Prezenţe surpriză la lansarea primei nave de patrulare construite de români, la Şantierul Naval Damen Galaţi. Ceremonia, la Constanţa (galerie foto)


Ceremonie importantă la Constanţa! Prima navă de patrulare construită de români a fost livrată către cumpărător - Forţele Navale Pakistaneze. Ceremonia a fost organizată la Terminalul de Pasageri din Portul Constanţa.
La eveniment au participat viceamiralul Muhammad Fayyaz Gillani, de la Forţele Navale Pakistaneze, contraamiralul Mihai Panait, comandantul Flotei Române, invitaţi de rang înalt, printre care generalul în rezervă Florian Coldea, fost director al Serviciului Român de Informaţii, sau Ovidiu Tender, afacerist român. De asemenea, au mai fost prezenţi subprefectul judeţului Constanţa Șenol Ali şi directorul adjunct al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Florin Goidea. Reprezentanţii Damen din România au fost gazdele evenimentului.


„În ultimii trei ani, am lucrat la acest proiect, la această navă, după licitaţia oficială din Pakistan. În iunie 2016 am fost aleşi ca ofertanţi preferaţi pentru acest navă. Proiectul a purtat numele de OPV 1900 sau Corvetă 1900. Nava a fost construită în conformitate cu specificaţiile din Pakistan. Noi am construit doar nava, echipamentul, armamentul şi restul vor fi montate în Pakistan. Nava este construită pentru operaţiuni maritime de securitate şi operaţiuni vamale, legate de poliţie, anti-piraţi etc. Diferenţa dintre o navă tip OPV cum este aceasta şi o fregată olandeză este că nava OPV a fost construită cu specificaţii comerciale şi ceea ce face ca procesul să fie mai puţin costisitor, însă, cum a cerut marina pakistaneză, s-au adăugat şi nişte elemente specifice armatei Pakistanului. Are o platformă pentru elicoptere, în pupa navei este o şalupă rapidă de intervenţii. Preţul nu poate fi dezvăluit”, a spus Ed Veen, consultant naval la Damen.


Potrivit unor surse apropiate constructorului, nava ar fi costat aproximativ 350 de milioane de euro. Damen are în plan şi alte proiecte pentru Pakistan pentru viitor, conform surselor fiind vorba de cel puţin alte două nave. De asemenea, în România ar putea fi construite pe viitor şi nave militare pentru Germania, licitaţia fiind încă în desfăşurare.
 

Istoria numeluiCeremonia de predare a navei PNS Yarmook, construită în Șantierul Damen din Galaţi, a fost una solemnă. Nava are o lungime de 91 metri şi susţine 100 de membri ai echipajului. PNS Yarmook este prima corvetă din clas Yarmook, fiind o platformă multirol de dimensiuni medii. Nava poartă numele unei cunoscute bătălii, lupta de la Yarmook, care în istoria Islamului are un loc special. Au luptat armatele Califatului Rashidum şi ale Imperiului Bizantin în anul 636 d.Hr. Bătălia a avut o durată de şase zile, având loc lângă râul Yarmook, care se află la graniţa dintre Siria şi Iordan. Liderul viteaz Khalid Bin Waleed alături de armata sa de dimensiuni mici au luptat cu o armată mult mai mare fără frică. PNS Yarmook înseamnă curaj, neînfricare şi valoare.


„Această navă Yarmook a intrat în posesia Forţelor Navale Pakistaneze de astăzi şi va pleca spre Pakistan pentru a se alătura flotei. Va creşte siguranţa în apele teritoriale. Nava a fost construită de către Damen Olanda şi a ales şantierul din Galaţi pentru construcţie. Respect modul în care a fost proiectată nava şi sunt satisfăcut de ceea ce a ieşit. Mai multe funcţionalităţi vor fi adăugate în Pakistan. Pe navă o să fie 100 de marinari. Nava va putea prelua orice misiune navală, dar mai ales pentru ceea ce a fost proiectată - pentru securitate vamală”, a precizat viceamiralul Muhammad Fayyaz Gillani, de la Forţele Navale Pakistaneze.
 

Va avea un tun de 30 de milimetriNava militară îl are la cârmă pe căpitanul Rashid Mehmood Sheikh, care s-a alăturat Forţelor Navale Pakistaneze în anul 1991. Este ofiţer principal militar ca specializare. „Nava a fost construită în mai puţin de doi ani, în Galaţi, dar contractul este semnat din 2017. A fost necesar ceva timp şi pentru proiectare. În România, noi am făcut doar platforma. Este pregătită pentru a fi dotată cu echipamentele militare din Pakistan. Va avea un tun de 30 de milimetri, lansatoare de rachetă, radare cu infraroşu, un sistem de reducere a semnăturii magnetice a navei, câteva bărci rapide. Este foarte bine echipată. Este specifică pentru misiuni de patrulare, salvare şi recuperare, anti-piraţi, orice misiune militară, mai puţin cele de război”, a spus Daniel Vrabie, managerul proiectului.

Citeşte şi


Damen Galaţi a lansat o navă pentru autorităţile din Pakistan. Ce caracteristici are

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizii importante în cadrul Consiliului de Administrație al societății Șantierul Naval Damen Galați

17 Feb 2021 475

Judecata în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale s-a terminat

05 Feb 2021 1117

Oficial de la Înalta Curte! Hotărâre definitivă în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale

04 Feb 2021 1432

Modificări în Consiliul de Supraveghere al societății Damen Shipyards Mangalia SA

24 Nov 2020 828

Decizii importante ale Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia, la ultima ședință

05 Oct 2020 1235

Consiliul de Administrație al Societății Șantierului Naval 2 Mai – SA schimbă reprezentantul din AGOA Damen Mangalia

31 Jul 2020 990

Prima navă de patrulare construită în România, livrată astăzi către cumpărătorul pakistanez (galerie foto)

13 Feb 2020 1360

Investiţii în şantierul Damen din Mangalia. Iată ce au solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa!

15 Jan 2020 958

Reacţia oficială a Damen Contestaţia depusă de olandezi, respinsă de Tribunalul București

08 Oct 2019 2910

Damen doreşte să crească numărul angajaţilor. Şantierul din Mangalia are mai multe proiecte în vizor (galerie foto)

25 Apr 2019 2324

Şantierul Damen va construi o navă de croazieră de lux. Mega Yacht va fi livrat în 2021

01 Apr 2019 2133

Modificări importante cu privire la acţionariatul Damen Shipyards Mangalia SA. Au fost publicate în Monitorul Oficial

07 Mar 2019 3666

Ce hotărâri au fost luate în şedinţa acţionarilor Damen Shipyards Mangalia SA

28 Feb 2019 1415

Curtea de Apel Constanţa va lua azi o decizie importantă în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale

20 Feb 2019 1062

Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale, suspendată. Proces la Curtea de Apel Constanţa. Dosarul, amânat

16 Jan 2019 783