Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, întâlnire de lucru privind rezultatele României în prevenirea și combaterea traficului de persoane



Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, joi, 20 decembrie, o întâlnire de lucru cu reprezentanții mai multor autorități competente în ceea ce privește strategia împotriva traficului de persoane, potrivit Guvernului României.

Astfel, au fost prezenți ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cu secretarul de stat pe Ordine și Siguranță Publică din cadrul MAI, Bogdan Despescu, cu inspectorul general al Poliției Române, chestor principal de poliție Benone-Marian Matei, directorul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, comisar-șef de poliție Maximilian Nicolae, procurorul general al Românei, Gabriela Scutea, secretar de stat în Ministerul Justiției, Bogdan Ilea, precum și cu reprezentanții principalelor instituții implicate în prevenirea și combaterea traficului de persoane din România: Ministerul Afacerilor Externe, Autoritate Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și consilierul de stat care coordonează Comitetul de monitorizare a implementării Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane la nivelul Cancelariei.

Scopul întâlnirii de lucru inițiate de premier a fost acela de a realiza o analiză privind rezultatele obținute de România în prevenirea și combaterea traficului de persoane pe parcursul anului 2021.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat faptul că lupta împotriva traficului de persoane reprezintă o prioritate pentru acest Guvern și a vorbit despre importanța strategică a abordării acestui fenomen pe cele trei nivele de intervenție – prevenire – combatere – protecție.


 

„Vreau să mă asigur că avem o coordonare solidă de la nivelul Guvernului în acest domeniu pentru ca măsurile intersectoriale pe care le presupune adresarea acestui fenomen complex să fie implementate eficient. Acțiunile de prevenire în comunitate sunt fundamentale, trebuie să avem timpi de intervenție rapidă în depistarea, prinderea și anchetarea traficanților, dar la fel de important este să avem în vedere o abordare integrată a fenomenului, pornind de la măsurile structurale de combatere a sărăciei”, a arătat premierul.


Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a prezentat situația la zi a principalelor activități ale structurilor MAI cu atribuții în domeniu.

În contextul Planului Național de Acțiune 2021-2022 pentru implementarea Strategiei Naționale împotriva traficului de persoane - 2018-2022, a rezultat că au fost desfășurate numeroase activități de prevenire și combatere a traficului de persoane, precum și de monitorizare și evaluare a fenomenului traficului de persoane, arată sursa citată.

S-a constatat o cooperare accentuată cu societatea civilă și partenerii internaționali consacrați, în special SUA, Marea Britanie și Franța, precum și o intensificare a activităților de pregătire de către personalul instituțiilor naționale responsabile, prin diferite parteneriate și proiecte.

Consilierul de stat Mădălina Turza a vorbit despre noua măsură a coordonării Comitetului de monitorizare a implementării Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane de la nivelul Cancelariei, despre efortul colaborativ fără precedent pentru elaborarea Raportului de țară privind traficul de persoane către Departamentul de Stat al SUA, dar și despre inițiativa, în premieră, derulată la nivelul Cancelariei de elaborare a unui Plan de Acțiune privind identificarea proactivă a victimelor traficului de persoane cu sprijinul personalului medical din sistemul public și privat, cu sprijinul reprezentanților societății civile.





Din perspectiva Parchetului General se înregistrează o scădere a numărului de cauze, echilibrată de numărul de trimiteri în judecată mai mare în 2021 și de numărul de persoane cercetate în stare de arest. Două treimi din condamnări au fost cu executare.

Pedepsele rămase cu suspendare sunt atacate de procurori, iar rata de neconfirmare prin achitare este mică. În ceea ce privește cauzele de competența DIICOT, sunt puține probleme de administrare a probatoriului sau de validitate a probelor.

La nivel conducerii Ministerului Public, operativitatea cercetărilor este importantă, pentru reconstituirea parcursului persoanelor în afara teritoriului național și pentru a stopa revictimizarea victimelor traficului de persoane.

Cooperarea internațională este o componentă importantă a activității Ministerului Public și implică deopotrivă o coordonare susținută la nivel european și ordine europene de anchetă. Multe dintre rezultatele activității părții române sunt contabilizate în alte state, ca parte a anchetelor transfrontaliere, potrivit documentului. 

Cooperarea europeană se derulează prin intermediul Eurojust, cu sprijin european acordat echipelor comune de anchetă. Legislația europeană recomandă ca statele membre să deruleze contacte directe.




Directorul  Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a detaliat aspecte legate de analizele europene privind numărul victimelor traficului de persoane, investigații și condamnări. Răspunsul justiției penale trebuie dublat de măsuri sociale și economice, care să protejeze  cetățenii români vulnerabili de riscurile exploatării.

România, prin ANITP, a susținut fervent necesitatea incriminării cererii, fapt care a condus la declanșarea unui proces de analiză a acestui subiect la nivel european, fiind avută în vedere inclusiv modificarea legislației UE în materie. De asemenea, ANITP a subliniat efortul de coordonare și colectare de date realizat pentru redactarea Raportului privind situația traficului de persoane (TIP Report) pentru Departamentul de Stat al SUA, realizat în coordonarea Cancelariei Premierului.

Ministerul Justiției a arătat faptul că a susținut în permanență dialogul cu Parchetele, a derulat un proces minuțios de anonimizare a datelor victimelor în platforma ECRIS și a susținut înființarea Secției speciale de procurori dedicați anchetării cazurilor de trafic de persoane la nivelul DIICOT.




Ministerul Justiției derulează o amplă analiză pe marginea asistenței financiare a victimelor traficului de persoane.

Ministerul Afacerilor Externe a subliniat saltul calitativ evident realizat de România în elaborarea Raportului privind situația traficului de persoane (TIP Report) pentru Departamentul de Stat al SUA, importanța colaborării cu societatea civilă și continuarea demersurilor coordonate de sprijin și asistență acordate victimelor traficului de persoane.

ANOFM a arătat faptul că reprezintă o prioritate strategică demersurile de interoperabilitate a bazelor de date dintre diferite instituții și managementul de caz acordat victimelor traficului de persoane în căutarea unui loc de muncă care beneficiază de măsura de informare și consiliere profesională.

Foto: Facebook/ Guvernul României

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse și combat violența împotriva femeilor”

08 Mar 2024 320

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 512

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 886

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 545

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie

19 Feb 2024 1144

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 522

Nicolae Ciucă, despre organizarea alegerilor „Am întrerupt negocierile aseară, urmând a fi reluate vineri”

13 Feb 2024 652

Se va introduce serviciul militar obligatoriu în România? Anunțul președintelui Senatului, Nicolae Ciucă

13 Feb 2024 706

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 644

Înțelegere privind comasarea alegerilor între liderii PSD și PNL

07 Feb 2024 657

Președintele PNL, Nicolae Ciucă Ideea comasării europarlamentarelor cu locale - una care poate să ne aducă o prezență mai mare la vot

03 Feb 2024 644

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Unirea de la 1859 este actul de creare a României şi, totodată, începutul modernizării naţionale“

24 Jan 2024 649

Nicolae Ciucă „Cel mai frumos cadou pe care putem să îl facem României de ziua Unirii Principatelor este încrederea noastră în viitorul ei“

24 Jan 2024 468

Ciucă, despre recoltarea de stuf din Delta Dunării- „Nu se execută plăţi, dacă nu sunt îndeplinite regulile“

22 Jan 2024 677

Ziua Culturii Ciucă- "Cultura a fost dintotdeauna un pilon fundamental al identității și al evoluției noastre ca națiune"

15 Jan 2024 520