Premierul Nicolae Ciucă, mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului (VIDEO)



Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, 25 ianuarie, la Templul Coral, cu ocazia ceremoniei dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului, că acesta reprezintă un „capitol întunecat" al istoriei, punând accent că acesta nu trebuie uitat şi minimalizat.

„Acest capitol întunecat din trecutul nostru, când evreii din România au devenit victime ale tragediei Holocaustului nu trebuie uitat sau minimalizat.

Omagiindu-i pe cei morţi sau deportaţi, pe cei obligaţi să-şi părăsească ţara, pe cei deposedaţi de bunurile lor, de drepturile şi libertăţile garantate de Constituţie şi trataţi ca fiinţe inferioare, ne facem un examen de conştiinţă şi încercăm să înţelegem cauzele şi consecinţele abdicării de la valorile şi tradiţiile poporului nostru, de la obligaţiile pe care ni le-am asumat după Marea Unire de la 1918", a spus premierul Nicoale Ciucă.

Premierul a adus un pios omagiu victimelor Holocaustului, prezentând contribuţiile comunităţii evreieşti la dezvoltarea României.

„Din păcate, în anul 1938, cel mai ilustrativ din perspectiva dezvoltării României interbelice, a însemnat şi începutul unui derapaj în alcătuirile democratice ale statului român, a culminat cu tenebroasa eră a Holocaustului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când regimul Antonescu a recurs la legislaţie de tip fascist având ca ţintă populaţia evreiască din România, la deportarea masivă a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina din toamna anului 1941 laolaltă cu alţi membrii ai comunităţii din restul ţării", a adăugat acesta. 





Nicolae Ciucă a precizat că înfiinţarea Comisiei pentru studierea Holocaustului în România a fost un act necesar şi oportun.

„A afla adevărul despre tragedia sutelor de mii de cetăţeni români din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost act imperativ, mai ales tinerele generaţii trebuie să cunoască tragedia pe care oameni nevinovaţi au fost nevoiţi să o traverseze doar pentru simplul fapt că erau evrei sau romi, tragedie pentru care statul român şi instituţiile sale de atunci poartă principala răspundere.


Pentru ca astfel de momente dureroase să nu mai fie posibile, pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple este necesară o vastă operă de educaţie civică, istorie şi politică a întregii societăţi, a tinerilor în special", a precizat Nicolae Ciucă.

Premierul a explicat că repunerea în valoare a patrimoniului evreiesc rămâne o urgenţă pentru comunitatea evreiască, dar şi pentru Guvernul României.

„Toate guvernele României post-decembriste au înţeles necesitatea implicării în prezervarea patrimoniului evreiesc şi în dezvoltarea vieţii evreieşti din ţara noastră.

Totodată, conştienţi de importanţa asigurării asistenţei sociale şi medicale pentru supravieţuitorii Holocaustului şi pentru urmaşii acestora, dar şi pentru persoanele aflate într-o situaţie materială precară, Guvernul României a asigurat sprijinul financiar necesar pentru Federaţia comunităţilor evreieşti din România, cultul mozaic să poată derula în cele mai bune condiţii aceste activităţi deosebit de importante", a spus Ciucă. 

Sursa foto și video: Guvernul României

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nicolae Ciucă „Cel mai frumos cadou pe care putem să îl facem României de ziua Unirii Principatelor este încrederea noastră în viitorul ei“

24 Jan 2024 470

Nicolae Ciucă, de Ziua Armatei „România este astăzi respectată şi apreciată inclusiv pentru eficienţa şi determinarea armatei“ (VIDEO)

25 Oct 2023 885

UPDATE Au fost semnate primele nouă contracte de finanțare din Programul Naţional „Anghel Saligny“

26 Aug 2022 1428

Legile Justiției au fost adoptate de Guvern

24 Aug 2022 1004

Marcel Ciolacu - „Coaliţia nu se rupe, coaliţia va funcţiona. Întotdeauna există remaniere“

22 Aug 2022 1025

Premierul Nicolae Ciucă consideră că aderarea României la spaţiul Schengen este o proritate

01 Jun 2022 1395

Nicolae Ciucă „Perioada de pandemie a schimbat radical percepția românilor față de sănătate”

07 Apr 2022 1321

Nicolae Ciucă participă la reuniunea șefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est

27 Mar 2022 1116

Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul împlinirii a 32 de ani de la înființarea Serviciului Român de Informații

26 Mar 2022 1248

Ciucă a discutat cu reprezentanți ai companiilor de producere a energiei. Ce decizii s-au luat

08 Mar 2022 1067

Guvernul României Ședinţă a task-force-ului pentru gestionarea situaţiei din Ucraina

27 Feb 2022 3050

Nicolae Ciucă România poate primi un număr mare de refugiaţi din Ucraina

21 Feb 2022 1688

Nicolae-Ionel Ciucă, discuție cu ambasadorul Italiei la București. Care este valoarea schimburilor comerciale între cele două țări

16 Feb 2022 2542

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, întâlnire cu responsabili din domeniul energiei

15 Feb 2022 1215

Premierul Nicoale Ciucă, întrevedere cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor. Operaționalizarea PNRR, subiect de discuție

14 Jan 2022 1238