Președintele CJ Constanța, Mihai Lupu „Îmi doresc din tot sufletul ca elevii din județul nostru să beneficieze de transport gratuit!”

  • Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, i-a invitat pe reprezentanții elevilor pentru a le expune faptul că nu s-a opus și nu se va opune niciodată decontării transportului acestora.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a convocat o întâlnire de lucru cu Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Elevilor din Constanța. Au participat la această ședință inspectorul școlar general Sorin Mihai și conducerea asociației.

De asemenea, atât din partea instituției noastre, cât și din partea inspectoratului au participat persoanele direct implicate în problematica decontării transportului elevilor. Scopul acestei dezbateri a fost cel al creării unui spațiu necesar expunerii motivelor pentru care nu poate fi soluționată în acest moment decontarea cheltuielilor ocazionate cu transportul elevilor.
 

Menționăm că în urma unei acțiuni depusă la Tribunalul Constanța, de către Asociația Elevilor din Constanța, instituția noastră a fost obligată de către instanță de a suspenda aplicarea articolului nr. 3 alin.1 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021, care prevede: „Decontarea cheltuielilor în vederea asigurării gratuității la Serviciul de transport rutier județean pentru elevii din învățământul preuniversitar, se va face numai după asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat, conform art. 84 alin. (1Ù1) din Legea nr. 1/2011”.
 

În acest sens, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, i-a invitat pe reprezentanții elevilor pentru a le expune, încă o dată, faptul că nu s-a opus și nu se va opune niciodată decontării transportului acestora, ci faptul că în acestă legislație există o lacună prin care niciun Consiliu Județean din România, nu poate deconta și nici nu decontează, în acest moment, transportul elevilor.

„Mi-am dorit o nouă întâlnire cu reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, pentru a avea o discuţie aplicată pe un subiect care ne interesează.

Am spus-o de nenumărate ori şi am să vă spun şi astăzi: îmi doresc din tot sufletul ca elevii din județul nostru, să beneficieze de transport gratuit! Nu sunt doar simple vorbe şi nu suntem împotriva acestui drept al elevilor, pentru că, înainte de orice, suntem la rândul nostru, părinţi.

Am realizat şi am transmis, împreună cu colegii mei, o hotărâre prin care să stabilim metodologia de acordare a transportului gratuit al elevilor.

Mai mult, am solicitat instituţiilor statului, respectiv Ministerului Finanţelor, să ne acorde suportul financiar în acest sens. Am parcurs toate etapele legale, dar absolut toate, pentru a putea acorda această gratuitate elevilor.

Însă, două lucruri nu sunt clarificate nici pănă astăzi, pentru niciun consiliu județean din țară: care este alocarea bugetară şi cine o acordă. Spun acestea, deoarece în ultimul act normative se prevede ca decontarea să fie realizată prin Ministerul Educaţiei, respectiv ISJ. Aceste lacune, cu privire la modalitățile de asigurare a fondurilor din legislaţie nu ne permit, în acest moment, decontarea transportului elevilor. Așteptăm motivarea instanței de judecată și în funcție de aceasta vom acționa în consecință” – a declarat Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.


Totodată, Sorin Mihai, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean, si-a arătat disponibilitatea pentru a fi rezolvată această problemă cât mai curând posibil, cu respectarea legislației în vigoare de către instituția Consiliului Județean Constanța.

„Îmi doresc ca discuțiile să le purtăm într-o zonă, dacă nu a respectului, cel puțin a politeții, cu respectarea unor simple principii de comunicare. Doar aşa putem fi constructivi. Din punctul meu de vedere, acţiunile CJC şi acţiunile ISJ sau ale asociației elevilor se îndreaptă către aceeași idee: să fie asigurate fondurile necesare pentru a acorda gratuitate elevilor şi a le respecta acest drept. Nu văd unde este zona de conflict.

Felul în care se comunică nu trebuie să fie conflictual, ci constructiv. Din felul în care s-au purtat discuţiile, eu personal, am tras o concluzie pertinentă: se doreşte şi există implicare în rezolvarea acestei probleme. O concluzie pe care mi-aş dori să o fi tras şi dumneavoastră, reprezentanţii elevilor.Mi-ar părea rău să constat că această şedinţă nu şi-a atins scopul. Ar fi trist!” – a declarat Sorin Mihai, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean.


În acest moment, conducerea Consiliului Județean Constanța, așteaptă motivarea instanței de judecată, pentru a putea începe toate demersurile necesarare obținerii fondurilor de la instituțiile abilitate de lege, pentru a duce la îndeplinire dispozițiile Tribunalului Constanța.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hotărâre a Consiliului Județean Constanța, anulată de Tribunal! Cine a fost adversarul CJC (document)

16 Oct 2021 798

Consiliul Județean Constanța, convocat în şedinţă ordinară. Ce proiecte se află pe ordinea de zi

14 Oct 2021 569

O companie din Iași va realiza proiectul tehnic al noului Acvariu de la Constanța. Clădirea va avea suprafața construită la sol 2600 mp

14 Oct 2021 1256

Dosarul Elenei Udrea, amânat pentru luna viitoare. Printre condamnați, Ioana Băsescu și Ioan Wagner, fostul director Oil Teminal

14 Oct 2021 1167

Licitație pentru servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare la unele imobile aparținând Consiliului Județean Constanța

11 Oct 2021 484

Unul dintre directorii din Consiliul Județean Constanța și-a suspendat raporturilor de serviciu

09 Oct 2021 1523

Încep lucrările de execuție pentru modernizarea DJ 226 Corbu-Săcele-Istria-Mihai Viteazu și DJ 226A Cetatea Histria – DN22/Tariverde

07 Oct 2021 1027

Dosarul pentru transportul gratuit al elevilor din Constanța a ajuns la Curtea de Apel

04 Oct 2021 796

Deznodământul ședinței Consiliului Județean Constanța, forma hibridă. Ce se întâmplă cu transportul județean

29 Sep 2021 718

Restitutio SRL a câștigat contractul de proiectare pentru conservarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar

29 Sep 2021 653

O comisie formată din experți a reevaluat-o pe Dana Dumitrescu, de la Teatrul de Stat Constanța. A obținut nota 6.30 și contestă din nou rezultatul!

29 Sep 2021 1337

Consiliul Județean Constanța, convocat în ședință ordinară. Ce se va discuta (document)

23 Sep 2021 739

Ambulatoriul SOTRM din Eforie Sud rămâne nereabilitat. Licitația a fost anulată de Consiliul Județean Constanța

23 Sep 2021 235

Conducerea Consiliului Județean Constanța a verificat stadiul lucrărilor de pe tronsonul de drum Albești – Coroana de pe DJ 393

22 Sep 2021 722

Dosar la DNA pentru transportul gratuit al elevilor din Constanța. CJC, nemulțumit! Ce se întâmplă în instanță

21 Sep 2021 626