​Premierul Florin Cîțu „Vom îmbunătăți sistemele publice digitale din sectoarele cheie de activitate”


  • Premierul Florin Cîțu a declarat că vor fi îmbunătățite sistemele publice digitale din sectoarele cheie de activitate.
 
Propunerea de politică publică în domeniul e-guvernării, un document strategic pentru guvernarea digitală și managementul serviciilor publice electronice la nivelul administrației, a fost adoptată de Guvernul României în ședința de astăzi, 3 iunie 2021.

„Dorim să ducem administrația publică în viitor, să îmbunătățim sistemele publice digitale din sectoare cheie de activitate, precum Educație, Sănătate, Cultură, Justiție, Poliție. Am aprobat astăzi o propunere de politică publică privind digitalizarea României, o foaie de parcurs pentru următorii zece ani. Toate ministerele și agențiile guvernamentale vor fi legate într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă prin intermediul unui cloud guvernamental, pentru care Guvernul a inclus în PNRR finanțare de 500 milioane de euro.”, a declarat premierul Florin Cîțu.


Documentul a fost elaborat în urma unui amplu proces de dezbatere cu instituțiile responsabile, proces coordonat la nivelul Secretariatului General al Guvernului și centrat pe evenimentele de viață definite în cadrul Strategiei Naționale pentru Agenda Digitală a României, și a fost validat de către membrii Comitetului director pentru e-guvernare.

Situația de la care pornește politica publică este caracterizată de insuficienta dezvoltare a serviciilor publice electronice în România, problemă care poate fi tradusă, concret, prin numărul mic de servicii publice electronice care depășesc nivelul 2 de sofisticare digitală, puse la dispoziție de instituțiile și autoritățile publice din România, în condițiile în care maximum este nivelul 5.

Specialiștii Comitetului director pentru e-guvernare susțin că o astfel de politică publică nu a mai fost realizată niciodată în acest domeniu al sectorului public. Prin măsuri și realizări punctuale, la intervale scurte, această politică publică are scopul de a întări capacitatea sectorului public de a funcționa într-un mediu digital avansat. De asemenea, are obiectivul de a livra servicii publice electronice mature, centrate pe nevoile cetățeanului, respectiv ale mediului de afaceri.

Propunerea de politică publică în domeniul e-guvernării în perioada 2021-2030 este un instrument cu mai multe valențe:
  • principalul document de viziune privind procesul, adică foaia de parcurs a digitalizării serviciilor publice în România pentru următorii 10 ani;
  • un mecanism de monitorizare, evaluare și ajustare periodică;
  • un instrument suport de programare și negociere cu Comisia Europeană pentru exercițiul de finanțare 2021-2027 din fonduri europene și un instrument de fundamentare a măsurilor de digitalizare din Planul Național de Redresare și Reziliență - PNRR.
Este absolut necesară implementarea coordonată și integrată a procesului de guvernare electronică și a politicii privind e-guvernarea în România, precum și reducerea birocrației. În acest sens, recent a fost înființat Comitetul  pentru e-guvernare  și reducerea birocrației, ca mecanism de decizie și monitorizare a  implementării politicii publice, prezidat și coordonat de prim-ministrul României.

Obiectivul principal al Comitetul  pentru e-guvernare  și reducerea birocrației este  oferirea cadrului de dezbatere și decizie asupra principalelor inițiative, măsuri și proiecte privind debirocratizarea și asigurarea coerenței modului de implementare a propunerii de politică publică privind e-guvernarea.

Digitalizarea rămâne una dintre prioritățile cheie ale Guvernului României, alături de simplificarea legislației, respectiv îmbunătățirea calității reglementărilor în vederea susținerii mediului de afaceri, ambele subscrise țintelor asumate constant atât prin strategiile naționale adoptate, cât și în fața Comisiei Europene, recent, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Documentul de politică publică poate fi consultat aici: https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2016/04/Propunere-de-politica-publica-in-domeniul-e-guvernarii-adoptata-3-iun-2021.pdf.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ludovic Orban și Florin Cîțu vin luni la Constanța. La ce eveniment vor participa

24 Jul 2021 618

Alegeri în PNL Constanța. Ultima zi de depunere a candidaturilor. Bourceanu și Coșa, „locotenenții” președintelui Huțucă

22 Jul 2021 2235

Primul ministru a decis Șefi noi la Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” și Ministerul Afacerilor Interne. Cine a fost schimbat

21 Jul 2021 1000

De la 01 august, noi relaxări legate de pandemie Florin Cîțu ne răspunde- Se va renunţa la purtarea măştii de protecţie în spaţii închise?

20 Jul 2021 2529

Florin Cîțu „Oamenii afectați de inundații vor primi de mâine sume fixe de bani”

18 Jul 2021 525

Alegerile pentru conducerea PNL Constanța de săptămâna viitoare, amânate. Când vor avea loc

16 Jul 2021 2537

LIVE Cîțu a răspuns. De ce a fost nevoie ca România să cumpere 120 de milioane de doze vaccin anti covid

14 Jul 2021 781

Florin Cîțu, anunț important despre vaccinarea medicilor (video)

13 Jul 2021 812

Conferința județeană de alegeri la PNL Constanța cu participarea greilor, Ludovic Orban și Florin Cîțu. Huțucă candidează pentru un nou mandat de președinte

13 Jul 2021 2214

Premierul Florin Cîțu, întrevedere cu Banca Mondială

12 Jul 2021 1695

Greii PNL, Ludovic Orban și Florin Cîțu, împreună la Constanța. Conferința județeană a fost stabilită după programul "prezidențiabililor"

12 Jul 2021 2350

LIVE VIDEO. Premierul Florin Cîțu „Am trimis cererea de revocare a ministrului Finanțelor către Klaus Iohannis”

08 Jul 2021 1703

Creanțele RADET ar putea duce la blocarea proiectelor derulate de RAJA în județul Constanța. Autoritățile solicită sprijin financiar premierului

05 Jul 2021 786

Florin Cîțu, de Ziua Justiției „Fără o justiție independentă nu poate exista democrație liberală consolidată“

04 Jul 2021 437

Klaus Iohannis, de Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii „Sincere felicitări tuturor prietenilor şi partenerilor noştri strategici americani cu ocazia celei de-a 245-a aniversări a Zilei Independenţei”

04 Jul 2021 481