Premierul Nicolae Ciucă a anunțat dublarea fondurilor alocate proiectului Casa Verde (VIDEO)

Foto: Guvernul RomânieiFondurile alocate pentru programele care vizează, între altele, şi proiectele privind instalarea de panouri fotovoltaice vor fi dublate prin aprobarea de către Guvern a bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

"În ceea ce priveşte domeniul investiţiilor în energie regenerabilă şi alte programe de mediu, avem astăzi pe masa Guvernului o decizie care, practic, vizează programul Casa Verde. Am discutat cu domnul ministru, am asumat ca, la nivelul Guvernului, să dublăm fondurile alocate pentru aceste proiecte. Dacă cifra este corectă, aproximativ 2 miliarde de euro vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi în felul acesta numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării", a afirmat premierul, joi, în şedinţa de Guvern.


Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a detaliat programele finanţate prin bugetul AFM.

"Am pregătit un buget care se bazează, în primul rând, pe veniturile AFM din taxa de mediu, respectiv gestionarea fondului, care este fondul de gaze cu efect de seră, un fond ce provine din valorificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Noutăţile programului sunt creşterea sumelor alocate pentru Casa Verde, pentru persoanele fizice, astfel încât prin aprobarea bugetului de acum şi prin rectificarea bugetară să putem ajunge la acele cifre pe care le-aţi precizat şi dumneavoastră şi pe care le-am promis în cursul acestui an. Aprobăm acum un buget de peste 2 miliarde de lei pentru a finanţa persoanele fizice care instalează aceste sisteme fotovoltaice, dar venim şi cu o noutate în domeniul asistenţei sociale şi acordăm sprijin pentru acele unităţi de cult şi pentru acele ONG-uri care prestează servicii de asistenţă socială. (...) De asemenea, contractăm acele finanţări care au fost adjudecate prin evaluarea dosarelor anul trecut - aici venim cu o sumă de 300.000 milioane de lei, pentru a duce la îndeplinire programul de anul trecut. Prin programul acesta, în 2021 - 2024, ne vom apropia, într-adevăr, de o finanţare de un miliard de euro, doar pentru panouri fotovoltaice pentru persoanele fizice şi pentru aceste unităţi care oferă asistenţă socială pentru persoane vulnerabile", a explicat Tanczos Barna.


El s-a referit şi la programul Rabla Local.

"Noutatea pentru anul acesta este, de asemenea, acel program Rabla Local prin care, în colaborare cu unităţile administrativ-teritoriale, ne propunem să eliminăm din trafic 100.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani, cu o poluare semnificativă şi prin acest program să ne atingem obiectivul din PNRR stabilit pentru 2026 încă din anul acesta, adică 250.000 de mijloace de transport poluante scoase din trafic pe perioada PNRR-ului. Ţinta poate fi atinsă prin programele Rabla Plus, Rabla Clasic şi Rabla Local încă din anul 2023", a subliniat Tanczos Barna.


Premierul i-a solicitat ministrului Mediului să aibă în vedere proceduri simplificate de avizare sau aprobare a proiectelor, odată cu lansarea programelor anunţate, astfel încât să fie cât mai uşor accesibile tuturor beneficiarilor. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvern, clarificări privind aplicarea majorărilor salariale ale profesorilor

02 Jun 2023 432

Ministrul Ligia Deca, despre majorarea salariilor în învățământ „Un profesor cu studii superioare debutant are acum 2.376 pe net şi ar ajunge la 2.956 net“ (VIDEO)

01 Jun 2023 618

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Ordonanţa de urgenţă privind educaţia a fost adoptată de Guvern şi negocierile au luat sfârşit (VIDEO)

01 Jun 2023 548

Greva din Educație, continuă! Sindicatele resping oferta Guvernului

01 Jun 2023 447

Premierul Nicolae Ciucă „Ordonanţa de urgenţă de astăzi schimbă radical modul de salarizare în educaţie“ (VIDEO)

01 Jun 2023 503

Majorarea salariilor din învățământ, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

01 Jun 2023 418

Guvernul anunță că va crește salariile profesorilor! Iată cu cât

31 May 2023 766

UPDATE Consiliul Local Constanța a aprobat solicitarea către Guvern de preluare a activului funcțional CET Palas

31 May 2023 835

Lucrări de retehnologizare a ecluzei Năvodari în valoare de peste 500 milioane de lei

26 May 2023 538

Ministrul Marius Budăi „Mâine la ora 12 voi fi prezent la Guvern, la negocierile cu sindicatele din Educație“

20 May 2023 712

Premierul, Nicolae Ciucă „Am convocat mâine o întâlnire cu sindicatele, la Guvern“

20 May 2023 680

Cătălin Drulă, USR „Tot ce trebuie să facă Marcel Ciolacu dacă vrea să rezolve cele două priorități este să voteze amendamentele și proiectele USR“

20 May 2023 532

Klaus Iohannis a promulgat o lege despre Rezervaţia Biosferei ''Delta Dunării''

19 May 2023 506

Ministrul Sorin Grindeanu „Odată cu noul guvern trebuie să avem mai puține ministere, nu doar secretari de stat“

10 May 2023 737

Anunț important al premierului Nicolae Ciucă despre programul de susţinere a refugiaţilor ucraineni (VIDEO)

04 May 2023 768