Actualitate

Președintele României, Klaus Iohannis a participat la exercițiul militar Saber Guardian 17. Ce a declarat șeful statului

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 15 iulie a.c., la Cincu, județul Brașov, o declarație de presă în urma participării la exercițiul militar multinațional 'Saber Guardian — 2017'.
 
Prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:
 
'Am asistat la un exercițiu foarte deosebit atât prin amploarea lui, cât și prin numărul de participanți, dar și faptul că aici au participat ostași români, americani, dar și invitați din mai multe state a făcut din acest exercițiu un exercițiu internațional. Foarte reușit, după părerea mea. Și, ați văzut adineauri, i-am felicitat pe comandanții care au condus unitățile care au participat la acest exercițiu.
 
Un foarte înalt nivel de profesionalism și, s-a putut constata foarte ușor, un exercițiu special prin faptul că aici au participat mai multe arme. Acest lucru până acum nu s-a realizat la noi, este o premieră.
 
Rezultatul final, evaluarea finală, o vor face militarii în orele și zilele care urmează, dar o primă evaluare se poate face la momentul acesta. A fost un exercițiu foarte reușit. Îi felicit pe toți cei care au pregătit, au condus acest exercițiu și, evident, pe toți cei care au participat, indiferent de rang.'
 
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
 
Jurnalist: Sunteți îngrijorat, domnule Președinte, pentru că nu au fost cheltuiți banii alocați pentru achizițiile din apărare, cele două procente din PIB?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Recunosc că suntem deja foarte târziu în anul fiscal și ar trebui ca Ministerul Apărării să ia toate măsurile pentru a se încadra în cheltuirea, cu folos, nu oricum, a acestor sume importante.
 
Jurnalist: Domnul Țuțuianu este aici. Ați discutat și acest aspect, acum sau în alte ocazii?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, o să avem o discuție foarte aplicată pe aceste chestiuni.
 
Jurnalist: În legătură cu Planul de înzestrare, acele achiziții, planul retras din CSAT, se va face o ședință extraordinară sau așteptați ședința ordinară a Consiliului?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici să nu facem o confuzie. Acela a fost planul de înzestrare pentru mai mulți ani. Ceea ce trebuie achiziționat și pe ce trebuie să se concentreze în acest an este foarte clar, nu e nicio problemă, și există toate aprobările necesare pentru ca aceste achiziții să fie făcute de Ministerul Apărării în condiții bune.
 
Jurnalist: Corect, dar vorbind de Planul de înzestrare pentru următorii zece ani, va fi nevoie de o ședință extraordinară a CSAT sau așteptați ședința ordinară, cea trimestrială?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O să avem grijă să aprobăm — să discutăm și să aprobăm — aceste planuri imediat cum ne sunt prezentate.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, am văzut că la acest exercițiu au participat inclusiv militari din Ucraina. În ultima vreme, există o discuție tot mai aplicată despre intrarea în NATO a Ucrainei. O vedeți oportună?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta este o chestiune care cu greu am putea să o discutăm astăzi, dar constatăm cu toții că militarii ucraineni au dorit și au putut astăzi să participe la acest exercițiu. Dacă Ucraina va dori sau nu va dori să devină aliat NATO, aceasta este o chestiune care se va discuta atunci când Ucraina își exprimă dorința în vreun fel.
 
Jurnalist: Pentru că au Apărarea merge mână în mână cu Economia, ați transmis ieri un mesaj de îngrijorare, printr-un consilier de-al domniei dumneavoastră. Care este pasul pe care trebuie să îl facă Guvernul în acest moment?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu trebuie făcut un pas special și nu trebuie reinventată roata. Ceea ce am vrut să transmit și cred că a fost destul de clar este că avem nevoie de stabilitate și avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbări frecvente de abordare strategică, de exemplu în domeniul fiscal, nu fac bine absolut nimănui. Nemaivorbind de faptul că ele nu pot fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Mediul de afaceri, dar și omul simplu, vrea să știe ce dorește statul și cum va face statul aceste lucruri. Asta înseamnă stabilitate și predictibilitate. Cu toții ne dorim creștere economică, dar prin măsuri care sunt nepregătite sau slab pregătite în nici un caz nu vom obține acest obiectiv. Deci, încă o dată, predictibilitate, stabilitate, acestea trebuie garantate. Indiferent cine guvernează, indiferent ce abordare are, aceste lucruri trebuie să prevaleze.
 
