Președintele PNL Nicolae Ciucă, despre rotativa guvernamentală „Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic, în afară de rămânerea în protocol.

Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Facebook/Guvernul RomânieiPreşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că mandatul echipei de negociere a partidului privind rotativa guvernamentală este menţinerea protocolului coaliţiei sau, în caz contrar, reducerea numărului de ministere şi al secretarilor de stat, conform Agerpres.ro

Ciucă a precizat că îşi va demisia din funcţia de prim-ministru pe 26 mai, în vederea demarării procedurilor constituţionale pentru rotativa guvernamentală.

"Am aprobat mandatul cu care echipa de negociere a Partidului Naţional Liberal (...) va intra în negocieri începând de mâine. Mandatul are două elemente principale şi anume: menţinerea în protocolul semnat în 2021 şi, desigur, orice ieşire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor, iar decizia noastră, discutată de altfel mai mult timp în partid, reducerea numărului de ministere, a numărului de secretari de stat. Practic, iniţierea acestei decizii a Partidului Naţional Liberal a fost luată în momentul în care, prin ultima ordonanţă de urgenţă pe care am dat-o, am redus cu 50% numărul de consilieri personali la nivelul demnitarilor", a afirmat Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.


El a adăugat că în spaţiul public a apărut un fake news potrivit căruia PNL ar fi cerut "ceva" în aceste negocieri.

"În spaţiul public s-a încercat un fake news, i-aş spune şi îi spun cu convingere, legat de faptul că Partidul Naţional Liberal ar fi cerut ceva. Vă spun doar atât: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic, în afară de rămânerea în protocol. Noi am cerut să ne facem treaba onest şi cu responsabilitate la nivelul Guvernului. Am avut şi avem în continuare responsabilitatea să asigurăm stabilitate politică, să asigurăm măsurile şi deciziile prin care să gestionăm toate aceste provocări şi dificultăţi cu care se confruntă nu doar România, ci întreaga regiune, întreaga Europă şi ştim cu toţii care au fost elementele, efectele, consecinţele acestor crize suprapuse şi succesive. Încă o dată: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic", a transmis liderul PNL.


Din echipa de negociere a liberalilor fac parte, alături de Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Rareş Bogdan, Dan Motreanu şi Gheorghe Flutur.

Întrebat dacă PNL ar fi dispus să cedeze Ministerul Transporturilor la schimb cu Ministerului Agriculturii sau Ministerul Mediului, Ciucă a spus: "Nu am discutat absolut niciun fel de variante de negociere, Biroul Politic Naţional ne-a îndrituit cu responsabilitatea de a intra în negocieri, iar la negocieri vom vedea care vor fi solicitările celorlalţi parteneri şi, în funcţie de asta, vom lua o decizie".

El a explicat că, dacă nu se rămâne în prevederile protocolului, varianta este renegocierea a "tot ceea ce înseamnă distribuirea responsabilităţii ministerelor cu condiţia reducerii numărului ministerelor, a tuturor poziţiilor din aparatul de stat: secretar de stat, subsecretar de stat, agenţii companii".

"E o chestiune care trebuie asumată politic şi noi am decis să solicităm chestiunea aceasta în coaliţie", a completat premierul.


Întrebat dacă UDMR ar trebui să renunţe la unul dintre cele trei portofolii, Nicolae Ciucă a răspuns: "Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului şi la reducerea numărului de portofolii, este algebră simplă şi trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine în funcţie de reprezentarea în Parlament, dar, în momentul de faţă, nu am discutat absolut nimic pe acest subiect".

Potrivit premierului, în cazul reducerii numărului de ministere, şi PNL va rămâne cu mai puţine portofolii.

"Dacă vorbim de reducere, este foarte posibil să rămânem cu mai puţine ministere", a explicat Ciucă.


Întrebat dacă va propune femei pentru funcţiile de ministru în următorul Guvern, liderul liberal a evidenţiat că este un moment pentru respectarea angajamentului de asigurare a egalităţii de şanse.

"Este un subiect pe care l-am promovat şi l-am discutat imediat după ce am realizat că, din punctul acesta de vedere, nu s-a respectat acest angajament al nostru de egalitate de şanse pentru doamnele din Partidul Naţional Liberal. Şi, atunci, apreciez că este un moment prin care ceea ce am vorbit să transpunem în practică şi să avem mai multe doamne în Guvernul României, în Parlamentul României. Ne-am angajat la acea treime pe care am asumat-o şi o asum în continuare. Cred foarte mult în capacitatea şi în tot ceea ce poate să facă o doamnă sau o domnişoară care îşi asumă responsabilitatea unei astfel de funcţii", a afirmat Nicolae Ciucă. 

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 354

Tulcea Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii porturilor de la Dunăre

13 Apr 2024 406

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 846

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 653

LIVE VIDEO+TEXT Liderii PNL sunt prezenți la Constanța la lansarea candidaților partidului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 1201

PNL Constanța își lansează candidații pentru alegerile locale! Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezent la eveniment

10 Apr 2024 738

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse și combat violența împotriva femeilor”

08 Mar 2024 355

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 577

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 945

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 587

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie

19 Feb 2024 1185

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 570

Nicolae Ciucă, despre organizarea alegerilor „Am întrerupt negocierile aseară, urmând a fi reluate vineri”

13 Feb 2024 692

Se va introduce serviciul militar obligatoriu în România? Anunțul președintelui Senatului, Nicolae Ciucă

13 Feb 2024 768

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 753