Preşedintele României, Klaus Iohannis, îl primește pe preşedintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa

Administrația prezidențialăPreşedintele României, Klaus Iohannis, îl va primi marţi, 20 decembrie 2022, pe Preşedintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, la Batalionul 1 Instrucţie ,,Olt" din Caracal.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, vizita Preşedintelui Portugaliei are loc în contextul unui dialog bilateral intens, la nivel înalt, dar şi de lucru, şi al unei coordonări strânse în cadrul Uniunii Europene şi NATO. Domeniul apărării este unul din domeniile cheie ale cooperării bilaterale, Portugalia participând la forţa multinaţională NATO din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, având un contingent de forţe terestre staţionat la Caracal.

„Agenda discuţiilor celor doi şefi de stat va conţine aspecte legate de intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, dar şi economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabilă, al sănătăţii şi educaţiei.

Va fi salutată contribuţia comunităţii româneşti la dezvoltarea societăţii portugheze.

De asemenea, va fi abordată situaţia de securitate din Ucraina, cu accent pe intensificarea asistenţei umanitare acordate ţării vecine în contextul venirii iernii, inclusiv refugiaţilor ucraineni, precum şi pe sprijinul în facilitarea exporturilor de cereale. Se va discuta, de asemenea, şi despre continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări, generate de situaţia de securitate de la frontierele sale şi de criza energetică căreia trebuie să îi facă faţă.

Cei doi Preşedinţi vor aborda totodată şi modalităţile de sprijin pentru statele care şi-au exprimat intenţia să adere la Uniunea Europeană, Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi respectiv partenerii din Balcanii de Vest“ - au mai precizat reprezentanții Administrației Prezidențiale.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comunicat de presa ref intrevederea vicepremier Gabriel Oprea cu presedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva 18 iunie 2015

18 Jun 2015 655