Jurnalist: Could you tell me what the significance is of these exercises today for Romania?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: It's a very important exercise, because here a premiere, not only a large number of Romanian and US troops, we also have guests and we have several arms that have been involved in this exercise. The aim of the exercise, of course, is to see if more units can work together, if the troops are compatible, if the styles are compatible, and the first answer we can give right now is yes, they are compatible, they worked very well together and everybody who assisted today could see that this is living proof of the fact our soldiers not only talk together, they are able, when it is necessary, to fight together.
 
Jurnalist: Could they deter Russia?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Of course they could, and I think they do it.
 
Jurnalist: Se vorbește, zilele acestea, despre o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii. Ați susține această idee?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mi se pare iarăși din acel film lipsit de predictibilitate. Dacă se face un studiu și se discută foarte aprofundat, în primul rând cu cei vizați, atunci se poate veni cu un concept. După părerea mea, sincer, la acest moment, să vorbim despre impozitarea bisericilor mi se pare un fel de aventură fiscală.
 
Jurnalist: E drept că cel care a venit cu ideea a fost demis. Nu mai este consilierul Premierului.
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, mă rog.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, pe chestiunile de apărare, pentru că a fost pusă și în engleză întrebarea despre Rusia. Am văzut reacții, în presă cel puțin, în presa internațională, în legătură cu achiziția de rachete Patriot. Și, de asemenea, și cu aceste exerciții militare din ultima perioadă. Credeți că toate aceste lucruri tensionează în vreun fel relația actuală cu Federația Rusă?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În primul rând, trebuie să vedem pentru ce se fac aceste achiziții. Noi nu ne pregătim să atacăm pe nimeni. Noi ne pregătim să fim mai bine dotați, ca Armata noastră să beneficieze de dotări moderne, eficiente. Este un lucru absolut necesar și aceste dotări nu sunt gândite, repet, pentru a ataca pe cineva. Ele sunt gândite pentru a ne apăra, pentru a garanta securitatea românilor în România.
 
Jurnalist: Domnule Președinte, în legătură cu activarea Brigăzii multinaționale, este un rezultat al Summitului de la Varșovia, ce ne puteți spune legat de acest subiect?
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, este un rezultat al muncii noastre de convingere pe care am dus-o înaintea și în cursul Summitului de la Varșovia și sunt foarte mulțumit că astăzi am putut să avem ceremonia de inaugurare. Știți că deja anul trecut am avut faza inițială, s-a inaugurat sediul, au început participanții să sosească și, iată, într-un timp record, părerea mea, am reușit să punem la punct tot ce a fost de pus la punct. E un semnal, încă o dată, că România este un aliat extrem de serios, România este un aliat foarte bine pregătit și soldații noștri sunt foarte, foarte buni profesioniști și au capacitatea să integreze foarte repede alți profesioniști veniți din state aliate.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Protest în fața Palatului Cotroceni. Oamenii au ieși în stradă pentru a susține DNA

17 Feb 2018 408

Premierul Dăncilă, despre discuția de astăzi cu Klaus Iohannis. Subiecte abordate

15 Feb 2018 226

LIVE TEXTKlaus Iohannis, conferință de presă în contextul acuzațiilor la adresa DNA - ”Niște penali încearcă sa atace DNA”

15 Feb 2018 588

Curtea Constituțională a decis că legea de aprobare a OUG 96/2016 este neconstituțională

13 Feb 2018 461

Decret privind aprobarea contractului cadru de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, semnat de preşedinte

13 Feb 2018 345

Preşedintele Klaus Iohannis, victorie la CCR

07 Feb 2018 670

Preşedintele Iohannis a semnat mai multe decrete de decorare a unor militari pentru misiunile din Afganistan

05 Feb 2018 7135

Liviu Dragnea susține că şefa Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti a transmis minciuni comisarilor europeni. Ce i-a precizat președintelui Klaus Iohannis

04 Feb 2018 395

Ce spune premierul Viorica Dăncilă despre relația cu președintele Klaus Iohannis

04 Feb 2018 264

De ieri, Constanţa are şase noi judecători. Să-i cunoaştem!

