Premierul Nicolae Ciucă Suma propusă prin proiectul de ordonanţă privind reducerea cheltuielilor bugetare este de 5 miliarde de lei

Premierul Nicolae Ciucă. Sursa foto: Facebook/Guvernul RomânieiPrim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat marţi că suma propusă prin proiectul de ordonanţă privind reducerea cheltuielilor bugetare este de 5 miliarde de lei, având în vedere că pe primul trimestru s-a înregistrat un deficit de 4,5 miliarde de lei, venituri neîncasate la buget, iar măsurile cuprinse în actul normativ sunt măsuri de 'chibzuială, de cumpătare a cheltuirii banului public', conform Agerpres.ro

El a fost întrebat de jurnalişti despre stadiul proiectului ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare.

"Am discutat cu ministrul Finanţelor chiar ieri, a venit cu o propunere. Ordonanţa este în transparenţă publică. Suma pe care ne-a prezentat-o domnul ministru este de aproximativ 5 miliarde. Măsurile pe care le-am adăugat au fost cele legate de asigurarea lanţului scurt de aprovizionare între fermieri şi retaileri sau alţi operatori care asigură livrarea către populaţie a produselor alimentare. Am considerat că producătorii români trebuie să fie sprijiniţi în acest fel şi să eliminăm intermediarii de pe lanţul dintre fermieri şi vânzare şi în felul acesta să existe şi o gestionare a preţului produselor alimentare. Şi, de asemenea, am luat o decizie - care mi se pare foarte corectă - de reducere cu 50% a posturilor de consilieri la nivelul demnitarilor publici", a mai declarat Nicolae Ciucă.


Premierul a subliniat că suma rezultată ca urmare a propunerilor de reducere a cheltuielilor bugetare este şi cea avută în vedere de guvernanţi la momentul începerii discuţiilor pe acest subiect.

"Nu încercaţi să induceţi panică. Am discutat cu dumneavoastră şi v-am spus cât se poate de onest că cifrele pe care le-am avut pe masă la momentul la care s-a discutat despre acest măsuri, care sunt măsuri de chibzuială, de gestionare, de cumpătare a cheltuielilor, au fost în cuantumul sumei de aproximativ 4,5 miliarde de lei. Aceştia au fost banii care nu s-au colectat pe primul trimestru", a explicat Ciucă.


Totodată, el a arătat că domeniile Sănătate şi Educaţie rămân prioritare, întrebat despre faptul că în proiectul de ordonanţă nu apare nicio precizare legată de excepţii la angajări în sistemul de sănătate şi în cel de educaţie.

"De aceea este în transparenţă publică, să poată să fie modificată ordonanţa. Cu certitudine, ne-am asumat toţi liderii: domeniul sănătăţii şi al învăţământului nu vor fi afectate de această ordonanţă", a afirmat Ciucă.


El a adăugat că în cele două domenii nu vor fi îngheţate angajările. 

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Marcel Ciolacu- „Mâine, în şedinţa de Guvern, voi adopta o nouă Ordonanţă de urgenţă în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare“ (VIDEO)

26 Oct 2023 1099

Consilierii judeţeni au votat rectificările bugetare pentru instituțiile subordonate, introducerea biletului unic la nivelul muzeelor și bugetarea participativă

27 Apr 2023 1256

Consilierii județeni au aprobat rectificările bugetare pentru instituții din subordine. Ce fonduri pentru dezvoltare merg către primăriile din județ?

12 Dec 2022 1448

Alina Gorghiu a depus un amendament la bugetul de stat pentru achiziția de brățări electronice

11 Dec 2022 1242

Au fost aprobate rectificările de buget la instituțiile subordonate Consiliului Județean Constanța

27 Jul 2022 1368

Consilul Local Mangalia dezbate bugetul pe anul în curs

07 Feb 2022 1300

A fost ședință de Consiliu Județean! Consilierii au votat rectificări bugetare și bursele elevilor de la unitățile de învățământ special

11 Nov 2021 1470

Legea bugetului de stat pe 2021, publicată în Monitorul Oficial!

09 Mar 2021 3010

Comisiile parlamentare, raport favorabil pentru Legea bugetului de stat pe 2021

27 Feb 2021 2721

A fost lansat, în dezbatere publică, Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. Ce se preconizează (document)

12 Feb 2021 3031

Bugetul pentru anul 2019. Ce sume vor ajunge la Constanţa şi pentru cine

18 Mar 2019 3874

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, rectificat (document)

17 Dec 2018 2121

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an. Care sunt ministerele care pierd cei mai mulţi bani

23 Nov 2018 1321

Este ședința Consiliului Județean Constanța. 14 proiecte pe ordinea de zi. Rectificări bugetare, aprobări de cheltuieli, diverse

22 Dec 2017 1924

PNL şi PMP au votat pentru creşterea alocaţiilor pentru copii la 200 de lei. PSD, ALDE şi USR au votat împotrivă!

20 Sep 2017 6518