Președintele Klaus Iohannis „Avram Iancu, conducătorul Revoluției din anul 1848 din Transilvania, a fost un erou care și-a dedicat viața și energia interesului poporului său“

Președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația PrezidențialăPreședintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 11 septembrie 2022, un mesaj cu prilejul Serbărilor Naționale Țebea 2022.

Potrivit Administrației Prezidențiale, mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Comemorăm astăzi 150 de ani de la trecerea în panteonul națiunii române a uneia dintre cele mai semnificative personalități din galeria eroilor noștri. Avram Iancu, conducătorul Revoluției din anul 1848 din Transilvania, a fost o figură emblematică a desăvârșirii conștiinței noastre de neam, un erou care și-a dedicat viața și energia interesului poporului său.

Evenimentele anuale prilejuite de omagierea lui Avram Iancu, „Crăișorul Munților”, dovedesc importanța valorilor și tradițiilor care, protejate și transmise mai departe, ne dau încredere să privim spre un viitor pașnic și prosper. Trasând un arc peste timp, modelul de viață și de autentică dăruire al revoluționarului român pașoptist constituie și în prezent o sursă valoroasă de inspirație.

Intelectual prin formație, Avram Iancu credea în forța faptelor și s-a consacrat în istorie ca un luptător pentru libertate socială și națională. Era cunoscut pentru discursurile sale patriotice înflăcărate și pentru tăria cu care promova drepturile românilor din Transilvania, iar puterea și profunzimea cuvintelor sale însuflețesc și astăzi.

Transmit salutul meu tuturor celor prezenți la Serbările Naționale, care poartă mai departe cu mândrie amintirea și spiritul lui Avram Iancu.

Participarea în fiecare an la acest eveniment a atât de multor români ne arată că noile generații percep acest loc - mormântul lui Avram Iancu și Gorunul lui Horea - ca pe un loc în care își reafirmă rădăcinile, identitatea, patriotismul și respectul față de sacrificiile înaintașilor.

În prezent, ne aflăm într-un context dificil, în care suntem martorii resuscitării unei mentalități imperialiste, în numele căreia un stat independent este supus unei agresiuni brutale, care părea imposibil de conceput în Europa zilelor noastre.


Ne confruntăm cu una dintre cele mai mari crize umanitare din istoria recentă a continentului nostru, care generează un număr tot mai mare de victime, distrugeri și strămutări de persoane în interiorul și în afara granițelor Ucrainei.

În acest moment de criză, țara noastră își reafirmă angajamentul pentru consolidarea relației transatlantice și sprijină demersurile care să asigure securitatea regională, pentru a proteja libertatea românilor și pentru a construi o lume a păcii și a democrației, în care primează valorile comune, împărtășite și de Avram Iancu, precum respectul reciproc, protejarea vieții și a drepturilor tuturor cetățenilor.


Îmi exprim convingerea că eforturile comune ale comunității internaționale, dialogul politic, și nu confruntarea, alături de obiectivele noastre convergente și complementare, ale NATO și UE vor asigura consolidarea securității și stabilității europene, mai ales în Europa de Sud-Est și în Regiunea Mării Negre.

Fie ca reperele morale și spirituale afirmate prin jertfă și lăsate nouă moștenire de Avram Iancu să ne călăuzească și să ne inspire în afirmarea și consolidarea unei Românii moderne, prospere, europene și democratice.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legea de modificare a OUG privind circulaţia pe drumurile publice, promulgată de președintele Klaus Iohannis

07 Dec 2022 351

Profesoară din Tulcea, distinsă cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler

04 Dec 2022 980

Comisar șef de poliție de la Constanța, decorat de Klaus Iohannis. Despre cine este vorba

02 Dec 2022 2191

Președintele Klaus Iohannis a decorat mai mulți militari. Cine a primit Medalia Virtutea Militară clasa a III-a, de la Constanța

02 Dec 2022 621

IJJ Constanța Inspectorul șef, Daniel Ferencz, primul comandant al unității avansat la gradul de general în ultimii 17 ani

01 Dec 2022 1120

Rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și șeful Statului Major al Forțelor Navale, avansați în grad de Ziua Națională a României

01 Dec 2022 2151

Cadre medicale decorate de președintele României de Ziua Națională a României (VIDEO

01 Dec 2022 650

Daniel Mihai Ferencz, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, avansat la gradul de general

30 Nov 2022 1426

Alexandru Dan Munteanu, prefectul județului Tulcea, decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul „Bărbăție și Credință”

30 Nov 2022 632

Judecătoarea Ioana Alina Ilie, de la Curtea Supremă, iese la pensie! A „tranșat“ Dosarul retrocedărilor din Constanța

30 Nov 2022 644

Ultima oră! Președintele a semnat decretul de pensionare pentru magistrații Adina Florea și Silviu Ciocoiu

30 Nov 2022 920

Ovidiu Văleanu și Ioan Rus Doi generali de brigadă din STS părăsesc sistemul prin pensionare!

30 Nov 2022 1414

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit la Palatul Cotroceni, pe Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken

29 Nov 2022 655

Iohannis a trimis spre reexaminare Parlamentului o lege importantă. Vizate, administrațiile portuare

28 Nov 2022 578

Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken va avea întrevederi la București cu președintele Klaus Iohannis

26 Nov 2022 544