Preşedintele Iohannis, discuție cu secretarul american al Apărării despre provocările energetice din Europa

  • Președintele Klaus Iohannis, l-a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe Secretarul Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin, aflat în vizită oficială în România, se arată într-un document transmis de Administrația Prezidențială. 


În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte referitoare la stadiul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA și perspectivele de dezvoltare ale acestuia, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării.

Președintele României a apreciat evoluția și rezultatele remarcabile ale cooperării bilaterale dintre țara noastră și SUA și a reiterat importanța pe care țara noastră o acordă consolidării Parteneriatului Strategic, atât la nivelul dialogului politic, cât și la nivel sectorial, în domeniile apărării, economic și energetic.

Președintele Klaus Iohannis a evocat dialogul substanțial pe care l-a avut cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, în marja Summitului NATO de la Bruxelles, din luna iunie 2021, precum și importanța participării liderului de la Casa Albă la Summitul Formatului B9, găzduit de Președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, în luna mai 2021. 

Președintele Klaus Iohannis a salutat nivelul excelent al cooperării existente la nivelul forțelor armate române și americane, confirmat în cadrul exercițiilor, misiunilor și operațiilor, și a încurajat dezvoltarea pe mai departe a proiectelor comune în context bilateral și aliat, pentru întărirea securității regionale și, implicit, a celei euroatlantice.

Totodată, Președintele României a oferit asigurări că țara noastră va continua să fie un partener strategic și un aliat de încredere, ferm angajat în consolidarea politică și militară a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre.

Referindu-se la contextul global de securitate, Președintele Klaus Iohannis a evocat caracterul esențial al unei relații transatlantice solide pentru gestionarea provocărilor comune de securitate.

În context, Președintele României a punctat impactul evoluțiilor recente din domeniul energetic la nivelul Uniunii Europene, evidențiind eforturile României în direcția diversificării surselor de energie, precum energia nucleară, și a sporirii independenței energetice a țării noastre.

Secretarul Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin, a apreciat consistența Parteneriatului Strategic cu România și a subliniat interesul sporit al SUA de a continua dezvoltarea și diversificarea excelentelor relații de cooperare cu țara noastră.Oficialul american a transmis recunoștința SUA față de contribuția majoră a României în cadrul NATO, punctând importanța cooperării dintre forțele armate române și americane, în cei aproape 20 de ani în teatrul de operații din Afganistan, pentru construcția și aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

De asemenea, Secretarul Apărării, Lloyd J. Austin, a subliniat hotărârea SUA de a-și menține angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre și de a consolida relațiile bilaterale cu România.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Klaus Iohannis, la recepția de Ziua Națională a României „Sărbătorim astăzi Ziua Națională într-un moment marcat de griji și suferințe“ (VIDEO)

01 Dec 2021 396

Ceremonie de decorare a unor cadre medicale cu prilejul Zilei Naționale a României. Ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis

01 Dec 2021 362

Klaus Iohannis, decrete de decorare cu ocazia Zilei Naționale. Lista completă. Pe listă, și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța

30 Nov 2021 729

Klaus Iohannis „Hanuca îi încurajează pe cei care o sărbătoresc să devină prin cuvânt și faptă un model pentru semeni“

28 Nov 2021 495

Membrii Guvernului condus de Nicolae Ciucă au depus jurământul de învestitură. Ce a declarat președintele Klaus Iohannis (VIDEO)

25 Nov 2021 474

Lege promulgată de Iohannis. Materia „Istoria evreilor. Holocaustul“ va deveni obligatorie

25 Nov 2021 953

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României

25 Nov 2021 494

Klaus Iohannis „Îmi doresc să văd o analiză onestă a modului în care s-a derulat concursul de directori de școli“

24 Nov 2021 481

Orban despre Iohannis „Într-o 'Românie Normală', cinstit ar fi fost să îşi depună demisia“

24 Nov 2021 472

Lege promulgată de Klaus Iohannis Veteranii de război şi pensionarii vor primi legitimaţiile de transport tip card

24 Nov 2021 628

24 noiembrie în istoria lumii. Italia recunoaște independența României, în 1879. Ce evenimente s-au mai petrecut și pe cine aniversăm

24 Nov 2021 390

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în vizită oficială în România (VIDEO)

23 Nov 2021 443

Dacian Cioloş „USR nu va vota un guvern capturat de PSD, partid care a gazat cetățenii români pe 10 august”

22 Nov 2021 1692

Decretul privind desemnarea lui Nicoale Ciucă în calitatea de candidat la funcţia de premier, semnat de preşedintele Iohannis

22 Nov 2021 446

Nicolae Ciucă. „Cetăţenii români aşteaptă stabilitate şi soluţii”. De joi, speră să se poată apuca „serios de treabă"

22 Nov 2021 1203