Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit la Palatul Cotroceni, pe Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken

Președintele Klaus Iohannis și Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken. Foto: Administrația PrezidențialăPreședintele României, Klaus Iohannis, l-a primit marți, 29 noiembrie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în România, în contextul participării la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO și al aniversării, anul acesta, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis și Secretarul de Stat Antony Blinken au apreciat dinamica pozitivă actuală a relațiilor bilaterale și au reiterat angajamentul pentru dezvoltarea și aprofundarea, în continuare, a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale.  

„Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii substanțial cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale și umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina și, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid.

Președintele României a exprimat aprecierea pentru rolul asumat de Președintele SUA, Joseph R. Biden, și de Administrația de la Washington pentru asigurarea unității în cadrul comunității transatlantice și realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici și globali în vederea gestionării situației de securitate din vecinătatea țării noastre, cu impact asupra securității euroatlantice.

În context, Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri pentru suplimentarea recentă a prezenței militare americane în România, în scopul consolidării posturii de descurajare pe Flancul Estic al Alianței și ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni“ - au precizta reprezentanții Administrației Prezidențiale.


Președintele României a evocat caracterul istoric al deciziilor luate de aliați la Summitul de la Madrid și a apreciat necesitatea implementării imediate și cuprinzătoare, reuniunea ministerială de la București fiind un pas important în pregătirea unor decizii suplimentare cu privire la consolidarea posturii de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră, la viitorul Summit de la Vilnius.  

„În cadrul discuțiilor au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliaților pentru Ucraina, context în care Secretarul de Stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente și multidimensionale ale României, atât prin acordarea de asistență directă, sprijin pentru refugiați, respectiv pentru tranzitul de cereale, dar și prin coordonarea eforturilor internaționale în sprijinul țării vecine.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ocazie cu care a evocat impactul substanțial al conflictului din Ucraina și a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România în domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic.   

De asemenea, a fost abordat subiectul crizei energetice actuale, context în care a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în sectorul energetic, în special a celor din domeniul nuclear civil, care vor permite României să fie un furnizor de securitate energetică în regiune.

În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis și Secretarul de Stat Antony Blinken au reiterat interesul comun de a lucra împreună pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește accederea României  în programul Visa Waiver“ - au mai precizat reprezentanții Administrației Prezidențiale.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul lui Iohannis de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27 Jan 2023 375

Președintele României „Unirea celor două Principate a fost un proces complex, care s-a desfășurat într-un context internațional dificil“ (VIDEO)

24 Jan 2023 502

Trei decrete importante, semnate de Iohannis!

21 Jan 2023 690

Anul 2023, „Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu”. Ce alte decrete a mai semnat Klaus Iohannis

12 Jan 2023 652

Iohannis a promulgat legea România va participa cu 3 milioane de dolari la construirea Muzeului Victimelor Comunismului din Washington (DOCUMENT)

10 Jan 2023 1212

11 iunie, declarată „Ziua Victoriei Revoluției de la 1848”. Legea, promulgată de Președinte (DOUCMENT)

10 Jan 2023 677

Mesajul lui Iohannis după semnarea celei de-a trei declarații comune NATO-UE

10 Jan 2023 621

A fost promulgată legea privind regimul deşeurilor. Ce obligații revin autorităților locale?

08 Jan 2023 705

Iohannis, către magistrați „Luaţi atitudine când independenţa justiţiei e periclitată prin încercări de imixtiuni politice“ (VIDEO)

05 Jan 2023 592

Terenurile de sport din curtea școlilor vor putea fi folosite de toți cei care vor să facă mișcare. Ce prevede legea promulgată de președintele României

04 Jan 2023 886

Magistrat din Curtea de Apel Constanța, la pensie. Președintele a semnat decretul

03 Jan 2023 922

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Anul Nou „România se dezvoltă în fiecare zi şi face progrese vizibile în toate domeniile“ (VIDEO)

31 Dec 2022 735

Iohannis a transmis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind administrarea porturilor

30 Dec 2022 768

O nouă lege promulgată de Klaus Iohannis. Vizează circulaţia pe drumurile publice

30 Dec 2022 839

Cunoscuți judecători din Constanța ies la pensie! Despre cine este vorba

30 Dec 2022 1489