Președintele Klaus Iohannis „Avram Iancu, conducătorul Revoluției din anul 1848 din Transilvania, a fost un erou care și-a dedicat viața și energia interesului poporului său“

Președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația PrezidențialăPreședintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 11 septembrie 2022, un mesaj cu prilejul Serbărilor Naționale Țebea 2022.

Potrivit Administrației Prezidențiale, mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Comemorăm astăzi 150 de ani de la trecerea în panteonul națiunii române a uneia dintre cele mai semnificative personalități din galeria eroilor noștri. Avram Iancu, conducătorul Revoluției din anul 1848 din Transilvania, a fost o figură emblematică a desăvârșirii conștiinței noastre de neam, un erou care și-a dedicat viața și energia interesului poporului său.

Evenimentele anuale prilejuite de omagierea lui Avram Iancu, „Crăișorul Munților”, dovedesc importanța valorilor și tradițiilor care, protejate și transmise mai departe, ne dau încredere să privim spre un viitor pașnic și prosper. Trasând un arc peste timp, modelul de viață și de autentică dăruire al revoluționarului român pașoptist constituie și în prezent o sursă valoroasă de inspirație.

Intelectual prin formație, Avram Iancu credea în forța faptelor și s-a consacrat în istorie ca un luptător pentru libertate socială și națională. Era cunoscut pentru discursurile sale patriotice înflăcărate și pentru tăria cu care promova drepturile românilor din Transilvania, iar puterea și profunzimea cuvintelor sale însuflețesc și astăzi.

Transmit salutul meu tuturor celor prezenți la Serbările Naționale, care poartă mai departe cu mândrie amintirea și spiritul lui Avram Iancu.

Participarea în fiecare an la acest eveniment a atât de multor români ne arată că noile generații percep acest loc - mormântul lui Avram Iancu și Gorunul lui Horea - ca pe un loc în care își reafirmă rădăcinile, identitatea, patriotismul și respectul față de sacrificiile înaintașilor.

În prezent, ne aflăm într-un context dificil, în care suntem martorii resuscitării unei mentalități imperialiste, în numele căreia un stat independent este supus unei agresiuni brutale, care părea imposibil de conceput în Europa zilelor noastre.


Ne confruntăm cu una dintre cele mai mari crize umanitare din istoria recentă a continentului nostru, care generează un număr tot mai mare de victime, distrugeri și strămutări de persoane în interiorul și în afara granițelor Ucrainei.

În acest moment de criză, țara noastră își reafirmă angajamentul pentru consolidarea relației transatlantice și sprijină demersurile care să asigure securitatea regională, pentru a proteja libertatea românilor și pentru a construi o lume a păcii și a democrației, în care primează valorile comune, împărtășite și de Avram Iancu, precum respectul reciproc, protejarea vieții și a drepturilor tuturor cetățenilor.


Îmi exprim convingerea că eforturile comune ale comunității internaționale, dialogul politic, și nu confruntarea, alături de obiectivele noastre convergente și complementare, ale NATO și UE vor asigura consolidarea securității și stabilității europene, mai ales în Europa de Sud-Est și în Regiunea Mării Negre.

Fie ca reperele morale și spirituale afirmate prin jertfă și lăsate nouă moștenire de Avram Iancu să ne călăuzească și să ne inspire în afirmarea și consolidarea unei Românii moderne, prospere, europene și democratice.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 392

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 428

Președintele Iohannis a promulgat Legea „2 Mai“ – Traficul de droguri de mare risc, pedepsit cu închisoare cu executare

21 Mar 2024 505

CCR permite posesorilor de permis categoria B să conducă scutere

20 Mar 2024 413

Decretul semnat de Klaus Iohannis Anul 2025 va fi „Anul Centenar al Patriarhiei Române”

19 Mar 2024 423

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 1698

Curtea Constituțională a României, sesizată de președintele României în cazul legii privind executorii judecătorești

14 Mar 2024 449

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 684

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 735

Klaus Iohannis - „„Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte“ (VIDEO)

12 Mar 2024 398

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 392

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 427

Modificarea Legii Concurenței, reexaminată la cererea președintelui Iohannis

11 Mar 2024 835

Legea care interzice vânzarea de energizante către minori, promulgată

11 Mar 2024 539

Iohannis- „Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană”

09 Mar 2024 469