Premiul Nobel pentru Pace 2022 câștigat de Ales Bialiatski din Belarus, organizația Memorial din Rusia și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina (VIDEO)

Premiul Nobel pentru Pace. Foto: facebook/Nobel Prize
Comitetul Nobel Norvegian a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace pentru 2022 avocatului drepturilor omului Ales Bialiatski din Belarus, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Center for Civil Liber Cravate.

Potrivit unui comunicat al Noibel Prize, laureații Premiului Nobel pentru Pace reprezintă societatea civilă în țările lor natale. Au promovat de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Au făcut un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzul de putere. Împreună demonstrează semnificația societății civile pentru pace și democrație.

Ales Bialiatski a fost unul dintre inițiatorii mișcării democratice apărute în Belarus la mijlocul anilor 1980. Și-a dedicat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa natală. Printre altele, el a fondat organizația Viasna (Primăvara) în 1996 ca răspuns la controversatele amendamente constituționale care i-au dat președintelui puteri dictatoriale și care au declanșat demonstrații pe scară largă. Viasna a oferit sprijin demonstranților închiși și familiilor acestora. În anii care au urmat, Viasna a evoluat într-o organizație largă pentru drepturile omului care a documentat și a protestat împotriva folosirii torturii de către autorități împotriva deținuților politici.

Autoritățile guvernamentale au încercat în mod repetat să-l reducă la tăcere pe Ales Bialiat El a fost închis din 2011 până în 2014. În urma manifestațiilor de amploare împotriva regimului din 2020, acesta a fost din nou arestat. El este încă reținut fără proces. În ciuda dificultăților personale imense, dl Bialiatski nu a cedat niciun centimetru în lupta sa pentru drepturile omului și democrația din Belarus.

Organizația pentru drepturile omului Memorial a fost înființată în 1987 de către activiștii pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică care doreau să se asigure că victimele opresiunii regimului comunist nu vor fi niciodată uitate. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov și avocatul drepturilor omului Svetlana Gannushkina s-au numărat printre fondatori. Memorialul se bazează pe noțiunea că confruntarea cu crimele din trecut este esențială în prevenirea unor noi.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Memorial a devenit cea mai mare organizație pentru drepturile omului din Rusia. Pe lângă înființarea unui centru de documentare privind victimele epocii staliniste, Memorial a compilat și sistematizat informații privind opresiunea politică și încălcarea drepturilor omului în Rusia. Memorial a devenit cea mai autoritară sursă de informații despre deținuții politici din centrele de detenție rusești. Organizația a stat de asemenea în fruntea eforturilor de combatere a militarismului și promovare a drepturilor omului și a guvernului în baza statului de drept.

Când societatea civilă trebuie să cedeze autocrației și dictaturii, pacea este adesea următoarea victimă. În timpul războaielor cecene, Memorial a adunat și a verificat informații privind abuzurile și crimele de război comise asupra populației civile de forțele ruse și pro-ruse. În 2009, șeful filialei Memorial din Cecenia, Natalia Estemirova, a fost ucisă din cauza acestei lucrări.
Actorii societății civile din Rusia au fost supuși amenințărilor, închisorii, dispariției și crimei de mulți ani. Ca parte a hărțuirii de către guvern a Memorial, organizația a fost ștampilată devreme ca „agent străin”. În decembrie 2021, autoritățile au decis ca Memorial să fie lichidat forțat și centrul de documentare să fie închis definitiv. Închiderile au devenit eficiente în următoarele luni, dar oamenii din spatele Memorial refuză să fie închiși. Într-un comentariu privind dizolvarea forțată, președintele Yan Rachinsky a declarat: „Nimeni nu intenționează să renunțe. ”

Centrul pentru Libertăți Civile a fost fondat la Kyiv în 2007 cu scopul de a avansa drepturile omului și democrația în Ucraina. Centrul a luat atitudine pentru a consolida societatea civilă ucraineană și a face presiuni asupra autorităților să transforme Ucraina într-o democrație deplină. Pentru a dezvolta Ucraina într-un stat guvernat de statul de drept, Centrul pentru Libertăți Civile a susținut activ ca Ucraina să devină afiliată Curții Penale Internaționale.

După invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Centrul pentru Libertăți Civile s-a angajat în eforturile de identificare și documentare a crimelor de război rusești împotriva populației civile ucrainene. În colaborare cu partenerii internaționali, centrul joacă un rol de pionierat în vederea tragerii la răspundere a părților vinovate pentru crimele lor.


Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace pentru 2022 lui Ales Bialiatski, Memorial și Centrului pentru Libertăți Civile, Comitetul Nobel Norvegian dorește să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democrației și coexistenței pașnice în vecinătatea vecinătății Țările voastre Belarus, Rusia și Ucraina. Prin eforturile lor consistente în favoarea valorilor umaniste, antimilitarismului și principiilor de drept, laureații din acest an au revitalizat și onorat viziunea lui Alfred Nobel despre pace și fraternitate între națiuni - o viziune cea mai necesară în lume Astăzi.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Laureații anului 2023, Premiul Nobel pentru Pace

10 Dec 2023 730

#DobrogeaAcademică Basarab Nicolescu – omul cosmodern

24 Mar 2022 2998

Ziua în care Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru pace. Cum a început călătoria ei și cum ne afectează pe noi

17 Oct 2021 2167

Maica Tereza primește Premiul Nobel pentru Pace pe 17 octombrie 1979

17 Oct 2020 2900

Premiul Nobel pentru Pace 2020, acordat Programului Alimentar Mondial

09 Oct 2020 1864

Este Ziua internaţională a carităţii. Semnificaţia gesturilor de umanitate faţă de semeni, în societate

05 Sep 2020 1758

Surprinzător. Cine a câştigat Premiului Nobel pentru Pace

06 Oct 2017 2481

Președintele Santos va dona banii de la Premiul Nobel victimelor conflictului care devastează țara

10 Oct 2016 1670

A fost acordat Premiul Nobel pentru Pace

07 Oct 2016 2123

Cine ia, anul aceasta, Nobelul pentru pace?

06 Oct 2016 1767

Se decernează premiul Nobel pentru medicină

03 Oct 2016 2084

A plouat cu propuneri pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2016

01 Mar 2016 1762

Banc Boxeurul

23 Jan 2015 1591

Ştiaţi că...? Datorită acţiunilor de sprijinire a săracilor, Maica Tereza...

17 Oct 2014 2231

Ştiaţi că...? Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Dalai Lama...

17 Oct 2014 3266