02 Feb 2018 1117

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a dezvăluit salariile demnitarilor din fruntea statului după tăierea de 40%

01 Feb 2018 285

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcție pentru mai mulți judecători și procurori. Cine sunt de la Constanța

01 Feb 2018 592

Liviu Dragnea, după întâlnirea președintelui Iohannis cu șeful Comisiei Europene - ”Legile justiției vor fi puse în acord cu deciziile CCR”

31 Jan 2018 410

Bruxelles. Klaus Iohannis, despre legile Justiției - ”Sunt optimist”

31 Jan 2018 547

Klaus Iohannis a semnat noi decrete. Vizați, mai mulți magistrați

30 Jan 2018 320

Klaus Iohannis, discurs dur la adresa Guvernului Dăncilă - ”Sper să înceteze această țopăială guvernamentală”

29 Jan 2018 484

Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României

29 Jan 2018 276

Decrete semnate de președintele României Klaus Iohannis. Sunt vizați doi procurori și un judecător

26 Jan 2018 444

Klaus Iohannis „Voi atrage atenția și noului Guvern asupra responsabilității decidenților politici de a asigura stabilitatea economică a României“

25 Jan 2018 245

Militarii care au reprezentat România la competiția sportivă „Invictus Games Toronto 2017”, decorați de președintele Klaus Iohannis. Cine este de la Constanța (video)

24 Jan 2018 674

Klaus Iohannis - "Avem nevoie de un stat care să fie pe măsura aşteptărilor românilor"

24 Jan 2018 369

Klaus Iohannis, prezent la ceremoniile religioase cu prilejul Zilei Unirii Principatelor

24 Jan 2018 365

Sesizarea lui Klaus Iohannis cu privire la legea care menţine abrogarea suspendării funcţionarilor publici trimişi în judecată, admisă de CCR.

23 Jan 2018 423

Ce decrete a semnat președintele Klaus Iohannis. Vizează patru magistrati

19 Jan 2018 519

Adusă din condei. Se întâmplă și la case mai mari Cum a rezolvat Președinția greșeala din decretul de desemnarea premierului Dăncilă

19 Jan 2018 418

Decrete importante semnate de Klaus Iohannis. Ce legi a promulgat președintele

18 Jan 2018 372

Președintele României trimite spre reexaminare legea privind organizarea Monitorului Oficial al României

18 Jan 2018 252

Ce scrie presa internațională despre numirea noului premier, Viorica Dăncilă

17 Jan 2018 527

UPDATEEste oficial. Viorica Dăncilă, noul premier al României

17 Jan 2018 787

Liderul PSD, Liviu Dragnea s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. I-a prezentat propunerea PSD pentru funcția de premier

17 Jan 2018 254

Ce spune Niculae Bădălău despre o posibilă suspendare a lui Klaus Iohannis

16 Jan 2018 501

Premierul interimar Mihai Fifor va anunța miercuri deciziile luate cu privire la conducerea Poliției Române

16 Jan 2018 443

Anunț făcut de premierul nipon după vizita de la Palatul Cotroceni. Ce se întâmplă cu vizele de intrare în Japonia

16 Jan 2018 690

Ce decrete a semnat președintele Klaus Iohannis. Unul are legătură cu statutul deputaților și al senatorilor

16 Jan 2018 319

Cine este Mihai Viorel Fifor, premierul interimar desemnat de președintele Klaus Iohannis. Ce avere deține acesta (document)

16 Jan 2018 2984

Ministrul Mihai Fifor a fost desemnat ca premier interimar de președintele Klaus Iohannis. Ce a mai declarat șeful statului

16 Jan 2018 608

Surse. Președintele Klaus Iohannis nu e de acord ca Paul Stănescu să fie premier interimar

16 Jan 2018 556

Cinci evenimente culturale programate anul acesta au primit distincția „Înaltul Patronaj“ al președintelui României

15 Jan 2018 377

Președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea prin care s-a modificat modul de numire al conducerii ANCOM

15 Jan 2018 477

Prim-ministrul Japoniei, vizită oficială în România

12 Jan 2018 451

Klaus Iohannis a trimis spre reexaminare o lege importantă

12 Jan 2018 490

Klaus Iohannis sesizează CCR cu privire la Legea administraţiei publice

11 Jan 2018 442

Mai mulți magistrați au solicitat pensionarea și eliberarea din funcție. Decretele au fost semnate de președintele Klaus Iohannis

09 Jan 2018 513

Delegație OMV-Petrom primită la Palatul Cotroceni. Ce subiecte au fost analizate și ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis

09 Jan 2018 304

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Institutul Cantacuzino a trecut în soubordinea MAPN

08 Jan 2018 478

Preşedintele României a trimis spre reexaminare legea privind educația fizică și sportul. Ce prevede legea

08 Jan 2018 705

Klaus Iohannis a schiat astăzi în Munţii Şureanu din Alba

06 Jan 2018 510

Președintele Klaus Iohannis la ședința CSM „În România, Justiţia este independentă, trebuie să rămână aşa“

05 Jan 2018 443

Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis

03 Jan 2018 492

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul Anului Nou - ”Împreună, uniți și solidari, avem puterea de a construi o Românie mai bună” (video)

31 Dec 2017 650