Președintele României este de acord cu aplicarea sancțiunilor suplimentare împotriva Rusiei

Teleconferință, foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 21 martie 2022, la o reuniune de coordonare, în format videoconferință, organizată de Președintele Consiliului European, Charles Michel, anunță Administrația Prezidențială.

Reuniunea a avut loc în pregătirea Consiliului European de la Bruxelles, din perioada 24-25 martie 2022, la care va participa și Președintele Statele Unite ale Americii, Joe Biden.

La acest eveniment au mai participat Prim-miniștrii Republicii Letonia, Krišjānis Kariņš, Luxemburgului, Xavier Bettel, Republicii Slovace, Eduard Heger, Ungariei, Viktor Orbán, şi Irlandei, Micheál Martin.

Conform sursei citate, discuțiile s-au concentrat pe evoluțiile legate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe eforturile de gestionare a situației umanitare din Ucraina și măsurile de sprijin pentru refugiați.

Au mai fost discutate aspecte legate de implementarea sancțiunilor adoptate de Uniunea Europeană la adresa Rusiei, respectiv a Belarusului, precum și continuarea procesului de identificare a noi măsuri restrictive.

De asemenea, au fost discuții și în jurul consolidării dimensiunii de securitate şi apărare a Uniunii Europene în contextul adoptării Busolei Strategice, despre securitatea aprovizionării cu energie la nivel european, cu accent pe reducerea dependenței energetice față de Rusia şi identificarea de măsuri în plan european pentru limitarea efectelor prețurilor ridicate la energie.

Au mai fost abordate aspecte economice referitoare la consolidarea Pieței Interne, precum şi relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relațiile cu China și situația din Bosnia - Herțegovina. 

Totodată, liderii au abordat progresele înregistrate privind Uniunea Bancară și Uniunea piețelor de capital în perspectiva Summitului Euro în format extins din 25 martie. 

În cadrul intervenției sale, Președintele României a informat despre eforturile pe care țara noastră continuă să le depună pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina, precum și despre sprijinul direct acordat Ucrainei prin hub-ul umanitar de la Suceava, care beneficiază de sprijinul Comisiei Europene și al Statelor Membre.


Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest sprijin trebuie acordat în continuare, evidențiind dificultățile cu care se confruntă populația care a rămas în Ucraina și accentuând nevoia urgentă de a se ajunge la încetarea focului și de a proteja civilii din Ucraina, mai arată documentul Administrației Prezidențiale.

Președintele României s-a pronunțat pentru adoptarea de către Uniunea Europeană de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, care să aibă un impact relevant asupra acesteia.

Referitor la obiectivul asigurării securității energetice a Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis a reafirmat importanța diversificării surselor și a rutelor de aprovizionare cu energie, dar și necesitatea dezvoltării interconectivității între statele membre, în contextul obiectivului major al Uniunii de reducere a dependenței energetice de Federația Rusă.

În ceea ce privește subiectul prețurilor ridicate la energie, Președintele României a reiterat nevoia de identificare cât mai rapidă a unor soluții convergente la nivel european, atrăgând atenția asupra dificultăților generate de legătura dintre scumpirea gazelor naturale și prețurile la energia electrică, ceea ce generează un impact nedorit asupra pieței.

Președintele Klaus Iohannis a indicat că obiectivul imperativ este de a găsi soluții eficiente pe termen scurt, care să protejeze cetățenii europeni și competitivitatea economică la nivelul Uniunii, pentru ca producția industrială și locurile de muncă din economiile europene să nu fie afectate pe termen lung de actuala criză energetică.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis „Ca Președinte al României, voi continua să veghez la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice“ (VIDEO)

27 Mar 2023 423

Klaus Iohannis La 30 de ani de la aderare, România este un adevărat campion al promovării Francofoniei şi a valorilor sale

16 Mar 2023 526

Președintele României, Klaus Iohannis, în vizită oficială la Sofia, Bulgaria, la invitația Președintelui Rumen Radev

15 Mar 2023 439

14 martie 2020 – Trei ani de la declararea stării de urgență în România

14 Mar 2023 647

Administrația Prezidențială explică de ce se închiriază avioane pentru deplasările președintelui Iohannis în străinătate

11 Mar 2023 626

Preşedintele Klaus Iohannis, întrevedere cu autorităţile locale din Kyoto. „Raporturile dintre țările noastre au fost ridicate la cel mai înalt nivel“ (VIDEO)

08 Mar 2023 575

Președintele României, Klaus Iohannis, primit la Palatul Imperial din Tokyo, de Împăratul Japoniei (GALERIE FOTO)

07 Mar 2023 609

Decizia, publicată în Monitorul Oficial! Noi zile libere pentru români

06 Mar 2023 907

Lege promulgată! 6 și 7 ianuarie, zile libere de la stat

03 Mar 2023 716

Klaus Iohannis „Susținerea femeilor pentru a se implica în viața publică și profesională trebuie să fie permanentă“

01 Mar 2023 597

Mai mulți magistrați se pensionează. Președintele României a semnat decretele

23 Feb 2023 668

VIDEO+FOTO Preşedintele Iohannis participă, la Varşovia, la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9

22 Feb 2023 728

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Dezrobirii Romilor- O zi a condamnării rasismului, a xenofobiei şi a urii

20 Feb 2023 495

Cinci magistrați ies la pensie! Președintele Iohannis a semnat decretele

17 Feb 2023 696

Curtea Constituţională a României a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind administrarea porturilor

15 Feb 2023 1045