Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.


Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. 

În mesajul său, Nicolae Ciucă menționează că „România, în calitate de membru deplin al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), rămâne constantă în sprijinirea tuturor demersurilor menite să păstreze vie amintirea acestei pagini negre de istorie și să prevină repetarea ei“. 

„Pe 27 ianuarie 1945 se punea capăt uneia dintre cele mai atroce crime în masă din istoria recentă, soldate cu milioane de morți evrei, și sute de mii de morți sinti, roma, dar și din alte grupuri, prin eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau.

Această zi a fost declarată de Organizația Națiunilor Unite, în 2005, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, pentru a se păstra vie memoria celor care au pierit din cauza intoleranței, rasismului, xenofobiei și complicității colective cu tirania.

Să nu uităm! – este mesajul principal al acestei zile. Să nu uităm, înainte de toate, că popoare și grupări etnice au fost în pragul extincției foarte aproape de timpul nostru, avem bunici sau chiar părinți care au trăit pe viu acest dezastru, ca victime sau ca martori. Să nu uităm că intoleranța și ura ucid, să nu uităm că lipsa de solidaritate în fața opresiunii ne poate transforma oricând, pe oricare dintre noi, în victime. A nu uita răul înseamnă a nu-l repeta.

Și să nu uităm că umanitatea s-a salvat, în acele vremuri sumbre, prin omenia și curajul celor care au întins o mână de ajutor semenilor în restriște, dincolo de orice apartenență etnică sau culturală.

România, în calitate de membru deplin al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), rămâne constantă în sprijinirea tuturor demersurilor menite să păstreze vie amintirea acestei pagini negre de istorie și să prevină repetarea ei. Au fost înființate instituții dedicate Holocaustului, sunt în lucru acțiuni educaționale cu aceeași destinație, iar în primăvara anului trecut Guvernul României a adoptat Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a radicalizării şi a discursului instigator la ură, însoțită de un plan de măsuri concrete.

Țara noastră și-a asumat trecutul și pledează pentru buna conviețuire și armonie între oameni, indiferent de apartenență etnică, religioasă, culturală sau de altă natură, în spiritul valorii europene de unitate în diversitate. O lume mai bună se construiește pe acceptarea diferențelor și viziunea că progresul se naște din interacțiunea creatoare a acestora.

Transmit compasiunea mea comunităților de evrei și romi din România și din întreaga lume pentru suferințele prin care au trecut, omagiez cu tristețe memoria celor sacrificați și le adresez toate urările de bine supraviețuitorilor!

România își amintește!“ - este mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă

Sursa foto: facebook/Guvernul României

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premierul Nicolae Ciucă „Rectificarea bugetară este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB“ (VIDEO)

18 Aug 2022 136

Numiri de rang înalt Cine sunt cei mai noi secretari generali și secretari de stat puși pe funcție de Nicolae Ciucă

13 Aug 2022 1033

Ciucă, mesaj de Ziua Tineretului „Ceea ce apreciez la tinerii noştri este motivaţia puternică pentru performanţă şi inovaţie“

12 Aug 2022 468

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă convocat pe tema acordării unui ajutor umanitar Franței

11 Aug 2022 520

Premierul Nicolae Ciucă „Rectificarea bugetară pe care o vom aproba asigură perspectiva unei bune funcționări a serviciilor publice“

11 Aug 2022 431

Nicolae Ciucă Guvernul va aproba o hotărâre prin care sunt asigurate fondurile necesare dragării Dunării (VIDEO)

10 Aug 2022 362

Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie (VIDEO)

10 Aug 2022 1260

Nicolae Ciucă, după accidentul rutier grav din Bulgaria "Instituțiile statului sunt pregătite să ofere sprijin cetățenilor săi, indiferent unde s-ar afla"

06 Aug 2022 734

Nicolae Ciucă, de Ziua Naţională de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva rromilor "Democraţia, pacea şi stabilitatea, valori pentru care trebuie să luptăm"

02 Aug 2022 386

Premierul Nicolae Ciucă, la „Săptămâna Haferland”, eveniment ce sărbătorește diversitatea culturală, prin promovarea tradițiilor sașilor din România

31 Jul 2022 514

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă și comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, în vizită oficială în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Jul 2022 779

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu (GALERIE FOTO)

29 Jul 2022 574

Premierul Nicolae Ciucă participă la un exercițiu militar în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța

29 Jul 2022 787

Premierul Nicolae Ciucă „Este Ziua Imnului Național al României, o sărbătoare a conșțiinței și unității noastre naționale“

29 Jul 2022 441

Premierul Nicolae Ciucă „Rata de absorbție a fondurilor europene de 64,5% plasează România la un nivel egal cu Germania“

27 Jul 2022 643