, vreau să mulțumesc mediului privat, care a răspuns la aceste măsuri şi le-a implementat foarte rapid, un mediu privat care şi-a arătat potențialul şi resursele de inovație în vremuri extrem de dificile. Am spus mereu că antreprenorul român este un erou şi aceste rezultate arată foarte clar că în România mediul privat a răspuns şi a reușit să facă faţă mai bine decât estimau cam toți analiștii. Am livrat ceea ce așteptau de la noi toți românii, dar şi partenerii internaționali: o puternică creștere economică şi o reducere treptată a deficitelor.", a declarat premierul Florin Cîțu în cadrul unei conferințe de presă, organizate la Palatul Victoria.


Factorii cheie care au stat la baza deciziilor luate de cele două agenții de rating sunt perspectivele solide de creștere economică și de implementare a reformelor asumate prin PNRR. În același timp, foarte importante sunt așteptările de îmbunătățire a poziției fiscale a României în următorii ani.

 
 

Sursa foto+video: Faceboo/Guvernul României

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noul preşedinte al Senatului este liderul PNL, Florin Cîţu. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial

26 Nov 2021 401

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în vizită oficială în România (VIDEO)

23 Nov 2021 448

Alexandru Nicolae Bociu - noul președinte al ANSVSA

22 Nov 2021 790

Florin Cîțu „Este singurul scenariu. Premierul va fi de la PNL“ (VIDEO)

18 Nov 2021 1764

Ioana Mihăilă „Medicii sunt eroii acestui război cu un virus perfid. De ce nu-ţi pasă de ei, Florin Cîţu?”

18 Nov 2021 452

Marcel Ciolacu, despre propunerea lui Alexandru Rafila pentru funcția de premier. „Sunt total de acord” (VIDEO)

18 Nov 2021 1851

Cîțu l-a eliberat din funcție pe președintele ANSVSA, Robert-Viorel Chioveanu

17 Nov 2021 586

Cîțu despre o posibilă majorare a pensiilor cu peste 8% "Până la urmă, toţi dorim să creştem pensiile cu 30%, 40%, 50%, dar dacă se poate"

17 Nov 2021 505

Florin Cîțu - o nouă declarație de presă despre pensii și variantele de premieri (VIDEO)

16 Nov 2021 726

Cîţu - Vom merge la domnul preşedinte cu câteva variante de premier. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

14 Nov 2021 781

Continuă negocierile pe programul de guvernare. Ce capitole urmează să fie finalizate

14 Nov 2021 518

Florin Cîţu „În 2022 cu siguranţă vor creşte pensiile şi alocaţiile“ (VIDEO)

13 Nov 2021 652

Negocieri pentru programul de guvernare. Cîțu „Vreau ca săptămâna viitoare să avem un vot în Parlament"

13 Nov 2021 2287

Florin Cîțu despre incendiul de la spitalul din Ploiești „Astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete!“

11 Nov 2021 552

Florin Cîțu despre viitorul premier „Vom găsi o soluţie între noi şi, după aceea, o să mergem şi o prezentăm domnului preşedinte"

10 Nov 2021 2218